Imatge capçalera

Solsona

Inici ca Història i tradició Fires i festivals

Fires i festivals

Fira del Trumfo i la Tòfona (març)

   Fira Trumfo 08_tractor.jpgCada any durant un cap de setmana de     març, Solsona es converteix en la capital de la patata o trumfo, tal com es coneix a la comarca, i la tòfona, dos dels productes culinaris més preuats i conreats a la zona. El centre històric acull un mercat de venda directa del pagès al consumidor, a més de parades de tòfona en totes les varietats possibles (fresca, deshidratada, en conserva...).

 

Aquest certamen hivernal es complementa amb un mercat de productes artesans d'alimentació i activitats paral·leles per al públic familiar, entre les quals hi ha exposicions, xerrades de divulgació, concursos, tallers infantils, una trobada de col·leccionistes de plaques de cava i tastets gastronòmics. 

 

Fira de Sant Isidre (maig)

La Fira de Sant Isidre de Solsona, malgrat el seu caràcter multisectorial, és coneguda arreu del país per les potents mostres de bestiar i maquinària agrícola amb què reivindica la tradició rural del Solsonès. Actualment ocupa un dels primers llocs en importància del conjunt de fires que se celebren a la província de Lleida i a la Catalunya central. 

 

Se celebra des de temps immemorials, però és l'any 1989 quan es realitza un canvi qualitatiu, traslladant-la al cap de setmana i donant-li una durada de tres dies. Tot això ha comportat que la Fira de Sant Isidre contribueixi a difondre la promoció de la comarca i sigui un excel·lent aparador per manifestar la nostra realitat econòmica, cultural i social a la resta del país.

 

Per a informació actualitzada, consulta el web oficial del certamen.

Concerts d'estiu (juliol i agost)

Durant els mesos d'estiu, Solsona té una cita amb una variada oferta musical per a tots els públics. Des de melodies barroques, fins a música clàssica, rock català, cançó d'autor, música als castells amb veus "a capella", i alguns espectacles de dansa, entre altres actuacions. Tampoc no poden faltar-hi les revetlles dels dissabtes a la plaça del Camp. A continuació es detallen els esdeveniments musicals més remarcables.

 

 

Festival Internacional de Música Antiga

 

La música antiga d'alt nivell es va integrar el 2000 en el cicle de concerts d'estiu de Solsona. D'una banda, en el Festival Internacional de Música Antiga s'imparteixen cursos per a instrumentistes, cantants, cor, ballarins i oients.

 

D'altra banda, el públic pot assistir durant el mes de juliol a diversos concerts oferts pels alumnes i professors.

 

Aquest certamen musical, que enceta el cicle de concerts d'estiu, és organitzat per l'Orfeó Nova Solsona i el grup Transemble i és finançat per les administracions locals i la Diputació de Lleida.

 

 

Acadèmia Internacional de Música de Solsona (AIMS) i Festival de Música de la Catalunya Central

 

Durant el mes d'agost, la música d'alta qualitat continua a Solsona i a tota la comarca de les mans i els instruments dels alumnes i professors de l'Acadèmia Internacional de Música de Solsona (AIMS), un certamen que converteix la ciutat en un punt de referència musical per a Catalunya.

AIMS Peter Thiemann web.jpg

 

Durant una quinzena de dies, alumnes de gairebé una quinzena de països diferents i de totes les edats reben classes de violí, viola, violoncel, piano i música de cambra i, paral·lelament, el públic pot assistir al Festival, un cicle de concerts repartits per diversos indrets de la comarca.

 

Peter Thiemann, violoncel·lista solista del Gran Teatre del Liceu i director artístic de l'AIMS i del Festival, aposta per potenciar la qualitat dels cursos "per tal d'arribar a l'alçada de les acadèmies de música més prestigioses del món". I el cert és que cada any s'incrementa el nivell musical i artístic dels alumnes, el nombre de concerts de cambra que ofereixen i el públic assistent que en gaudeix. L'AIMS i el Festival de Música la Catalunya Central són organitzats per l'Ajuntament de Solsona amb la col·laboració de diverses institucions i empreses.

Trobada d'acordionistes (setembre)

acordionistesgran.jpgEn el marc de la Festa Major, cada any guanya més popularitat i acceptació entre tots els públics la Trobada d'Acordionistes, un certamen musical que fa més de vint anys que rutlla i que arriba a congregar una cinquantena de solistes.

 

En el bucòlic escenari de la plaça de Sant Joan, més d'un miler de persones solen assistir a una audició protagonitzada per intèrprets de procedències tan diverses com el Pirineu, el País Basc, la Catalunya central, França, els Estats Units, Rússia i, evidentment, Solsona, entre d'altres. En cada edició que se celebra la Trobada demostra que l'acordió està més viu que mai.

Fira del Bolet i el Boletaire (octubre)

La Fira del Bolet i el Boletaire del Solsonès, concentrada al rovell de l'ou del nucli antic solsoní, és el certamen ideat recentment per posar en valor productes del bosc i l'artesania autòctona de la comarca.  

 

A més de la venda de bolets, aquesta fira tardorenca presenta una multitud d'atractius per al públic familiar. En destaquen el mercat de parades de productes artesanals, demostracions d'oficis antics, una trobada de col·leccionistes de plaques de cava, exposicions i visites. Organitza la fira l'organisme Solsonès Fires (Consell Comarcal del Solsonès), amb el suport i la col·laboració de nombroses institucions, entitats i empreses.

 

Oimés, el Gremi d'Hostaleria del Solsonès aprofita aquest certamen per donar el tret de sortida a les Jornades Gastronòmiques de Tardor. Els cuiners i professionals del ram delecten el públic amb tastets de productes de la comarca.

Oferta escènica per a tots els públics

Durant els mesos de tardor, hivern i primavera, la regidoria de Cultura organitza el Cicle d'Espectacles Infantils i col·labora en el Cicle Escenes promogut pel Grup de Teatre Lacetània. Consulta l'agenda per a més informació.

La Marató de TV3 (desembre)

 

Des de l'any 2001, Solsona és converteix el desembre en el punt de trobada solidari de la comarca per col·laborar amb La Marató de TV3.  Institucions locals i teixit associatiu organitzen activitats diverses per a tots els públics amb la finalitat de recaptar fons.

 

Accions del document
ADREÇA: C/ Castell, 20 | 25280 SOLSONA | Telèfon: 973 48 00 50 | ajuntament@ajsolsona.cat
HORARI: Dilluns a divendres: 8.30-14.30h | Dissabtes: 9-13h
Disseny web:Grafkic
Programació i allotjament: SEMIC Internet