Imatge capçalera

Solsona

Inici ca Notícies La Festa Major de Solsona triplica el pressupost destinat als joves i duplica el del públic familiar

La Festa Major de Solsona triplica el pressupost destinat als joves i duplica el del públic familiar

El programa recull diverses aportacions del procés participatiu realitzat l’any passat

09/08/2017
Entre les novetats, hi ha una nit organitzada pel Consell d’Adolescents i una mostra de cultura popular 

Els balls es traslladen a la Sala Polivalent com a prova pilot i un dels concerts joves, el dissabte 9 a càrrec de Zoo i Xeic!, passa a la plaça del Camp

La regidoria de Cultura ha tingut l’assessorament d’un grup de treball integrat per entitats i ciutadans amb bagatge en l’àmbit cultural i festiu solsoní 
 
 
La 364a Festa Major de Solsona, que se celebrarà del 7 a l’11 de setembre, presenta nombroses novetats de programació i espais, entre les quals destaquen l’aposta pels concerts adreçats als joves, amb un pressupost que es triplica respecte l’edició anterior i ascendeix als 20.000 euros, i un major pes dels espectacles adreçats al públic infantil i familiar, amb una assignació de 4.500 euros. El disseny del cartell i el programa en format paper és de l’artista solsoní Aleix Albareda, que ha guanyat el concurs per segon any consecutiu. 
 
Aquest migdia han presentat el programa i la seva imatge gràfica en roda de premsa la regidora de Cultura, Sara Alarcón, i Aleix Albareda. La regidora ha posat de relleu que “la programació d’aquest any és fruit de les inquietuds copsades a partir de la participació ciutadana”. Així, la majoria de novetats introduïdes s’han d’associar a la vintena d’aportacions –cadascuna de les quals incloïa diverses propostes– que l’any passat van fer entitats, ciutadans a títol individual i els dos grups municipals a l’oposició (PDeCAT i ApS-CUP). 
 
Igualment, la regidoria de Cultura, des del desembre i fins al mes passat dirigida directament des d’Alcaldia amb motiu de la maternitat d’Alarcón, ha estat assessorada per un grup de treball integrat per representants del Consell de la Gent Gran, Joventut Solsonina i “ciutadans amb bagatge en l’àmbit cultural i festiu local”. Tal com ha explicat la regidora, “en el si d’aquest grup es van debatre les aportacions del procés participatiu”. 
 
Joventut Solsonina, organitzadora del Concurs de músics al carrer i de dues nits joves, passa a disposar de 6.000 a 20.000 euros de pressupost per organitzar els concerts dels dies 7 i 9 de setembre (la despesa inclou també la sonorització i l’adquisició de gots reutilitzables). El plat fort serà el concert de Zoo i Xeic! el dissabte 9 a la una de la matinada a la plaça del Camp.  
 
Per al públic juvenil, com a novetat, també hi haurà un correfoc i un concert a càrrec de la Quinta del Barrio i DJ Malé el divendres 8 a la nit, organitzats pel Consell Municipal d’Adolescents. Amb la contractació d’aquest grup local es dona resposta, igualment, a una de les peticions ciutadanes.  
 
Entre les reclamacions recollides dins el procés participatiu també hi havia la dedicació de més recursos a les cites per al públic infantil i familiar. En aquest sentit, enguany s’hi destinen 4.500 euros, que representen un increment del 125 per cent respecte de l’any passat. En destaca, a tall d’exemple, l’espectacle a càrrec del grup d’animació musical Pop per Xics, el dissabte 9 a les sis de la tarda a al plaça del Camp. 
 
Aquest any, com a prova pilot, també hi haurà canvis d’emplaçament. Així, els balls de Festa Major passaran de la plaça del Camp a la Sala Polivalent, tal com va proposar algú en el marc del procés participatiu. D’aquesta manera se salvaran els riscos meteorològics i se cedirà la plaça del Camp als concerts joves dels dies 8 i 9, una ubicació que es considera més adient per motius de seguretat.
 
També són novetat d’aquesta edició els actes dedicats a l’exalcalde Ramon Llumà, traspassat el 2016. El més rellevant serà el dia 9 a les set de la tarda, amb la descoberta d’una plaça a la plaça de la biblioteca, la presentació del llibre Llumà i la inauguració d’una exposició sobre la seva vida.
 
El cap de setmana previ, ‘de reclam’ 
 
La regidora de Cultura ha subratllat també la programació del cap de setmana previ, a partir del divendres 1 de setembre, amb més convocatòries que els darrers anys. Així, el divendres hi haurà un concert de nit organitzat per la Cobla Juvenil Ciutat de Solsona a la plaça de Sant Joan; el dissabte, una visita guiada gratuïta al poblat ibèric del Castellvell i a Sant Miquel de Sorba, a proposta del Centre d’Estudis Lacetans, i que s’afegeix a la Trobada d’Acordionistes i el Concert solidari del SOM, a càrrec de Judit Neddermann, i el diumenge, a més de la Caminada popular i altres cites, els Gegants del Tros organitzen una mostra de cultura popular. El diumenge 3 a la tarda també hi haurà, com un dels al•licients d’aquesta edició, tres funcions d’un espectacle de màgia de prop a càrrec del guardonat il•lusionista solsoní Pere Rafart. Per a la regidora de Cultura, aquests dies previs “ens han de servir de reclam”
 
Per contra, després de vint-i-tres edicions, enguany fa un parèntesi la Tractorada popular del Solsonès. L’hora de sortida dels autocars a Barcelona per participar a la mobilització de la Diada, l’Onze de Setembre, feia difícil la seva convocatòria, mentre que els dies anteriors s’hauria coincidit amb altres actes.  
 
Reducció del cost del programa
  
Una de les demandes que es van recollir també va ser la reducció del cost del programa imprès. En aquest sentit, Sara Alarcón assegura que se’n rebaixarà el preu, amb un tiratge de cent exemplars menys (2.600), un nombre inferior de pàgines i un esforç de contenció tant en el disseny com en la impressió, “sense renunciar a la qualitat que sempre ha caracteritzat aquesta edició”. Aleix Albareda ha remarcat que “hi haurà petits detalls que faran minvar el preu sense que es noti”, com per exemple en el gramatge del paper. L’any passat aquesta despesa va ser de 12.000 euros. 
 
Quant a la part gràfica de la Festa Major d’enguany, el jurat va seleccionar la proposta de l’artista Aleix Albareda entre els set dissenys presentats al concurs, que premia l’opció guanyadora amb 500 euros. Un retrat de la geganta vella protagonitza el cartell i la portada del programa, mentre que els altres tres gegants i “els dos nans immigrants”, el negre i l’indi, apareixen en l’interior. Pel que fa a la tècnica, l’autor se serveix d’una base fotogràfica barrejada amb pintura i altres quadres propis. 
 
La publicació del programa, com és habitual, inclourà també textos realitzats desinteressadament per entitats o ciutadans a títol individual. Enguany recull un article sobre la vida de Ramon Llumà, signat per la comissió d’homenatge a l’exalcalde, i un altre de l’Agrupació de Geganters dedicat als 325 anys de la figura del drac. 
 
La ciutadania podrà recollir aquesta publicació gratuïtament a l’Oficina d’Atenció Ciutadana del consistori a final de mes. A partir d’aquesta setmana, però, la programació es pot consultar en línia al web www.solsonalafesta.net
 

 

Accions del document
ADREÇA: C/ Castell, 20 | 25280 SOLSONA | Telèfon: 973 48 00 50 | ajuntament@ajsolsona.cat
HORARI: Dilluns a divendres: 8.30-14.30h | Dissabtes: 9-13h
Disseny web:Grafkic
Programació i allotjament: SEMIC Internet