Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Eines personals

Ajuntament de Solsona
Sou a: Inici / La Ciutat / Notícies / L’onzena Marató de donació de sang del Solsonès difondrà els grups sanguinis

L’onzena Marató de donació de sang del Solsonès difondrà els grups sanguinis

• La jornada tindrà lloc el divendres 16 de juny a la Sala Polivalent de Solsona de deu del matí a deu de la nit • L’etiqueta #MSangSolsones difondrà l’esdeveniment a les xarxes socials • Només 6 de cada 10 catalans coneixen el seu grup sanguini

El proper divendres 16 de juny, de deu del matí a deu de la nit, la Sala Polivalent de Solsona acollirà l’onzena edició de la Marató de donació de sang del Solsonès, organitzada pel Banc de Sang i Teixits (BST), l’Ajuntament de Solsona, el Consell Comarcal del Solsonès i l’Associació de Donants de Sang del Solsonès. En aquesta ocasió, està dedicada a la difusió dels grups sanguinis i la importància que tenen a l’hora de necessitar una transfusió de sang.
 
Aquest migdia n’han presentat la jornada l’alcalde, David Rodríguez; el president per delegació del Consell Comarcal, Francesc Xavier Mas; el promotor del Banc de Sang a la Catalunya Central, Khaled Khatib, i representants de l’Associació de Donants de Sang del Solsonès
 
La difusió dels grups sanguinis dels donants és el motiu central de les maratons de donants que s’organitzen enguany arreu de Catalunya, ja que, segons l’última enquesta Òmnibus del Centre d’Estudis d’Opinió (CEO), quatre de cada deu catalans desconeix aquesta informació. Saber el grup sanguini també serveix per saber a qui podem ajudar amb la nostra sang i de quins grups en podem rebre. D’aquí l’eslògan d’aquesta edició, “La teva sang diu coses. Comparteix-les”. Tots les persones que donen sang reben una carta a casa al cap d’uns dies amb els resultats de l’analítica de la donació i el grup sanguini. 
 

Donació de plasma durant el matí amb cita prèvia 

 

Així mateix, es podrà donar plasma amb cita prèvia. A Catalunya es necessita el doble de plasma del que es recull actualment i això vol dir que calen 10.000 donants. Per ser-ne donant són necessaris els mateixos requisits que en el cas de la sang: tenir entre 18 i 65 anys, pesar més de 50 quilos i trobar-se bé de salut. Les persones que vulguin aprofitar el dia 16 per donar plasma poden trucar al telèfon 935573500, o bé enviar un correu electrònic a atencioaldonant@bst.cat.  
 
Igualment, segons ha explicat Khaled Khatib, hi haurà la presència de l’AECC, que buscarà futurs donants de moll de l’os. En aquest cas són preferibles els homes de 18 a 35 anys, tot i que pot ser-ne donant qualsevol persona d’entre 18 i 55 anys.  
 
Tant l’alcalde com el president per delegació del Consell Comarcal han animat la ciutadania a acudir a la cita, que per segon any es durà a terme en divendres, coincidint amb el mercat setmanal. “Siguem egoistes, perquè no se sap mai quan es pot necessitar una transfusió, i alhora altruistes”, ha dit David Rodríguez, que ha recordat que la ciutat i la comarca “sempre hem estat molt solidaris i esperem que continuï així”, referint-se a les bones xifres de donacions assolides. 
 

Activitats amb un ambient festiu per a tots els donants

 

La Sala Polivalent de Solsona acollirà activitats durant tot el dia amb la col•laboració de diverses entitats i comerços del poble. A mesura que avanci el dia, s’anirà actualitzant el marcador electrònic amb els donants que es vagin comptabilitzant. 
 
A fi de promocionar aquesta jornada, l’Associació de Donants del Solsonès ha implicat una quarantena de bars i restaurants de Solsona, que utilitzaran estovalles de paper amb una il•lustració realitzada per l’ocasió de Josep Maria Riba, el Mia. En total se n’han editat 10.000.   
 

“La teva sang diu coses. Comparteix-les”

 

Amb l’eslògan “La teva sang diu coses. Comparteix-les”, la Marató vol posar de relleu la informació que es pot saber d’una persona a partir del grup sanguini, com ara de qui pot rebre sang, a qui pot donar-ne o quins usos pot tenir la seva sang.
 
Al voltant dels glòbuls vermells hi ha unes molècules, els antígens, que determinen el grup sanguini d’una persona. Hi ha dos grans sistemes sanguinis l’ABO i l’Rh. En el cas de l’ABO, hi quatre grups A, B, AB i O; i en el cas de l’Rh dos: positiu o negatiu.
 
Els antígens són els responsables que un donant i un receptor siguin compatibles en una transfusió de sang. Però més enllà dels grups ABO i Rh, hi ha fins a 300 antígens classificats en 33 grups diferents. Molts d’ells, però, no tenen importància en la transfusió de sang. 
 

Què diu de tu la teva sang?

 

Hi ha molta literatura sobre els grups sanguinis i com determinen coses com la necessitat d’una dieta adaptada a cada grup o com influeixen en la personalitat. El cert és que no hi ha evidències científiques per a totes aquestes creences. Tot i això, hi ha cultures, com la japonesa, on preguntar el grup sanguini a algú és com demanar-li el seu signe de l’horòscop i doten de significat cada grup. Els A es consideren seriosos, tranquils i equilibrats; els B, alegres i entusiastes; els AB imprevisibles i distants, i els O, extravertits, expressius i líders naturals.
 
Més enllà d’aquestes creences, conèixer el grup sanguini és bàsic en cas de necessitar una transfusió de sang. Per això, els professionals sanitaris sempre comproven el grup sanguini abans de fer qualsevol transfusió.
 

Un hàbit cívic

 

Cal recordar que pot donar sang qualsevol persona que tingui bona salut i que compleixi les següents condicions:
- Tenir més de 18 anys
- Pesar 50 quilos o més
- En cas de ser dona, no estar embarassada
 
Per donar sang no cal estar en dejú. 
 
Al web www.donarsang.gencat.cat es dona resposta a les preguntes més freqüents sobre la donació de sang. 
 

 

Banners