Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Eines personals

Ajuntament de Solsona
Sou a: Inici / La Ciutat / Notícies / El nucli antic solsoní reivindica la cultura popular i els oficis amb una mostra de fotografies antigues de gran format

El nucli antic solsoní reivindica la cultura popular i els oficis amb una mostra de fotografies antigues de gran format

La iniciativa, que complementa l’exposició de Picasso al Museu, s’inaugura amb una visita comentada el dia 27

Cartell de la nova instal·lació, vinculada a la mostra del Museu

El baster Josep Viñals i el ganiveter Joan Costa als anys setanta; l’espardenyer Jaume Fornell als trenta; Caramelles, el ball de bastons, Sant Antoni Abat, els trabucaires i les contradanses d’entre mitjan segle XX i la dècada dels setanta són només alguns dels protagonistes de la nova exposició de fotografies de gran format que es pot veure fins a final d’any en aparadors de locals buits del nucli antic solsoní.

“Solsona. Territori i arts i tradicions populars catalanes” és una iniciativa del Museu de Solsona i l’Ajuntament, a través de l’Agència de Desenvolupament Local, que complementa la temàtica de l’exposició temporal del Museu de Solsona que fa dialogar obres de Pablo Picasso amb objectes de la col·lecció etnogràfica solsonina.  

La mostra del carrer consta de vint-i-dues fotografies en vinil que reivindiquen manifestacions tradicionals i oficis artesans del segle XX que han deixat petjada en la identitat col·lectiva i la fesomia de la ciutat. Estan repartides al llarg del principal eix comercial del nucli antic tot aprofitant els aparadors buits de deu locals.

La inauguració d’aquesta instal·lació fotogràfica es farà dimecres vinent, dia 27, a les sis de la tarda amb una visita comentada que començarà al portal del Pont. Hi participaran l’alcaldessa, Judit Gisbert, el director del Museu de Solsona, Carles Freixes, i la comissària de l’exposició “Picasso. Territori i arts i tradicions populars catalanes” i impulsora d’aquesta activitat, Claustre Rafart. Els vinils romandran instal·lats fins a final d’any.  

Des de la regidoria municipal de Desenvolupament Local, s’aposta per aquesta iniciativa en tant que “potencia el coneixement i reconeixement del patrimoni cultural local tot embellint l’espai urbà i minimitzant l’impacte negatiu dels locals buits”, segons explica el regidor de l’àrea, Ramon Montaner.

Visibilitat de locals en lloguer

Al mateix temps, es dona visibilitat a locals comercials en lloguer. Aquests aparadors tindran una fitxa informativa amb un codi QR per escanejar que permetrà als emprenedors accedir a una calculadora de viabilitat de qualsevol tipus de negoci. Funciona a partir d’un innovador programari que té en compte múltiples variables (sector de negoci, superfície del local, rendibilitat esperada i costos fixos, entre d’altres).

No és la primera vegada que aparadors d’immobles desocupats es converteixen en suports expositius al carrer. El 2022, l’Agència de Desenvolupament Local també va posar en valor el petit comerç amb fotografies d’establiments històrics al llarg dels carrers del Castell i de Sant Miquel.  

 

Activitat: Visita comentada inaugural de la mostra “Solsona. Territori i arts i tradicions populars catalanes”
Dia: dimecres 27 de març de 2024
Hora: 18 h
Lloc: portal del Pont

Banners