Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Eines personals

Ajuntament de Solsona
Sou a: Inici / La Ciutat / Notícies / El plataner de la plaça de la Catedral, un dels protagonistes de L’Ecològica

El plataner de la plaça de la Catedral, un dels protagonistes de L’Ecològica

L’acte de declaració d’arbre d’interès local serà precedit d’un espectacle familiar itinerant

El plataner de la plaça de la Catedral de Solsona es convertirà dissabte en un dels elements protagonistes de la biofira L’Ecològica. Serà a la una del migdia amb la seva declaració d’arbre d’interès local. En el decurs de l’acte s’inaugurarà la placa commemorativa que senyalitza el plataner i una exposició de fotografies antigues de la seva història realitzada amb la col·laboració de l’Arxiu Comarcal del Solsonès.  

El Ple municipal va aprovar el març passat declarar arbre d’interès local aquest exemplar, l’únic peu de la plaça on s’ubica i al qual el poeta Ramon Valls va dedicar uns versos el 1958. Es converteix, així, en el segon arbre protegit del municipi després de la freixera del passeig. Va ser fruit d’una proposta de l’Agència de Desenvolupament Local de Solsona i Cardona i la regidoria de Medi Ambient en el marc del projecte Viles Florides per ampliar l’inventari d’arbres que es poden considerar monumentals, singulars o remarcables.

Aquesta declaració comporta un tractament diferencial en el manteniment respecte de la resta d’arbres. Així, per exemple, se n’ha ampliat l’escocell i se n’ha retirat la grava amb resina, ja que impedia la correcta respiració de la part subterrània de l’arbre. Si bé es desconeix l’edat d’aquest plataner, apareix en fotografies dels anys trenta i quaranta en estat adult, amb unes mides similars a les actuals.

L’acte es tancarà al mateix indret a un quart de dues amb el final de l’espectacle itinerant per al públic familiar El carrocontes i l’arbre gegant, que haurà arrencat a les dotze del migdia al portal del Castell. És una cercavila de la companyia Traüt basada en l’explicació d’històries i interpretació de música en directe amb l’acompanyament d’un xanquer. En aquest cas, l’argument del seu número s’adaptarà a Solsona.   

Dins la biofira

La tercera edició de la biofira L’Ecològica, dissabte de deu del matí a deu de la nit al nucli antic solsoní, consistirà en un mercat de productes ecològics i de proximitat i un programa paral·lel d’activitats per a tots els públics vinculades a l’alimentació, el benestar i la sostenibilitat. L’organitzen l’Ajuntament de Solsona i el Consell Comarcal, a través de l’Agència de Desenvolupament Local de Solsona i Cardona i de Solsonès Fires, respectivament, i té la col·laboració de la UBIC, la Diputació de Lleida i la Generalitat de Catalunya.

  • Acte: Espectacle itinerant El carrocontes i l’arbre gegant, a càrrec de Traüt
  • Dia: dissabte 20
  • Hora: 12 h
  • Lloc: des del portal del Castell
  • Acte: Declaració d’arbre d’interès local
  • Dia: dissabte 20
  • Hora: 13 h
  • Lloc: plaça de la Catedral

Tota la programació de L’Ecològica es pot consultar en línia al web www.firadesolsona.com.

Banners