Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Eines personals

Ajuntament de Solsona
Sou a: Inici / La Ciutat / Notícies / L’alcalde solsoní considera una ‘obligació’ de les administracions complir els requisits de transparència del Segell Infoparticipa

L’alcalde solsoní considera una ‘obligació’ de les administracions complir els requisits de transparència del Segell Infoparticipa

David Rodríguez intervé en l’acte de lliurament dels guardons com a batlle de la capital comarcal més petita de Catalunya a ser distingida

Per a l’alcalde de Solsona, David Rodríguez, avui respondre àmpliament a les preguntes bàsiques que s’avaluen a través del Mapa Infoparticipa, sobre la qualitat i la transparència informativa, “ja no ha de ser una opció dels ajuntaments, sinó una obligació, almenys moral”, en tant que proporcionar tota la informació que sobre la gestió pública a la ciutadania, perquè la pugui fiscalitzar, “és un dret ciutadà i un deure de l’Administració”. Ho va sentenciar en l’acte de lliurament de la segona edició del Segell Infoparticipa a la qualitat i la transparència de la comunicació pública local, celebrat ahir al Palau de Pedralbes de Barcelona sota la presidència de la vicepresidenta del Govern, Joana Ortega. 
 
David Rodríguez va ser convidat a intervenir en aquest acte com a batlle de la capital de comarca més petita de Catalunya que rep la distinció –per segona vegada, després d’obtenir el reconeixement en la primera edició, el març passat. El web municipal de Solsona és un dels 67 de tot Catalunya que reben aquesta certificació atorgada pel Laboratori de Periodisme i Comunicació per a la Ciutadania Plural de la Universitat Autònoma de Barcelona. Des de l'última avaluació, el portal municipal ha augmentat cinc punts i assoleix el 93 per cent de la puntuació, una nota que es preveu superar els pròxims dies. 
 
Les bones pràctiques en la comunicació dels webs municipals s’avaluen a partir de 41 indicadors que responen a quatre preguntes bàsiques a les quals els ciutadans tenen dret a tenir resposta: qui són els representants polítics, com gestionen els recursos col·lectius, quina informació proporcionen sobre la gestió i quines eines ofereixen per a la participació. 
 

Crida a consells comarcals i diputacions

 

L’alcalde solsoní també va remarcar la necessitat de fer extensiva aquesta eina a la resta d’ens locals i supralocals que no són d’elecció directa, en referència als consells comarcals i les diputacions. “Per la seva naturalesa, tenen més dificultats perquè la seva gestió sigui percebuda per la ciutadania i, precisament per això, els cal un esforç extra de transparència”, va afirmar. 
 
Així mateix, Rodríguez va emplaçar el Departament de Governació i les diputacions a facilitar les eines necessàries als municipis més petits, que no disposen de suficients recursos per renovar i mantenir els webs, perquè puguin “posar-se al dia en aquest sentit”
 
L’anàlisi dels webs la realitza un equip d’investigadors de diverses universitats catalanes, liderat per la UAB, amb el suport d’un projecte I+D+I finançat pel Ministeri d'Economia i Competitivitat. Els resultats de l’avaluació es publiquen al Mapa Infoparticipa (www.mapainfoparticipa.com).
 
És previst que l’aprovació de la llei de transparència per part del Parlament de Catalunya, la setmana passada, contribueixi a millorar el panorama de la comunicació pública local catalana, tal com va assenyalar ahir Amparo Moreno, directora del Laboratori de Periodisme i Comunicació per a la Ciutadania Plural. A més, a partir d’ara els indicadors del Mapa Infoparticipa s’adaptaran als requisits que estableix el nou marc legal català, que és més exigent que la normativa estatal. 
 

Banners