L’Ecològica neix a Solsona amb una quinzena de parades i una vintena d’activitats
El programa comença aquest dissabte tot i que la fira secelebra el dia 30
• És la primera fira de productes ecològics d’artesania i teràpies alternatives per a la salut de Solsona
• Es concentrarà al nucli antic i preveu la creació d’un espai familiar amb prop d’una trentena de jocs per a totes les edats
Dissabte de la setmana vinent, dia 30, el nucli antic solsoní acollirà la primera edició de L’Ecològica, biofira de Solsona. Hi prendran part una quinzena d’estands, deu dels quals seran d’alimentació, i quatre, no alimentaris. El mercat, que estarà obert de deu del matí a nou del vespre, es complementarà amb una vintena d’activitats, algunes de les quals es duran a terme en el decurs de la mateixa jornada i altres, a partir d’aquest dissabte i al llarg de la setmana que ve. Es tracta del primer certamen de productes ecològics d’artesania i de teràpies alternatives per a la salut de la capital del Solsonès.
Els dos principals criteris amb els quals s’organitza la biofira han estat la garantia ecològica, per a la qual cosa en la secció alimentària només s’hi trobaran productes amb la certificació del Consell Català de la Producció Agrària Ecològica (CCPAE), i la proximitat. Tots els paradistes són del Solsonès o de comarques veïnes. Els estands d’alimentació es concentraran a la plaça Major, l’indret on també es duran a terme degustacions i altres activitats d’aquest tipus, mentre que la plaça de Palau acollirà les parades de productes no alimentaris i diverses activitats, com xerrades i demostracions de cuina.
Però a banda del mercat i les activitats que es duran a terme el dia 30, diverses entitats, institucions i emprenedors locals han organitzat un programa de propostes que arrenca aquest mateix dissabte. Així dissabte hi ha una visita a la granja de porc ecològic Dpagès amb degustació dels seus productes; dilluns la Biblioteca Carles Morató acollirà una xerrada sobre plantes medicinals a càrrec de la Dietètica L’Estel; dimarts l’Oficina Comarcal del DARP promou una jornada tècnica sobre la producció agrària ecològica amb una xerrada i una taula rodona també a la biblioteca, i Toleràncies ofereix una degustació de la nova beguda probiòtica kombutxa, entre altres cites.
Entre dimecres i dijous també hi haurà xerrades sobre dolços, teràpies i experiències xamàniques, a més d’un tast de cerveses ecològiques, entre d’altres. El programa complet es pot consultar al web http://www.adlsolcar.cat/lecologica/. La majoria d’activitats són gratuïtes, però en molts casos es requereix la inscripció prèvia.
Menús ecològics a cinc restaurants
Així mateix, coincidint amb aquesta convocatòria, cinc restaurants de la comarca oferiran un menú ecològic a partir de dilluns i durant tota la setmana. Són El Solsonès, la Cabana d’en Geli, La Família i el Buffi de l’Hotel Sant Roc, a Solsona, i El Miracle, de Riner.
Aquesta iniciativa ha de servir “per donar a conèixer i popularitzar entre la població altres hàbits de consum per fer salut”, afirma la regidora de Salut, Yasmina Valderrama, que recorda que l’embrió de L’Ecològica va ser, precisament, la jornada de celebració a Solsona del Dia mundial de l’alimentació, fa un any. Aquesta primera edició és “experimental”, amb la voluntat que creixi i es consolidi a partir de l’any que ve. Si bé competeix amb altres convocatòries similars que es fan al país, “el nostre entorn natural és un tret distintiu que ens juga a favor”, destaca Valderrama.
Organitzen L’Ecològica la regidoria de Salut i l’Agència de Desenvolupament Local de Solsona i Cardona amb la col•laboració del Consell Comarcal, la Diputació de Lleida, el Consorci per al Desenvolupament de la Catalunya Central, el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, el CCPAE, la UBIC, Toleràncies i el Gremi d’Hostaleria del Solsonès.