Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Eines personals

Ajuntament de Solsona
Sou a: Inici / La Ciutat / Notícies / Les jornades de portes obertes al Pou de Gel de Solsona permetran veure’n la museïtzació renovada

Les jornades de portes obertes al Pou de Gel de Solsona permetran veure’n la museïtzació renovada

Es completa, així, una millora que va començar al maig amb audiovisual

En el marc de la Festa Major, aquest cap de setmana el Pou de Gel de Solsona s’obrirà gratuïtament perquè tothom pugui veure’n la museïtzació renovada, prop de 14 anys després de la seva inauguració. S’hi han col·locat nous blocs de gel simulats i una nova biga, elements que permeten entendre el procés de producció d’aquest producte de primera necessitat entre els segles XVII i XIX. Aquest divendres se n’enllestiran els treballs.

El pou de gel de Solsona, ubicat a tocar del portal del Pont, és considerat pels experts un dels més ben conservats del país. Amb els anys, però, alguns elements s’han anat embrutant i malmetent, fent-ne necessària una renovació. A més, la biga que sosté la politja per explicar com s’acabaven de dipositar els blocs de glaç al pou, va desprendre’s fa uns quants mesos a causa del deteriorament provocat per la humitat de l’espai. La nova estructura l’ha arranjat la brigada municipal, mentre que els blocs simulats, de resina de polièster i fibra de vidre, han estat creats per l’empresa Trama, projectes museogràfics, per un import de 4.690 euros.

Amb aquesta intervenció es completa una millora de la visita interpretativa al Pou de Gel que va començar al maig amb l’estrena d’un audiovisual que explica com es construïen aquests pous per garantir la conservació del glaç, com s’aconseguia i es transportava a Catalunya i quins eren els usos d’aquesta matèria, entre altres aspectes.

A Solsona, aquesta estructura de planta circular, de 8 metres de diàmetre i 9,30 d’alçada, es va utilitzar entre els segles XVII i XIX. El gel s’obtenia del riu Negre o del forat de la Bòfia, un avenc proper al Port del Comte, s’hi emmagatzemava durant l’hivern i es comercialitzava enter l’abril i principi de novembre. El 2004, després d’un llarg procés de recuperació i restauració, aquest punt es va incorporar en la xarxa d’espais museïtzats de la ciutat.  

Els horaris de les jornades de portes obertes, aquest cap de setmana, seran dissabte d’onze a una i de cinc a set i diumenge d’onze a una. Durant l’any, s’hi pot accedir els dissabtes d’onze a dos quarts d’una i de cinc a dos quarts de set i els diumenges i festius d’onze a dos quarts d’una. Les visites guiades es fan a dos quarts d’una els dissabtes i diumenges i a dos quarts de set els dissabtes.

Banners