Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Eines personals

Ajuntament de Solsona
Sou a: Inici / La Ciutat / Esdeveniments / Any Fabra a Solsona

Any Fabra a Solsona

La capital del Solsonès també s'afegeix a la celebració de l'Any Fabra amb una exposició, un monòleg, una conferència i un espectacle de titelles durant la primera quinzena de novembre, tots d'entrada lliure.

Arriba a Solsona l’Any Fabra, dedicat a commemorar la figura i l’obra del lingüista i gramàtic català més il·lustre amb motiu del 150è aniversari del seu naixement i del centenari de la Gramàtica catalana. El programa d’actes, adreçat a escoles i a la població en general, es desplegarà durant tota la primera quinzena de novembre a la Biblioteca Carles Morató. El Departament de Cultura, el Consorci per a la Normalització Lingüística (Servei Comarcal de Català) i la biblioteca solsonina organitzen una exposició, un monòleg, una conferència i un espectacle de titelles, tots d’entrada lliure. Hi col·laboren el Servei de Biblioteques i Òmnium Cultural del Solsonès.

La primera proposta serà l’exposició itinerant “Pompeu Fabra. Una llengua completa”, que s’instal·larà al saló de les Homilies d’Organyà del 2 al 14 de novembre en l’horari d’obertura de la biblioteca. Aquest muntatge presenta l’aportació de Pompeu Fabra a la llengua catalana, l’arrelament social de la seva figura i obra arreu del país i l’impuls a la llengua que va suposar el seu treball. D’una manera planera i amena s’hi mostren les dimensions científiques i socials de la seva obra, així com els trets principals de la seva biografia. Els destinataris de l’exposició són tots els ciutadans i, especialment, l’alumnat de català i d’escoles i instituts.  

De l’afició al tenis a la llengua

El dilluns 5 a les set de la tarda es proposa una aproximació a Fabra per mitjà d’un monòleg dramatitzat titulat Pompeu Fabra: jugada mestra! Creada i interpretada per l’actor Òscar Intente i dirigida per Maria P. Pla, l’obra parteix de la dimensió esportiva del protagonista, molt aficionat al tenis, per fer una metàfora sobre la importància de les regles en la llengua i per introduir l’espectador en els diferents vessants del geni ordenador de la llengua catalana.

El divendres 9 a les set a la tarda, la filòloga i experta en l’obra de Fabra Mònica Montserrat impartirà una conferència que porta per títol “Dades i curiositats entorn del ‘seny ordenador de la llengua catalana’”. El mateix dia a dos quarts de cinc hi haurà una lectura en veu alta de textos relacionats amb el lingüista a l’Hospital Residència Pere Màrtir Colomés.

Espectacle de titelles

Finalment, una altra representació serà la de Mestre Fabra, caçador de paraules, el 12 de novembre a les sis de la tarda. En aquest cas, es tracta d’un espectacle de titelles per a tots els públics, però especialment recomanat per a alumnes de primer a sisè de primària. Produït per la companyia Peus Grossos, aquest muntatge es basteix a partir dels diferents objectes que la Carola es troba entre els llibres del seu pare, el Mestre Fabra. Posa una especial atenció en la visualitat i la poètica. 

Les diferents propostes que es concentraran a la Biblioteca Carles Morató durant mig mes tenen per finalitat reconèixer la figura i obra del científic més reconegut de la llengua catalana, que va codificar-la i modernitzar-la per fer-la apta per a les diverses funcions i, al mateix temps, estimular la vitalitat del català i contribuir a projectar-lo cap al futur.

Quan a
On saló de les Homilies d'Organyà (Biblioteca Carles Morató)
Telèfon de contacte 973483839
Afegeix un esdeveniment al calendari vCal
iCal

Banners