Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Eines personals

Ajuntament de Solsona
Sou a: Inici / La Ciutat / Notícies / 120 joves intèrprets d’arreu del món participen a la 23a Acadèmia Internacional de Música de Solsona

120 joves intèrprets d’arreu del món participen a la 23a Acadèmia Internacional de Música de Solsona

L’AIMS i el seu festival s’inauguren el 2 d’agost i s’allarguen fins al dia 17 amb una quarantena de concerts a la Catalunya Central

Albert Colell i Peter Thiemann a la presentació del certamen a mitjans de comunicació, aquest migdia

  •  El programa portarà actuacions en diferents formats a les comarques del Solsonès, Bages, Moianès i Alt Urgell

A partir del 31 de juliol, la capital del Solsonès tornarà a convertir-se en la seu de l’Acadèmia Internacional de Música de Solsona i l’AIMS Festival, l’únic de caràcter pedagògic del país, d’alt nivell artístic i de referència internacional. En la seva vint-i-tresena edició, el certamen aglutina 120 joves talents procedents de quatre continents i es traduirà en una quarantena de concerts a la Catalunya Central entre el 2 i el 17 d’agost. Aquest migdia l’han presentat en roda de premsa el seu director artístic, Peter Thiemann, i el regidor de Cultura de Solsona, Albert Colell.

Durant prop de tres setmanes, faran cap a Solsona alumnes d’orígens tan diversos com Corea del Sud, Estats Units, Mèxic, Alemanya, Suïssa, Anglaterra, Itàlia, Rússia, Letònia, Eslovènia o la Xina. Tots venen atrets per un claustre de professors provinent dels millors conservatoris i orquestres d’arreu d’Europa.

Com cada any, l’Acadèmia s’obre al públic amb l’AIMS Festival, que ha programat una quarantena de concerts en 16 municipis del Solsonès, Bages, Moianès i Alt Urgell: Solsona, Cardona, Olius, Castellar de la Ribera, Navès, Pinell de Solsonès, Riner, Odèn, Pinós, Torà, Guixers, Sallent, Moià, Organyà i, com a novetat, Lladurs i Clariana de Cardener, que s’incorporen en el programa.      

L’Orquestra Simfònica de l’AIMS, un dels reclams del projecte, farà el seu concert anual el 9 d’agost a les 20 h a la sala polivalent. Hi interpretarà la Setena Simfonia de Ludwig van Beethoven, el Concertino per a clarinet de Carl Maria von Weber i la Simfonia Concertante de W. A. Mozart, sota la batuta de Jordi Francés.   

Entre altres concerts destacables del festival, també hi ha el recital d’orgue del 10 d’agost a la catedral de Solsona, a càrrec del prestigiós mestre de la improvisació alemany Johannes Geffert, i el del professorat a la Col·legiata de Sant Vicenç de Cardona, el dia 11.  

El festival d’aquesta edició es dedicarà a la fagotista vinculada a l’AIMS Miriam Gussek –l’any passat va actuar com a solista al concert de l’Orquestra Simfònica–, recentment desapareguda de forma inesperada.  

El regidor de Cultura solsoní es mostra orgullós de presentar un any més un festival que “va molt més enllà del vessant musical, tant per la seva dimensió pedagògica com social, en apropar-se a col·lectius vulnerables i facilitar a la població que en gaudeixi al carrer”. Albert Colell posa de relleu el fet que l’AIMS s’adapti a la realitat de la zona i es descentralitzi per fer arribar música de qualitat als municipis del Solsonès i comarques veïnes.

Referent artístic, pedagògic i social

L’Acadèmia Internacional de Música de Solsona té com a objectiu formar joves talents d’arreu del món a través de tres branques. La primera se sustenta sobre les classes magistrals impartides per professorat de primera línia provinent dels millors conservatoris i orquestres, com la Filharmònica de Berlín, la Concertgebouw d’Amsterdam, el Centre Superior de Música del País Basc (Musikene) o la Universitat de les Arts de Berlín (UDK).

L’oferta de places per perfeccionar la tècnica a Solsona supera la demanda, especialment en determinats instruments, pels quals més de la meitat de sol·licitants no han pogut inscriure’s. Enguany l’Acadèmia ha seleccionat 120 alumnes d’entre les més 180 sol·licituds rebudes, fet que “garanteix la qualitat artística del projecte, ja que es trien els millors”, tal com assenyala Peter Thiemann.

La segona branca de l’AIMS és l’artística. És per mitjà dels nombrosos concerts que es programen de manera paral·lela a l’Acadèmia que la formació guanya una faceta imprescindible per al creixement de l’intèrpret, la de tocar en públic en diferents escenaris i amb una diversitat de formacions. Thiemann destaca el repte logístic que suposa organitzar entre dos i tres concerts al dia.   

I, finalment, la tercera branca per la qual s’aposta cada any per la fórmula de l’AIMS és la social. Anualment i al llarg de tot el curs, l’AIMS fa accessible la música clàssica a persones i col·lectius vulnerables. Durant el festival també s’organitzen concerts que porten per lema “Si no et pots apropar a nosaltres, nosaltres ens apropem a tu”.   

Música i patrimoni

L’AIMS Festival segueix l’esquema tradicional d’altres anys, amb recitals a la plaça de la Catedral de Solsona, d’accés gratuït; concerts en auditoris i teatres, i en espais emblemàtics del patrimoni cultural i natural de les comarques centrals, de pagament a preus assequibles, i actuacions socials exclusives per a persones usuàries i residents de diferents centres col·laboradors.  

Es poden consultar tots els concerts i els programes i comprar les entrades de l’AIMS Festival al web https://aims.cat/ca/aims-festival/calendari-i-programes/.

arxivat sota: ,

Banners