Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Eines personals

Ajuntament de Solsona
Sou a: Inici / La Ciutat / Notícies / Aprovat el pressupost de 9,5 milions d’euros per al 2020

Aprovat el pressupost de 9,5 milions d’euros per al 2020

El regidor Ramon Xandri considera que “és assumible per tots els grups municipals”

  • Voten negativament a la proposta de l’executiu JxS i CUP i s’hi absté el PSC
  • La nova gespa del camp de futbol i el projecte executiu de Cal Manel, entre les principals inversions

El Ple municipal de Solsona va aprovar ahir un pressupost de 9,5 milions d’euros per al 2020, una xifra que representa un increment de l’1,73 per cent respecte del de l’exercici vigent. L’equip de govern va quedar-se sol en la votació a favor d’aquests números, ja que Junts per Solsona i la CUP li van donar l’esquena i el PSC s’hi va abstenir.

El principal artífex del pressupost, el regidor d’Hisenda, Ramon Xandri, va qualificar-lo d’”il·lusionant i alhora realista”, ja que permetrà posar en marxa “alguns projectes importants del mandat”, com l’estudi de pisos buits (15.000 euros), la nova gespa del camp de futbol (276.000 euros) o el projecte de Cal Manel a l’Illa Cultural (90.000), i “no venem utopies”, en consonància amb els diners que es recapten. A més, Xandri, que considera el pressupost "assumible per tots els grups municipals", defensa el seu caràcter “marcadament social”, tant en l’àmbit dels Serveis Socials i la gent gran, com en Cultura, Educació o Joventut. Igualment, “seguim apostant per l’Agència de Desenvolupament Local com a ànima de la promoció econòmica”.

Hi ha, però, inversions programades per al 2020 que no es recullen en el pressupost. Per això el regidor d’Hisenda matisa que s’espera poder obtenir recursos, encara que no figurin en aquest full de ruta, “per atendre, de forma progressiva, manteniments importants en els equipaments esportius, el Casal de Cultura i la Sala Polivalent”. I, “com més aviat millor, la implantació de la recollida porta a porta, el projecte del tanatori i les noves dependències de la Policia Local”, va afegir Ramon Xandri.

De fet, un dels arguments pels quals Junts per Solsona no dona suport al pressupost és pels projectes d’envergadura que no s’hi reflecteixen i que considera que condicionen massa el finançament municipal. “Tot això provocarà que l’Ajuntament acabi assumint un pla econòmic i financer”, va assenyalar el portaveu, Marc Barbens. A més, hi ha altres obres que considera prioritàries, com les millores dels pavellons poliesportius.

D’altra banda, JxS també és del parer que abans del primer pressupost del mandat caldria haver-se redactat el Pla de mandat, a partir del qual calanderitzar i distribuir els esforços financers. Entre altres aspectes, la formació de Marc Barbens troba insuficient que es destinin 50.000 euros al pressupost participatiu, una observació que també comparteix ApS-CUP.

Alternativa per Solsona-CUP lamenta que en els cinc pressupostos que ha votat mai no s’han acabat de sentir “identificats” en la proposta de l’executiu. Entre altres qüestions, si bé celebra la partida de 15.000 euros prevista per a l’estudi d’habitatges buits a Solsona, aquest grup critica que no s’hi reculli cap partida per executar possibles mesures que se’n derivin.  

La municipalització de serveis, a debat

La regidora socialista, Encarna Tarifa, per la seva banda, troba a faltar una aposta més decidida en Educació i Medi Ambient. Entre d’altres, reflexiona que amb l’elevat cost que suposa l’escola bressol Els Petits Gegants, es podria estudiar la viabilitat de municipalitzar-ne la gestió.

La municipalització d’un altre servei, en aquest cas de la recollida porta a porta, va ser un dels motius de debat ahir entre la CUP i el govern municipal. ApS-CUP sosté que si se n’assumís la gestió directa les arques municipals s’estalviarien 100.000 euros anuals, mentre que l’alcalde, David Rodríguez, argumenta que després de valorar les dues opcions, “l’externalització és la que presenta menys riscos”. Rodríguez es refereix a qüestions com l’increment i la gestió del personal, la rebaixa que poden oferir les empreses i altres aspectes d’una implementació que ja de per si es preveu complexa.

El batlle va constatar que “tots podem coincidir a trobar mancances en el pressupost, però dona pel que dona: no som un Ajuntament ric”. Ramon Xandri va voler destacar ahir que dos mesos abans de la confecció del pressupost es va convidar tots els grups de l’oposició a fer aportacions i debatre-les, i va celebrar que Junts s’hi avingués, un oferiment que la formació de Barbens ha aplaudit.

Banners