Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Eines personals

Ajuntament de Solsona
Sou a: Inici / La Ciutat / Notícies / Aprovat pel Ple solsoní un pressupost de 9,4 milions d’euros sense el suport de l’oposició

Aprovat pel Ple solsoní un pressupost de 9,4 milions d’euros sense el suport de l’oposició

Llum verda a les mocions sobre el marc regulatiu dels menjadors escolars, l’estat de Rodalies i l’absolució dels presos polítics

El Ple municipal va aprovar divendres al vespre el pressupost municipal de Solsona per al 2019, que ascendeix a 9.381.000 euros (un 5,15 per cent superior a l’actual) amb els únics vots de l’equip de govern (ERC i PSC). Tant el PDeCAT com ApS-CUP van posicionar-s’hi negativament, tot i que amb motius ben diferents.

L’alcalde, David Rodríguez, va mostrar-se “molt satisfet” de la proposta presentada, “tenint en compte les possibilitats de l’Ajuntament”. Va defensar que l’objectiu és fer del consistori “una administració ben gestionada i solvent, que redueix el seu endeutament i que es regeix per l’equilibri pressupostari”. Per això els números per al proper exercici es caracteritzen per “no incrementar els impostos, augmentar les inversions, baixar el nivell d’endeutament i per l’austeritat en la despesa”.

Els principals trets que en va destacar el batlle van ser l’increment de la despesa de personal un 5,97 per cent, amb 3,6 milions d’euros, “a conseqüència de la regularització del personal i la millora dels serveis municipals”, i l’augment de les inversions en un 60 per cent per la previsió de cobrament d’una subvenció pendent de la Diputació de Lleida.

Quant al personal, la voluntat de l’equip de govern és treure a concurs una plaça d’arqueòleg, una altra d’enginyer, una d’agent de la Policia Local, entre d’altres. A més, tot i que no afectarà el pressupost, també es preveu contractar, de manera interina, un tècnic d’Administració general i un altre de Transparència i Participació.

Pel que fa a les inversions, que sumen un total de 644.390 euros, David Rodríguez va anar desgranant al Ple la quarantena d’actuacions programades, moltes de les quals responen a “necessitats que no es poden prorrogar” i que fan referència, en molts casos, a arranjaments de serveis bàsics i de la via pública.

El grup municipal del PDeCAT va criticar que sí que es produeixi un increment de 3,4 a 3,5 milions en els ingressos provinents de l’IBI. Va argumentar el seu vot contrari al pressupost pel fet que no s’hi plasmin la construcció del tanatori municipal –si bé sí que s’hi inclouen 21.000 euros del projecte executiu i altres estudis– ni l’illa cultural; ni actuacions en vies urbanes que consideren importants, la implantació de la recollida del porta a porta a un de gener o la deixalleria mòbil. A més, lamenten que l’assignació a l’eliminació de barreres arquitectòniques es redueixi fins als 11.800 euros.

Entre altres punts amb què els demòcrates es van mostrar crítics també hi ha les aportacions de 5.000 euros a l’Associació de Festes del Carnaval de Solsona per a la commemoració del 50è aniversari i 2.000 euros a la Confraria de la Mare de Déu del Claustre, que consideren insuficients.

Els costos de no implantar el porta a porta

Alternativa per Solsona-CUP, per la seva banda, tampoc va donar suport al pressupost 2019 pel retard en la implantació del sistema de recollida de residus porta a porta, amb els consegüents costos econòmic i ambiental, i per la negativa de l’executiu a remunicipalitzar els serveis públics com l’escola bressol i el servei de recollida de deixalles. De fet, el porta a porta és el principal motiu del seu vot negatiu, segons va explicar el portaveu de la formació, Òscar Garcia. Va recordar que no canviar el sistema comporta un augment de la despesa d’abocador de 33.000 euros, a més de deixar d’estalviar, com a mínim, 42.000 euros l’any, que podrien ser 120.000, segons un estudi elaborat pel propi grup, si la gestió del servei fos directa.  

Les inversions programades per a l’any que ve incorporen 24.700 euros per fer un estudi detallat de la implantació del porta a porta (l’estudi anterior era de viabilitat) i de redacció de les ordenances, una despesa que els cupaires consideren innecessàries.

No obstant això, Aps-CUP va celebrar altres qüestions relacionades amb el pressupost, com la previsió de l’elaboració del Pla de Cultura municipal (5.000 euros), la realització d’obres per crear ombres artificials en parcs infantils (5.000 euros); la millora de l’skatepark amb nous elements (18.000 euros), així com la contractació de personal d’Administració general i Participació, entre d’altres.

En el mateix plenari, es va donar llum verda a tres mocions. Es van aprovar per unanimitat el text presentat per ApS-CUP sobre el replantejament del debat amb la comunitat educativa per elaborar el decret de menjadors escolars, i la moció del PDeCAT que denuncia l’estat de les infraestructures de Rodalies a Catalunya. També es va aprovar, amb els vots favorables d’ERC, PDeCAT i CUP i l’abstenció del PSC, una moció que reclama l’absolució dels presos polítics, denuncia la manca de separació de poders a l’Estat espanyol i exigeix la llibertat incondicional dels presos i el retorn dels exiliats.

Banners