Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Eines personals

Ajuntament de Solsona
Sou a: Inici / La Ciutat / Notícies / Aquest divendres surt al carrer el primer lliurament d’un col·leccionable sobre la història recent de Solsona

Aquest divendres surt al carrer el primer lliurament d’un col·leccionable sobre la història recent de Solsona

'L’Abans: Recull gràfic de Solsona (1864-1979)' és una obra coral que recopila un miler d’imatges, moltes de les quals són inèdites

Aquest divendres surt al carrer el primer lliurament de L’Abans: Recull gràfic de Solsona (1864-1979), un col·leccionable amb fotografies representatives de la ciutat durant aquest període històric. És una obra coral editada per l’Editorial Efadós i l’Ajuntament amb la col·laboració de l’Arxiu Comarcal del Solsonès. La primera entrega, que es farà a totes les llibreries i punts de venda de premsa de la ciutat, és gratuïta.   

Aquesta obra recopila un miler d’imatges, aproximadament. El període cronològic s’enceta el 1864, coincidint amb la data de la primera fotografia coneguda de Solsona fins al moment, signada pel fotògraf Francesc de Paula Arenas, “Steff”, i s’estén fins al 1979, any de les primeres eleccions municipals democràtiques després de la dictadura. Les imatges, moltes de les quals són inèdites, provenen majoritàriament d’àlbums familiars i col·leccions particulars de ciutadans i entitats que han anat responent a la crida dels documentalistes.

S’ha volgut que el col·leccionable fos el màxim de coral possible i, per aquest motiu, també s’ha confiat en un col·lectiu de vuit autors de diferents àmbits professionals. Són Albert Colell, Roser Fons, Míriam Montraveta, Joan Ramon Nova, Rafael Pérez i Cabanes, Jordi Torner, Rosa M. Vila i Noemí Vilaseca. Els capítols en què s’estructurarà el llibre, que intenta ser una aproximació divulgativa i amena a l’evolució de la vida quotidiana de la població, parlaran de carrers i places; festes i tradicions; institucions; cultura, lleure i esports; món a pagès i oficis tradicionals, comerç i transport i ensenyament.  

50 fascicles setmanals

L’Abans, que forma part d’una col·lecció d’Efadós amb més d’un centenar de volums de municipis de Catalunya i les Balears, s’edita en fascicles de periodicitat setmanal. El primer lliurament, per al qual es recomana fer la reserva a la llibreria, consistirà en el fascicle de presentació, les cobertes, guardes i sobrecobertes. A partir de la setmana vinent, cada fascicle tindrà un preu fix de 3,10 euros, que sortirà a la venda tots els divendres fins a arribar als 50 lliuraments per completar el llibre, de 840 pàgines i una enquadernació de luxe.   

L’Ajuntament de Solsona, que el 2017 va signar un conveni de col·laboració   amb l’Editorial Efadós per participar en l’edició d’aquest recull historiogràfic, el concep com una manera més de commemorar els 425 anys del títol de ciutat.   

Presentació del projecte

El col·leccionable L’Abans: Recull gràfic de Solsona (1864-1979) es presentarà públicament el proper dimecres 2 de maig a dos quarts de vuit de la tarda al saló de les Homilies d’Organyà de la Biblioteca Carles Morató. Hi intervindran l’alcalde, David Rodríguez, i alguns dels autors. També s’hi projectarà un audiovisual amb algunes de les imatges recollides.

Oberta la crida per recollir fotografies

Si bé l’obra comença a sortir al mercat, els autors encara hi treballaran al llarg de l’any. L’equip de documentalistes, per la seva banda, manté oberta la crida per recollir imatges que il·lustrin la vida quotidiana, associativa, rural, urbanística, educativa, festiva i industrial de la ciutat. Tothom que en disposi i vulgui participar-hi pot contactar amb Albert Colell (al telèfon 610189665) o Joan Ramon Nova (698794069).    

arxivat sota: ,

Banners