Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Eines personals

Ajuntament de Solsona
Sou a: Inici / La Ciutat / Notícies / Crearan una comissió per organitzar l’homenatge pòstum a Joan Subirà

Crearan una comissió per organitzar l’homenatge pòstum a Joan Subirà

El Ple municipal aprova la concessió de la medalla de la ciutat a Joan de la Rossa per unanimitat

Joan Subirà, Joan de la Rossa (1944-2011), rebrà a títol pòstum la primera medalla de la ciutat de Solsona pel llegat que va deixar en els àmbits cultural i social des dels anys seixanta i fins a l’últim dia. El Ple ho va acordar ahir a la nit per unanimitat de tots els grups municipals. El següent pas ara és la creació d’una comissió que determinarà la data i el programa de l’acte d’homenatge amb què s’oficialitzarà el lliurament d’aquesta distinció.  

 
La regidora de Cultura, Sara Alarcón, va llegir ahir en el plenari l’expedient que justifica aquest reconeixement, del qual ha estat instructora per acord de la Junta de Govern Local i que recull el testimoni d’amics, familiars i representants d’entitats. 
 
D’una banda, s’hi posa en relleu la vasta trajectòria musical de Subirà, que va començar com a cantaire de l’Escolania de la Capella del Claustre de Solsona, els anys cinquanta, i va continuar com a trompetista de la reconeguda orquestra Diamant Club, als seixanta. També va passar per diferents orquestres de Lleida, va fundar l’Orquestra Patinfanjàs, el conjunt Got i la cobla Ciutat de Solsona, a més de ser un dels impulsors de la creació de l’Escola Municipal de Música. També va ser el responsable del naixement de l’orquestra de ball Solsona 70, entre altres projectes musicals. 
 

Un dels dinamitzadors culturals més actius

 

D’altra banda, Joan de la Rossa serà recordat pels solsonins com un dels dinamitzadors culturals més actius de la ciutat del darrer terç del segle XX. En la dimensió associativa, va formar part de la Joventut Solsonina, que va posar en marxa les revetlles d’estiu de la plaça del Camp i va recuperar el Carnaval el 1971 desafiant el règim franquista. L’última iniciativa, juntament amb altres persones amb qui compartia inquietuds, va ser la creació del Club Viure i Conviure de Solsona i Comarca –la seu es va inaugurar a principi d’any–, avui Ateneu Viure i Conviure, que té per objectiu l’organització d’activitats per a la gent gran.  
 
Tal com posa de manifest l’expedient, “a més d’estar al capdavant de totes aquestes iniciatives, Joan de la Rossa també va estar vinculat a moltes altres entitats culturals, socials o esportives, amb les quals va col•laborar tant en el moment de la seva constitució com en períodes de dificultat”
 
Així mateix, Joan Subirà va participar activament en la política municipal com a regidor del PSC entre el 1991 i el 1995 i el 1998 i el 2002. L’actual regidora socialista al consistori solsoní, Encarna Tarifa, va aprofitar el Ple d’ahir per expressar la seva satisfacció per aquest reconeixement institucional. “Va ser un bon company i en moments durs per al partit va defensar el projecte socialista”.
 
La medalla de la ciutat és una de les figures que preveu el Reglament municipal de protocol, honors i distincions, aprovat el 2006, si bé fins ara no se n’ha concedit mai. Simbolitza l’agraïment municipal als “mèrits extraordinaris de l’actuació personal o col•lectiva que hagi tingut un ressò especial, o una repercussió notable en els àmbits cultural, artístic, científic, econòmic, social, polític o esportiu”. 
 

Banners