El cicle solsoní ‘Calidoscòpia’ posa el focus en els diferents tipus de vida en família
Hi ha molts tipus de famílies i d’organitzacions domèstiques. Abordar-los des d’una mirada oberta i pràctica és l’objectiu del quart cicle de conferències Calidoscòpia, organitzat per la Biblioteca Carles Morató de Solsona sota la direcció del filòsof Víctor Pérez. El programa proposa quatre sessions els divendres 15 i 29 d’octubre i 5 i 12 de novembre a les set de la tarda al Teatre Comarcal.
La validesa de la família tradicional en l’actualitat, la família d’acollida, la monoparentalitat, la gestació subrogada i la flexibilitat de gènere en la criança són els temes que es tractaran en una edició que porta per títol “Conviure: el big bang de les famílies”. Si l’any passat el Calidoscòpia se centrava en la solitud, enguany es capgira el calidoscopi per tractar la vivència humana des de l’extrem oposat, que és la convivència. Víctor Pérez argumenta que “en el vogi trepidant de l’actualitat, els avenços tecnològics, els canvis d’hàbit en les relacions laborals, la necessitat de transitar vers espais de convivència cívica i domèstica més justos i igualitaris o l’exigència d’oferir espais de cura i seguretat a totes les persones amb independència de llur condició o situació social són aspectes de la nostra quotidianitat que tenen un impacte concret en l’organització familiar”.
Obrirà el cicle, el dia 15, Marc Mercadé i Serra, llicenciat en Teologia, Filosofia i Antropologia social i cultural i doctor en Filologia i Filosofia. La seva sessió porta per títol “Té futur la família tradicional?”. El 29 d’octubre serà el torn de Mariona Sanfeliu, documentalista i llicenciada en Filosofia, i Sara Zeldja, exfilla d’acollida, que compartiran amb el públic la seva experiència com a família monoparental i d’acollida. La traductora i intèrpret Neus González, mare de bessons per gestació subrogada, parlarà el 5 de novembre d’un dels temes més controvertits de l’actualitat i dels quals es té menys informació. El cicle es tancarà el 12 de novembre amb una sessió titulada “Flexibilitzem el gènere, ampliem el món”, que impartirà l’escriptora, traductora i professora Bel Olid, coneguda activista feminista i pels drets LGTBI.
Convencions obsoletes
El director del Calidoscòpia subratlla que malgrat que la vida en família continua ocupant un espai central de l’experiència humana, “bona part de les convencions i habituds heretades de les generacions anteriors han esdevingut obsoletes i insuficients per donar resposta a molts dels reptes que ens deparen aquests temps incerts i líquids en què vivim”. Per això cada conferència palesarà que tot i que les famílies encara són la principal estructura d’acollida de l’ésser humà, “ja no es poden modelar únicament sobre les estructures rígides i inveterades que adquirim a partir de la pràctica espontània”.
A diferència de l’edició anterior, enguany no serà necessària la inscripció prèvia per assistir a les conferències, que són d’entrada lliure. Aquesta programació té la col·laboració d’Amisol, la regidoria d’Afers Socials i el Servei d’Informació i Atenció a les Dones (SIAD) del Consell Comarcal del Solsonès.