El consistori solsoní aprova definitivament el pressupost del 2020 amb la desestimació de les al·legacions de la CUP
Amb els vots favorables del govern (ERC), l’Ajuntament de Solsona ha aprovat definitivament el pressupost general per al 2020 en un Ple extraordinari celebrat aquest dimecres al migdia. El sentit del vot ha estat exactament el mateix que en el Ple del novembre: s’hi ha posicionat en contra JxS i la CUP, mentre que s’hi ha abstingut la regidora del PSC. Amb aquest acord, s’han donat per desestimades les al·legacions presentades per ApS-CUP.
Tal com ha argumentat el regidor d’Hisenda, Ramon Xandri, el govern municipal no ha atès les al·legacions “en base a l’informe d’Intervenció”. Xandri ha reiterat la “voluntat de diàleg, col·laboració i transparència”, però ha afirmat que no es poden incloure en un any tots els compromisos per a un mandat. També ha assenyalat que havent presentat les al·legacions la vigília de Nadal, “difícilment es podia negociar res” tenint en compte la urgència de donar el pressupost per aprovat per no endarrerir pagaments ni inversions.
La portaveu cupaire, Pilar Viladrich, ha exposat les diferents al·legacions, que admet que són de caire polític i per a les quals esperava “una resposta política”. Aquesta formació a l’oposició demanava un “pressupost participatiu real” i, “fins que no pugui ser així, que s’incrementi la partida de 50.000 euros”; una reducció de les retribucions de l’alcalde i els regidors amb dedicació parcial, i de 10.000 euros de la partida destinada a despeses diverses d’Alcaldia i protocol. També considera “paradoxal” que no s’inclogui una partida per a la construcció del tanatori, i troba a faltar una reserva de fons per mobilitzar el parc immobiliari buit i una altra per a l’estudi de viabilitat per a la construcció d’una piscina coberta. Així mateix, la CUP sosté que el pressupost hauria d’incorporar la taxa de la llar d’infants com a ingrés i la despesa contreta amb l’adjudicació del servei.
Junts per Solsona ha tornat a votar en contra del pressupost amb els mateixos arguments que en el Ple de novembre, si bé mostra la seva sorpresa per les al·legacions: “S’ha trencat una tradició de l’Ajuntament” per debatre i aprovar el pressupost amb suficient antelació que permeti aplicar-lo a partir del primer de gener. El seu portaveu, Marc Barbens, ha aprofitat l’ocasió per advertir l’alcalde que amb la CUP, que qualifica de “soci preferent del govern” en tant que representa l’Ajuntament a la Mancomunitat d’Abastament d’Aigua del Solsonès, es constata que l’executiu “queda lligat de mans i peus”. En aquest sentit, Barbens reclama que es valori “molt a fons” la relació amb els grups de l’oposició i que se’ls tingui en compte a tots per igual a l’hora de treballar. Quant al contingut de les al·legacions, JxS coincideix en què caldria haver inclòs la partida per al tanatori.
Per la seva banda, la representant socialista, Encarna Tarifa, també ha expressat la seva sorpresa. “Donàvem per fet que s’havia dit tot del pressupost el novembre”. Tarifa ha argumentat la seva abstenció amb els mateixos motius que en el plenari anterior, en qualificar el pressupost de “poc social i amb poca ambició en matèria de Medi Ambient”.
Pilar Viladrich ha defensat la presentació d’al·legacions recordant que són una eina que preveu la legislació i es va seguir el procediment i el calendari que preveu la llei. “L’equip de govern està massa acostumat a què sigui una partida al solitari. Volem evidenciar que som tres formacions més i que podem fer escoltar la nostra veu”.
Mentre que uns han defensat la dimensió política d’aquest procediment, l’alcalde, David Rodríguez, ha posat en relleu que “el debat polític es produeix en el Ple del pressupost”. I, tècnicament, “la Llei reguladora de les hisendes locals ens ho posa molt fàcil per rebutjar les al·legacions”.