El govern solsoní aprova la modificació de taxes en solitari
El 2023 la ciutadania solsonina no percebrà canvis en la gran majoria de taxes i impostos. El Ple municipal va donar ahir al vespre llum verda a la modificació plantejada pel govern, fonamentada en la congelació dels rebuts, sense el vistiplau de l’oposició, que troba a faltar més política fiscal i, per part d’ApS-CUP i el PSC, mecanismes per penalitzar els propietaris de pisos buits per incentivar-ne el lloguer o la venda.
“Hem optat per congelar les taxes importants i no augmentar la pressió fiscal dels ciutadans. Renunciem a incrementar, però en cap cas podem permetre’ns rebaixar la recaptació actual a fi de mantenir els serveis municipals”, va argumentar el regidor d’Hisenda, Ramon Xandri. Un dels canvis destacats és el de la taxa de recollida d’escombraries, que doblarà la quota (fins als 70,36 euros) per a les llars que no participen al porta a porta. També es fa un replantejament dels preus públics dels serveis funeraris. Així, per exemple, s’hi incorporen els preus dels fèretres, ja que l’Ajuntament passarà a prestar el servei directament per abaratir-ne el cost (el ciutadà s’estalviarà entre 300 i 400 euros). A partir de l’any que ve, d’altra banda, els vehicles que siguin catalogats com a històrics, d’acord amb la nova legislació, recuperaran la bonificació del cent per cent de la quota de l’impost de vehicles de tracció mecànica.
Ramon Xandri també va justificar els motius pels quals no s’han recollit algunes de les aportacions que les últimes setmanes li han proposat els grups de l’oposició. Pel que fa a la proposta del PSC d’establir un recàrrec de 500 euros anuals als titulars de pisos buits per incentivar-ne la seva incorporació al mercat de lloguer o venda, Xandri opina que l’Ajuntament legalment no hi té marge de maniobra. Va referir-se a la Llei de l’impost sobre els habitatges buits de la Generalitat de Catalunya, amb la qual “no es pot entrar a aplicar una penalització de forma immediata”. Segons el regidor d’Hisenda i Habitatge, “seria un tràmit amb molta burocràcia” que requeriria dos anys i buit mesos abans no es pogués sancionar. Ramon Xandri sosté que caldria primer demanar autorització a la Generalitat i afirma que algun ajuntament ho ha provat i li han revocat la mesura.
Quant a les propostes de Junts, una passava per eliminar la taxa de 10 euros per tinença de gossos. El regidor d’Hisenda apunta, en aquest sentit, que “es busquen mesures per a la convivència i que ningú no se senti perjudicat. No descartem la revisió de la taxa en funció de les mesures que ara s’aniran aplicant”. Però per a l’any que ve, de moment, es manté. El grup municipal de Marc Barbens també demanava un augment de les bonificacions per la instal·lació de plaques fotovoltaiques, que actualment són del 50 per cent de l’IBI. El responsable d’Hisenda al·lega que, tenint en compte la congelació de taxes, “no es pot prescindir d’aquests ingressos” per a la tresoreria.
Aparcada la tarificació progressiva
El govern municipal tampoc assumeix les reclamacions de la CUP, en referència a bonificacions en la plusvàlua i l’establiment de tarifes progressives. En el primer cas, Ramon Xandri justifica que s’ha assessorat amb l’Organisme Autònom de Gestió i Recaptació de Tributs Locals de Lleida i apunta que s’ha considerat “prudent no tocar el redactat, de moment”. En el segon, el regidor reconeix que no té referents de poblacions de dimensions similars a les de Solsona que hagin posat en pràctica la tarificació progressiva, és a dir, en funció de la renda de la unitat familiar. “És aviat encara per proposar aquest camí”, manifesta.
Marc Barbens va afirmar amb rotunditat que durant aquest mandat “de política fiscal se n’ha fet bastant poca” i va expressar que la revisió d’ordenances fiscals es basa cada any en una operació de “copiar i enganxar”. El portaveu de Junts per Solsona troba a faltar la quantificació dels costos dels serveis per adequar-hi les taxes, una petició que els cupaires formulen cada any. Així mateix, defensa que la bonificació de l’impost per als vehicles històrics també s’apliqui a tots els clàssics. Igualment, reclama l’abolició de la taxa dels gossos. “És contraproduent perquè fa que la gent no censi el gos”, opina Barbens.
Més crítica va ser la portaveu d’ApS-CUP, Pilar Viladrich, que rebutja les justificacions del regidor d’Hisenda per descartar la tarificació progressiva i les modificacions en l’IBI. “Fa vuit anys que ho demanem”, va recordar, així com “unes polítiques fiscals sensibles i socialment justes”. El 2017, de fet, els cupaires van lliurar al govern un document amb exemples i serveis en què es pot aplicar aquesta mesura, com la llar d’infants, les activitats de l’Escola de Música i les esportives. Viladrich és del parer que l’Ajuntament no s’adapta a l’evolució de la societat i a les crisis sanitària i climàtica.
Polítiques amb l’IBI
La CUP defensa la viabilitat d’imposar un recàrrec de fins al 50 per cent en l’IBI dels pisos buits en cas que els seus titulars siguin propietaris de tres habitatges o més, com fan altres ajuntaments, entre els quals hi ha el de Manresa. Viladrich posa de relleu el fet que el 22 per cent dels més de 400 habitatges buits de Solsona pertanyen a societats d’inversions, bancs i constructores. Per això reclama “una acció per protegir les persones que volen accedir a l’habitatge”. Igualment, entre altres reivindicacions, la CUP reitera la petició de cobrar l’IBI als immobles de l’Església no destinats al culte. “Hi ha ajuntaments valents que ho estan fent”.
Finalment, el regidor socialista, Mohamed El Mamoun, lamenta no haver arribat a un acord amb el responsable d’Hisenda per fixar el recàrrec dels 500 euros anuals per als pisos buits. Segons els seus càlculs, aquesta mesura es traduiria en uns ingressos de 200.000 euros per a les arques municipals, que podrien destinar-se a rebaixar un 20 per cent el rebut de les escombraries i a comprar immobles per crear habitatge social. El Mamoun assegura que s’ha assessorat amb fonts de Madrid i que és possible implantar el recàrrec per causa justificada, que és la manca d’oferta de lloguer al municipi. L’alcaldessa, Judit Gisbert, i el regidor Ramon Xandri discrepen amb ell en aquest sentit i argumenten motius jurídics després de consultar unes altres fonts.