Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Eines personals

Ajuntament de Solsona
Sou a: Inici / La Ciutat / Notícies / El Ple de Solsona dona llum verda a la modificació de l’IBI sense consens entre govern i oposició

El Ple de Solsona dona llum verda a la modificació de l’IBI sense consens entre govern i oposició

Junts i Treballem per Solsona consideren la mesura sense fonament i lesiva per a immobiliàries i particulars
El Ple extraordinari d'ordenances fiscals es va celebrar ahir, dijous

El Ple extraordinari d'ordenances fiscals es va celebrar ahir, dijous

El Ple municipal de Solsona ha donat llum verda a premiar, a través de l’impost sobre béns immobles (IBI), els habitatges que entrin a la borsa d’habitatge de l’Ajuntament amb una bonificació del 50 per cent i a penalitzar aquells que estiguin desocupats amb caràcter permanent i sense justificació amb un recàrrec del 50 per cent. Tot i aprovar-se aquest punt, ahir al vespre, és el que més rebuig va despertar a l’oposició, que hi va votar en contra.

Junts i Treballem per Solsona coincideixen a qualificar aquesta mesura de “competència deslleial directa” per a les immobiliàries i discriminatòria per als particulars que lloguen habitatges pel seu compte, “alguns fins i tot a preus més baixos que els de la borsa municipal”, segons la portaveu de Junts, Núria Bonet.

Aquesta formació critica que l’executiu no hagi consultat propietaris i agències immobiliàries per conèixer la situació del mercat de lloguer i assegura que hi ha oferta de pisos per llogar a la ciutat. “El problema és que les persones sense recursos no poden accedir-hi perquè no compleixen els requisits mínims”.

Junts considera que “la solució no passa per la borsa gestionada per l’Ajuntament i polítiques que frenen l’economia, sinó per la construcció de pisos socials”. El primer grup de l’oposició sosté que el consistori té opcions sobre la taula per dotar-se d’aquests habitatges, com per exemple el Camp del Serra o arribar a acords amb propietaris de terrenys disposats a fer permutes. Igualment, la seva portaveu titlla d’abús aplicar un recàrrec als habitatges buits tenint en compte que “Solsona és un dels municipis catalans amb més càrrega fiscal derivada de l’IBI” i al·legant les pèrdues econòmiques que han patit alguns propietaris després de llogar els seus immobles.     

La regidora d’Habitatge i portaveu d’ApS-CUP, Pilar Viladrich, argumenta que la bonificació s’aplicarà només als pisos de la borsa d’habitatge municipal “perquè és de lloguer social i no fa discriminació dels llogaters per raons de cap tipus”. “Entenem la sensibilitat social dels propietaris que hi acudeixen i és just que l’Ajuntament els correspongui”, va remarcar Viladrich al Ple. Així mateix, la responsable d’Habitatge confia que el recàrrec sobre l’IBI farà replantejar la decisió d’alguns titulars de pisos per mobilitzar-los a través de la borsa municipal.

“Hi ha molts projectes de capital privat”

També Treballem per Solsona s’oposa frontalment a aquesta mesura fiscal, que qualifica de “molt poc tècnica i molt política”, allunyada de “la centralitat majoritària de Solsona”. Per al seu portaveu, Marc Barbens, aquesta modificació “planteja una lluita entre el dret a l’habitatge i el de la propietat privada, que a Solsona no estan renyits”. Aquest grup també defensa que el mercat s’ha de reactivar impulsant la construcció de noves promocions i habitatge social i col·laborant amb el sector privat. “Hi ha molts projectes de capital privat que treballen en aquest sentit”. Barbens aposta per mesures “molt més escalades”, com per exemple establir topalls als grans tenidors i fixar una moratòria per dialogar-ho.  

Pilar Viladrich va insistir en la voluntat de fer política social i va recordar en el plenari que la bonificació i la recàrrega en l’IBI són mesures que s’implementen des de fa anys a altres municipis catalans. D’altra banda, quant a opcions alternatives per resoldre la manca d’habitatge a Solsona, la regidora de l’àrea va explicar que hi ha hagut contactes infructuosos amb propietaris de promocions inacabades per destinar-les a obra pública a través de l’Institut Català del Sòl. “Però no defallirem”, va subratllar tot insistint que aquesta és una de les prioritats del govern. “Trucarem a totes les portes que siguin necessàries sense escatimar esforços ni recursos”.

Preu més reduït per a casaments de despatx

Entre les altres deu ordenances fiscals actualitzades per al 2024, que l’alcaldessa i responsable d’Hisenda, Judit Gisbert, va desgranar una per una, n’hi ha que són aportacions de Junts i Treballem. Una de les taxes noves, a petició del grup de Marc Barbens, és la de casament civil sense ús de la sala de plens, a un preu més econòmic (50 euros), per a aquells que no vulguin celebrar una cerimònia. Quant als preus de l’Escola Municipal de Música, d’acord amb la proposta de Junts, s’unifiquen els diferents tipus de descomptes al 20 per cent per a famílies monoparentals i nombroses i se’n podran beneficiar tots els membres de la família, no només els fills. Així mateix, s’ha creat una tarifa nova per al tercer instrument, fins ara inexistent.

En el mateix Ple ahir es va aprovar unànimement una modificació de crèdit per atendre l’increment retributiu del 0,5 per cent per al conjunt del personal municipal, d’acord amb l’aprovació del govern central per als treballadors del sector públic. Aquest augment, que suposa un import total de 10.000 euros, té efectes retroactius des del primer de gener i es finançarà amb transferència de partides i el fons de contingència.

També va donar-se llum verda a la modificació dels estatuts del Consorci  del Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya, com a membre de la Junta de l’ens, a petició del propi consorci, per l’entrada de la Diputació de Girona i per l’actualització de les funcions de la direcció.  

Banners