El Ple de taxes del consistori solsoní evidencia les diferències polítiques entre govern i oposició
La majoria d’ordenances fiscals es congelen el 2021 a Solsona. Amb tot, el Ple d’ahir, en què es va aprovar aquesta revisió, va evidenciar les diferències de criteri entre govern municipal (ERC) i oposició. Junts per Solsona i ApS-CUP van votar en contra de la proposta de l’executiu i el PSC s’hi va abstenir. L’oposició va coincidir a criticar el que consideren una política de fets consumats, ja que van trobar a faltar un diàleg previ. El regidor d’Hisenda, Ramon Xandri, va rebatre aquesta visió amb contundència.
Xandri va argumentar primer cadascun dels canvis duts al Ple, que va qualificar majoritàriament de “petits retocs” a les ordenances fiscals. “El cap recomanaria pujar taxes perquè necessitem recaptar, però el cor ens demana temperar, perquè no està el moment per demanar més”, va afirmar. D’aquí la congelació de la majoria d’ordenances.
La taxa d’escombraries s’incrementa un 3 per cent i preveu un concepte nou de 7 euros per al quart trimestre del 2021, “donada la intenció d’aquest consistori d’entrar definitivament el porta a porta” a partir del segon semestre de l’any.
10 euros per gos i any
Per als propietaris de gossos, s’elimina la taxa de registre al cens, però en canvi se’n crea una de 10 euros l’any “per controlar la inscripció de gossos i quan es donen de baixa”. També és nova una taxa de 300 euros l’any per a les entitats de crèdit en concepte d’ocupació de la via pública amb caixers ubicats al carrer. “Cada vegada operen més des del carrer, fet que requereix més ordenació i neteja”, argumenta Xandri.
Per als beneficiaris del carnet jove del Solsonès, s’estableix una entrada a les piscines municipals més reduïda, de 3 euros. Pel que fa a l’Escola Municipal de Música, s’ha fet una “reorganització de preus, que no suposa en cap cas un encariment”. L’únic impost que es toca és el de vehicles de tracció mecànica (IVTM), en tant que se suprimeix la bonificació per als vehicles històrics, de més de 25 anys. D’altra banda, es fixa un preu de 0,25 euros per quilowatt per fer ús dels punts de recàrrega ràpida de vehicles elèctrics. Finalment, també s’apuja el preu de l’entrada al Pou de Gel, de comú acord amb la cooperativa que el gestiona, per fer menys deficitari el servei.
El grup de Junts per Solsona va demanar, sense èxit, votar les taxes separadament. De la que es van mostrar més contraris és la de tinença de gossos. El seu portaveu, Marc Barbens, considera que “augmenta el cost de tenir un gos a Solsona” i amb la nova mesura “es penalitza la gent que no embruta i que neteja les defecacions del seu gos”. Ell advoca per aplicar les sancions oportunes a aquells que sí que són incívics. JxS també va manifestar el seu desacord amb l’eliminació de la bonificació de l’impost per a vehicles antics, cotxes que “es fan servir poc, són clàssics i històrics”. Barbens defensa que quant a la contaminació, “a Solsona no ens podem comparar amb altres ciutats”.
El primer grup de l’oposició va lamentar que no hi hagi hagut un debat previ a l’aprovació de les taxes, una observació compartida també per la CUP i el PSC. “Hem tingut la sensació que s’ha anat molt per feina”, va asseverar Barbens. El portaveu de JxS va aprofitar per demanar que per a la configuració del pressupost general hi hagi aquest pas previ.
La CUP reclama la tarificació progressiva
Al seu torn, Alternativa per Solsona-CUP va ser encara més crítica tant amb la forma com amb el fons d’aquest punt. En la forma, perquè entre la convocatòria de la comissió informativa al Ple i la seva celebració van disposar de tres dies, un temps que considera insuficient per poder estudiar la documentació i presentar propostes. Pel que fa al fons de la qüestió, la seva portaveu, Pilar Viladrich, va trobar a faltar la incorporació d’algun sistema de tarificació progressiva per trams de renda, tal com s’havia negociat el març passat. “No comprem aquesta modificació de taxes perquè és mantenir el mateix paradigma fiscal, en lloc d’avançar cap a altres sistemes més justos i equitatius”, va assenyalar.
Els cupaires van voler destacar que no estan proposant sistemes nous, sinó que ja els apliquen alguns ajuntaments governats per ERC, com per exemple la Paeria de Lleida amb la llar d’infants. Van constatar que la pandèmia ha castigat més els col·lectius més vulnerables, motiu pel qual cal “transformar les taxes i els preus públics en tarifes progressives per renda i fer arribar els serveis a aquells sectors socials que no poden accedir-hi”. La seva portaveu va reiterar la fórmula de fer pagar més a qui més té i que pagui menys qui menys té. Conscients que aquesta tarificació comporta un volum molt més elevat de tramitació administrativa, els cupaires proposen començar a aplicar-la no a serveis universals, sinó més específics, com la llar d’infants, l’Escola Municipal de Música i les instal·lacions esportives.
Aquest grup també va justificar el seu vot contrari pel fet que no s’hagi tocat l’IBI. “Perdem una oportunitat de fer-lo més progressiu i distributiu”, va dir Pilar Viladrich. Entre d’altres, va assenyalar que era un bon moment per introduir criteris socials i de gènere i, alhora, fomentar la mobilització d’habitatges buits. Quant a la taxa de residus, va exposar una sèrie de dubtes i va trobar a faltar també factors diferenciadors per fer-la més justa. Així mateix, igual que JxS, la CUP va criticar el fet que no se’ls hagi lliurat un estudi econòmic que justifiqui cadascuna de les modificacions.
La regidora socialista, Encarna Tarifa, per la seva banda, va compartir la visió de la CUP sobre la necessitat de diferenciar d’alguna manera el preu dels serveis que són més necessaris sobretot per a la població amb menys recursos. Quant a la nova taxa per la tinença de gossos, va demanar que els ingressos serveixin per identificar les persones amb gos que no compleixen cívicament amb els seus deures i embruten la ciutat, per exemple amb l’elaboració d’un banc d’ADN. Tarifa també es va mostrar favorable a la creació d’una taxa per a les entitats financeres que ocupen la via pública amb caixers.
Finalment, la representant del PSC va coincidir amb la CUP a demanar una quota més progressiva per a les famílies que ho necessitin a la llar d’infants i a l’Escola Municipal de Música.
Ramon Xandri, decebut
Quan va tornar a prendre la paraula, el regidor d’Hisenda va defensar-se de la crítica de manca de diàleg previ a l’elaboració de la proposta de revisió de taxes. Ramon Xandri es va mostrar decebut amb els grups de l’oposició recordant-los que el poden trobar cada dia a l’Ajuntament per parlar del que vulguin. “Si teniu taxes per proposar, veniu, parlem-ne i les incorporem si són beneficioses per a la ciutat. No espereu que us vingui a buscar”. També va adreçar-se directament a la CUP per matisar que negociar no ha de voler dir “haver d’acceptar el programa, sinó negociar acords puntuals”.
En el mateix plenari d’ahir es va ratificar per unanimitat la modificació de la plantilla de personal per ajustar la de la Policia Local a la realitat actual del cos, ja que hi ha un agent ocupant una plaça de l’antic caporal, ja jubilat. El canvi permetrà convocar un concurs d’oposició urgent per proveir dues places d’agent i crear una borsa de treball per cobrir possibles baixes.
Qui vulgui pot recuperar la gravació del Ple al canal oficial de l’Ajuntament a Youtube: https://youtu.be/GbrcOkSFNcQ