El Ple municipal de Solsona fa pinya al voltant d’un full de ruta amb una seixantena de mesures per pal·liar la crisi
En el seu primer Ple telemàtic, amb una durada de prop de tres hores i transmès per Youtube, ahir l’Ajuntament de Solsona va donar llum verda per unanimitat al full de ruta que ha de guiar l’estratègia municipal per fer front a la crisi socioeconòmica derivada de la pandèmia. L’acord, que es pot consultar al web municipal, recull una seixantena de mesures consensuades per tots els grups municipals (ERC, Junts per Solsona, ApS-CUP i PSC), d’entre les quals destaca la destinació de 150.000 euros a ajuts econòmics i socials i 100.000 a una línia de finançament a interès zero.
La modificació del pressupost general del 2020 i el replantejament del Pla de mandat; l’ajornament i exempció de taxes; la disminució de les assignacions als grups municipals; el reforç del Fons d’emergència social i l’actualització de les seves bases; la promoció d’un lloguer de pisos i locals just; elaboració d’un pla de suport al comerç local i d’una campanya de foment del consum de proximitat; l’organització d’un servei d’orientació econòmica per a famílies en situacions complicades d’endeutament; la garantia d’una educació equitativa per a tothom, i la creació d’una taula d’entitats socials són alguns dels compromisos de l’ampli acord i que l’alcalde, David Rodríguez, va exposar durant la sessió. Tal com consta explícitament en el document, aquest full de ruta es planteja com “un punt de partida revisable, entre totes les forces polítiques i agents socioeconòmics, que cal actualitzar periòdicament per adaptar-lo a l’evolució de la crisi”.
Traduïdes en números, aquestes primeres mesures estan valorades en 330.000 euros, un càlcul aproximat que resulta de la suma dels ajuts directes i les exempcions. A més, l’Ajuntament deixarà d’ingressar uns 620.000 euros i l’executiu preveu tancar l’exercici amb un dèficit en les finances municipals de 400.000 euros. Tant el govern com l’oposició van recórrer a una metàfora meteorològica quan el debat es va centrar en termes econòmics. El primer va ser David Rodríguez, que va destacar que “plou i hem de destinar els recursos estalviats els darrers anys a ajudar la ciutadania. Però també va posar l’accent en la necessitat de preveure necessitats futures, perquè “no pararà de ploure, no s’acaba tot ara, si bé calen mesures immediates”.
“Una tempesta amb llamps i trons”
Per al principal grup de l’oposició, Junts per Solsona, el fet que el 37 per cent de la població que pot treballar estigui a l’atur o es vegi afectada per un ERTO i que els propers mesos ens puguem trobar en un escenari que s’aproximi al miler de persones aturades i que llencin la tovallola entre 150 i 200 autònoms, suposa “una tempesta amb llamps i trons”, en paraules del regidor Xavier Torres.
La formació liderada per Marc Barbens assegura que les accions plantejades per l’executiu “coincideixen en gran part” amb la bateria de propostes que JxS va presentar fa un mes i mig. “El principal problema no rau en la lletra del document, sinó en els números”, va expressar Barbens, que considera insuficients els fons destinats a ajuts. També va matisar que els 100.000 euros per a microcrèdits no es poden computar com a despesa, ja que els beneficiaris els hauran de retornar. “Amb 3 milions d’euros de romanent de l’Ajuntament, ara és el moment de posar-los al camp”, va subratllar. Concretament, es va referir als 1,7 milions d’inversió per al tanatori, obra que considera que s’ha d’ajornar. Amb tot, JxS va deixar clar que sempre estarà a favor de les propostes de l’executiu d’ajuda a persones i empreses.
El grup d’ApS-CUP, per la seva banda, s’alinea amb les mesures plantejades. “Ens ressonen molt bé”, va afirmar la portaveu, Pilar Viladrich, que igualment va mencionar les propostes de la seva formació que n’han quedat fora amb el compromís del govern municipal de ser estudiades per a més endavant. Es tracta de la reducció de les assignacions dels regidors, la implementació o estudi de la tarificació progressiva, com a fórmula més justa socialment, i la municipalització de serveis. En qualsevol cas, segons Viladrich, les mesures que ahir s’aprovaven “són útils per reduir les desigualtats, garantir l’educació equitativa per a tothom, fomentar la reactivació econòmica i el treball digne, promoure el consum de proximitat i per l’acompanyament de la comunitat”.
“Ajuts fàcils”
La regidora socialista, Encarna Tarifa, va remarcar la importància que els ajuts siguin fàcils d’accedir-hi i que no entrin en contradicció amb els que es concedeixin des d’altres administracions, ja que sovint la burocràcia ho dificulta. Per a la representant del PSC, aquest paquet de mesures ha de servir “per parar el primer cop, però en vindran d’altres”. En aquest sentit va demanar que d’ara endavant es mantingui la “comunicació fluïda” entre govern i oposició perquè totes les formacions puguin continuar fent aportacions. “Cal treballar plegats al màxim perquè això acaba de començar”.
En la mateixa sessió plenària es van aprovar les bases que han de regir la concessió de subvencions per al teixit comercial i serveis de proximitat, amb una dotació de 100.000 euros i una quantitat màxima de 500 euros per establiment, i les bases per a la concessió de microcrèdits per facilitar la supervivència de la petita i la mitjana empresa i de suport a persones autònomes o afectades per un ERTO. En aquest darrer cas, les persones afectades per un expedient podran accedir a un màxim de 1.500 euros i empreses i autònoms, fins a 5.000 euros. Les bases completes es podran consultar al nou apartat del web municipal d’informació d’ajuts i recursos per fer front als efectes de la COVID-19: https://www.ajsolsona.cat/ajuntament/covid-19-informacio-dajuts-i-altres-recursos.
Podeu recuperar la gravació del Ple al canal oficial de l’Ajuntament de Solsona a Youtube als enllaços següents: https://youtu.be/9N30S2f0HBs (1a part) i https://youtu.be/fa06ZfyeFP0 (2a part).