Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Eines personals

Ajuntament de Solsona
Sou a: Inici / La Ciutat / Notícies / El Ple solsoní dona llum verda a un pressupost de 10,5 milions d’euros sense el suport de l’oposició

El Ple solsoní dona llum verda a un pressupost de 10,5 milions d’euros sense el suport de l’oposició

CUP i PSC lamenten que no s’hagin considerat les seves aportacions

El regidor d’Hisenda, Ramon Xandri, qualifica el pressupost municipal per al 2022, de 10,5 milions d’euros, d‘“eminentment social”, que es caracteritza pel “manteniment del benestar social”, amb una “clara aposta per l’habitatge i pel medi ambient”, sense augmentar la pressió fiscal. Es va aprovar dijous en el Ple ordinari de novembre, però, amb els únics vots a favor del govern d’ERC. Junts per Solsona retreu a l’executiu l’incompliment dels compromisos contrets amb la seva formació fa un any i el que considera una mala gestió de l’últim exercici; mentre que ApS-CUP i PSC lamenten que s’hagin ignorat les seves aportacions.

Ramon Xandri, que també comanda la regidoria d’Habitatge, va posar en relleu els 100.000 euros que es destinen a ajuts per fomentar el lloguer. A més, “estem en condicions d’incorporar-hi més import perquè cap rehabilitació es quedi sense subvenció”. Pel que fa al pla d’inversions, de 682.835 euros, representa una reducció del 10% respecte de l’exercici en curs. La més destacada, de 215.000 euros, és per a la nova comissaria de la Policia Local, considerada una prioritat que ja s’ha ajornat un any, en tant que el cos es troba ara “en condicions precàries”, una percepció de la qual el PSC discrepa diametralment. La segona inversió, de 125.000 euros, serà per condicionar l’entorn del tanatori i la tercera, de 50.000, per al pressupost participatiu. Les inversions programades també reflecteixen una aposta per la modernització i millora de la xarxa d’abastament d’aigua, a la qual es destinaran uns 56.000 euros entre diverses actuacions.  

JxS va recordar al govern municipal el retard acumulat en l’estudi de viabilitat de la piscina coberta municipal i el del pla d’usos del Camp del Serra, així com el de l’àrea d’autocaravanes –el compromís de l’executiu és de fer-la realitat el 2022– i el fet que no s’hagi fet partícip la seva formació de les negociacions per ampliar sòl industrial. També valora negativament la gestió municipal de l’últim any per diversos motius.

ApS-CUP és menys crítica amb el pressupost en si, per bé que manifesta la seva decepció per la manca de diàleg i el que interpreten com a “indiferència” a les seves aportacions per part de l’executiu. Els cupaires qualifiquen el pressupost de “continuista”. La formació de Pilar Viladrich proposava un Pla de mobilitat urbana sostenible, l’impuls d’una nova política de joc a l’espai públic, la instal·lació de plaques solars en dependències municipals i avançar cap a la creació d’una piscina coberta municipal, entre d’altres. Per a la CUP, a més, 100.000 euros per a habitatge són insuficients.

També afirma que no s’han escoltat les seves propostes el regidor socialista, Mohamed El Mamoun, que ha tornat a criticar les subvencions a propietaris per a rehabilitar habitatges. “No solucionaran el problema”. Ell és del parer que és més necessari ajudar les famílies més vulnerables per fer front als preus del lloguer. El Mamoun també considera que cal una aposta més decidida en l’estalvi energètic; demana més diners per a la programació d’activitats del foment de l’hàbit lector a la biblioteca, i carrega contra l’import destinat a condicionar la nova comissaria de la Policia Local, que troba excessiu. Així mateix, el representant socialista troba a faltar en aquest pressupost la creació d’un fons de suport i aval als joves que vulguin obrir el seu primer negoci.

El regidor d’Hisenda va respondre cadascuna de les observacions de l’oposició i es va mostrar conciliador amb totes les propostes rebudes, intentant llimar diferències i sense tancar la porta a res. Va acabar interpel·lant-los directament abans de la votació: “El vostre electorat entendrà que voteu en contra d’uns pressupostos socials amb congelació de taxes?”. Tant Junts per Solsona com ApS-CUP i PSC van posicionar-s’hi desfavorablement. Juntament amb el pressupost, dijous també es va aprovar la plantilla de personal municipal, de 102 places, entre les quals 18 són funcionarials, 83 laborals i una, eventual.

Banners