El programa del 25N al Solsonès reflexiona sobre els reptes per erradicar les violències masclistes
Cartell dissenyat per Anna Terricabras
Les creixents dades de feminicidis i denúncies per maltractaments i violències masclistes de tot tipus, engruixides pels casos que no arriben a sortir a la llum, fan evident encara el llarg camí pendent de traçar per a assolir una societat sana i madura. D’aquí, el lema d’enguany de la programació d’actes del 25N al Solsonès: “En construcció. Un món sense violències”, que consta d’un taller, una jornada, una concentració, un col·loqui, teatre i la difusió de vídeos breus a les xarxes socials.
Aquest dijous a dos quarts de set a la tarda a la biblioteca Carles Morató, en el marc del projecte Actua, de la cooperativa L’Arada, Sira Vilardell, especialitzada en interculturalitat i gènere i directora de la Fundació SURT, conduirà un taller sobre eines de lluita contra la violència masclista.
La convocatòria següent serà dissabte, dia 23, a la sala polivalent, on a partir de dos quarts d’onze del matí se celebrarà la primera trobada d’entitats feministes de la Catalunya Central. La jornada, també organitzada per diverses entitats liderades per L’Arada, continuarà amb una sessió informativa sobre eines legals, a càrrec de l’advocada i politòloga Júlia Humet.
L’Associació de Dones del Solsonès proposa culminar la jornada de dissabte amb un dinar popular i un concert de la Trup Duet (amb entrades a la plataforma Entradessolsones.com).
Al llarg de la setmana vinent, la commemoració del Dia internacional per a l’eliminació de la violència envers les dones continuarà amb diverses convocatòries. L’acte institucional de Solsona, amb concentració, lectura de manifest i una actuació de Les Argelagues, serà el dilluns 25 a dos quarts de set de la tarda davant l’ajuntament.
Col·loqui amb Gemma Ruiz
La periodista cultural i escriptora Gemma Ruiz, autora de les novel·les Les nostres mares (Proa, 2023) i Argelagues (Proa, 2016), conduirà un col·loqui a la biblioteca Carles Morató el dijous 28 a les set del vespre. Sota el títol “La lluita nostra de cada dia”, Ruiz farà un repàs de les vivències de les protagonistes de les seves obres. És un acte coorganitzat pel Consell Comarcal del Solsonès i la regidoria de Feminismes de Solsona amb la col·laboració de la Diputació de Lleida.
També el dia 28, però al matí, l’Ajuntament de Sant Llorenç de Morunys, amb la col·laboració de l’Institut Escola Vall de Lord, oferirà a l’alumnat de secundària l’obra de teatre social Estranyes relacions, de la companyia Frec a Frec. El públic, en aquest muntatge, es convertirà en protagonista i espectador de situacions d’abús, fet que el situa en un assaig de la pròpia vida.
A banda d’aquests actes, per a l’alumnat d’ensenyament postobligatori, la setmana passada l’activista feminista Pamela Palenciano va dur al teatre comarcal de Solsona el monòleg No solo duelen los golpes, una obra que ha arribat a nombrosos teatres i instituts d’arreu del país i del món.
Reflexions d’Adriana Bertran
A fi d’arribar al màxim de públic i avançar en la construcció d’un món sense violències, la programació del 25N es complementarà amb vídeos publicats a les xarxes socials del Consell Comarcal i l’Ajuntament de Solsona al llarg de la setmana vinent. Seran reflexions de la poeta, rapsoda i monologuista Adriana Bertran, referent del Poetry Slam europeu. Bertran hi parlarà amb ironia i contundència dels principals reptes de la societat per afonar el patriarcat i avançar en l’erradicació de les violències masclistes.
Tal com explica Maribel Bella, tècnica del Servei d’Informació i Atenció a les Dones (SIAD) del Solsonès, el lema d’aquesta edició neix “d’una mirada cap al procés de deconstrucció que suposa desarticular el patriarcat com a estructura social i que, alhora, se sent reptada a imaginar un nou escenari”.
Imatge d’Anna Terricabras
La interpretació gràfica d’aquest missatge la signa l’artista solsonina Anna Terricabras i Caelles (1983), que presenta una rajola hidràulica inacabada, constituïda per diverses peces que encaixen entre si. L’obra, creada ad hoc, és el resultat d’una pintura acrílica sobre cartró gris, l’enregistrament del procés creatiu i un acabat de disseny assistit per ordinador.