Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Eines personals

Ajuntament de Solsona
Sou a: Inici / La Ciutat / Notícies / El tercer cicle de conferències ‘Calidoscòpia’ aborda els pros i contres de la solitud

El tercer cicle de conferències ‘Calidoscòpia’ aborda els pros i contres de la solitud

La cita serà els divendres d’octubre a partir del dia 9 a les set de la tarda al Teatre Comarcal de Solsona

La solitud és l’eix temàtic de la tercera edició del cicle de conferències Calidoscòpia, coordinat per la Biblioteca Carles Morató de Solsona i dirigit pel filòsof Víctor Pérez. Aquest programa, que des del primer any es converteix en un espai per donar veu a temes tabús, tindrà lloc els divendres d’aquest mes a partir del dia 9 a les set de a tarda al Teatre Comarcal i l’entrada, com sempre, serà lliure, però amb inscripció prèvia.

Pasturar

El pastor, poeta i resistent cultural de Llobera Pep Divins, “El Boixet”, ja present en la primera edició del Calidoscòpia, estrena el cicle amb una sessió titulada “Oh, soledat! Conversa amb Pep Divins”. El ponent compartirà l’escenari amb Víctor Pérez per parlar sobre com pasturar li ha permès conjuminar la naturalesa amb la soledat i la poesia, els tres eixos en què fonamenta la seva vida. Enguany una de les novetats és, precisament, la publicació d’aquesta primera conferència en un llibret que es lliurarà al públic.  

El suïcidi

El suïcidi serà el tema de la segona sessió, el dia 16. La barcelonina Cecília Borràs, presidenta fundadora de Després del Suïcidi Associació de Supervivents (DSAS), parteix de la idea que parlar del suïcidi és un tema “incòmode” influenciat per mites o idees preconcebudes. Amb tot, la primera prevenció de la primera causa de mort externa és, segons ella, parlar-ne i trencar l’estigma i la solitud.   

Dona i presó

El divendres 23 participaran al Calidoscòpia la periodista Sònia Calvó (Barcelona, 1990) i Mònica, educadora social i expresa, sota el títol “Dona i presó: una condemna reflex de la societat”. La primera és autora de diversos reportatges sobre l’aïllament penitenciari i la condemna que suposa la presó per a les dones, mentre que la segona es defineix com una supervivent en “un món que discrimina les dones i les usuàries de drogues”.

Una monja anacoreta

Finalment, el 30 d’octubre clourà el cicle la monja eremita Montserrat Domingo (Raïmat, 1943) amb la conferència “Soledat? Solituds solidaritat-estimar. Paradoxa i vivència”.  Per a ella, la seva opció de vida era la més adequada per estimar tothom.

El director de Calidoscòpia, Víctor Pérez, continua apostant, doncs, per posar el focus sobre qüestions que normalment romanen al marge. L’objectiu, com en tot calidoscopi, és crear “aquest espai inestable on els marges, només per un moment, s’il·luminen i es conjuren al centre de la nostra atenció”. Per al filòsof, “no ha de ser un aparador d’idees més o menys exòtiques, sinó un taller de pensament domèstic per a tots els participants”.  Col·laboren en l’organització d’aquesta programació la regidoria d’Afers Socials del consistori solsoní, el Servei d’Informació i Atenció a les Dones del Consell Comarcal i Amisol.

Aquest any les limitacions d’aforament fan canviar l’emplaçament del Calidoscòpia i el traslladen al Teatre Comarcal, on les restriccions derivades del coronavirus permeten l’accés a un màxim de 88 persones. Per controlar l’aforament, es demana la inscripció prèvia dels assistents per correu electrònic a biblioteca.solsona@ajsolsona.cat, o bé trucant al 973483839. Mentre hi hagi places lliures, el públic també s’hi podrà inscriure presencialment abans de la conferència. Com en tots els actes públics, serà imprescindible acudir-hi amb màscara.

Banners