Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Eines personals

Ajuntament de Solsona
Sou a: Inici / La Ciutat / Notícies / L’Acadèmia Internacional de Música de Solsona celebra el vintè aniversari batent rècords

L’Acadèmia Internacional de Música de Solsona celebra el vintè aniversari batent rècords

El festival porta fins a 42 concerts a la Catalunya Central durant l’agost amb més de 160 intèrprets de quinze països diferents

Si l’any passat, venint d’un confinament estricte, l’Acadèmia Internacional de Música de Solsona (AIMS) no es va aturar, enguany tant l’Ajuntament com l’equip organitzador del festival no han dubtat a tirar endavant l’esdeveniment que omple la capital del Solsonès de música durant prop d’un mes, enguany amb rècord de participants i actuacions. Aquest diumenge, primer d’agost a les vuit del vespre, la Sala Polivalent de Solsona acollirà el concert inaugural de l’edició del vintè aniversari, presentada aquest matí en roda de premsa pel seu director, Peter Thiemann, i la primera tinenta d’alcalde i regidora de Cultura, Judit Gisbert.

L’AIMS, celebrada per primer cop el 2002 amb tot just quatre professors, una trentena d’alumnes i set concerts, està preparada per a una edició que vol esdevenir especial malgrat el repte que tornen a suposar les mesures derivades de la pandèmia. El festival pedagògic més rellevant i amb més projecció internacional del país es basa en una acadèmia, en la qual centra l’activitat diürna, que enguany assoleix el rècord de més de 140 joves d’una quinzena de nacionalitats diferents. Procedeixen d’Alemanya, Àustria, Regne Unit, Veneçuela, Argentina, Mèxic, Romania, Ucraïna, Islàndia, Polònia, Letònia, Eslovènia, Països Baixos, Estats Units d’Amèrica, Suïssa, Itàlia, França, Andorra, a més de diferents punts de l’Estat espanyol.

Pel que fa al claustre, que dona prestigi a l’Acadèmia, l’integren vint professors de deu països diferents –tots de la zona Schengen– de trajectòria reconeguda internacionalment. Alguns d’ells formen part de la família de l’AIMS des de fa anys, motiu pel qual no podien faltar en el vintè aniversari. Entre d’altres, hi haurà Sergey Ostrovsky, Simone Zgraggen, Andriy Viytovych i l’organista alemany Johannes Geffert,  que oferirà concerts d’orgue a Solsona, Sant Llorenç de Morunys i Collbató. Quant als artistes solistes, en destaca un solsoní, el violoncel·lista Gerard Flotats, estudiant de la Royal Academy of Music de Londres.

A banda de l’Acadèmia de Corda i la de Vents, amb rècord d’alumnes en ambdós casos, les tardes i vespres són per compartir amb el públic. L’AIMS Festival té programats 42 concerts entre el primer i el 22 d’agost a dinou municipis de la Catalunya Central i Ponent. Es podran gaudir en els tres formats habituals que caracteritzen cada any la programació: el clàssic, en esglésies i auditoris; al carrer a Solsona, per al qual enguany s’amplien les convocatòries fins arribar a les 12 actuacions, i el social. Tota la programació es pot consultar al web del festival (www.aims.cat), des d’on també es recomana comprar les entrades anticipadament

Torna l’Orquestra Simfònica

A més, enguany, l’AIMS recupera l’Orquestra Simfònica del Festival, gestada el  2019 i obligada a fer una aturada en l’edició passada. Amb una seixantena de músics i dirigida per Pablo Rus Broseta, l’orquestra oferirà un concert únic a Solsona el 15 d’agost a les vuit del vespre amb un repertori de V. Williams i Tchaikovsky, la 1a Simfonia i l’Obertura Coriolà de Ludwig van Beethoven.

Mesures estrictes

Tal com remarca Peter Thiemann, “l’AIMS serà molt escrupolosa  i estricta amb totes les mesures per evitar el contagi del coronavirus”. “Ens hem autoimposat més normes de les que ja dicten les autoritats sanitàries i de les que nosaltres mateixos vam aplicar l’any passat”. En aquest sentit, a tall d’exemple, tenen 650 tests d’antígens preparats i prendran la temperatura a l’alumnat fins a tres vegades el dia. El context de COVID-19 ha complicat l’organització i el dia a dia del festival i n’alterarà alguns aspectes. Però, segons Judit Gisbert, “el consistori és conscient del que representa l’AIMS per a la ciutat, ja que és el projecte artístic de més envergadura, que casa cultura, oferta pedagògica, retorn social i pol per atraure turisme de qualitat. Tenim molt clar que la cultura pot ser segura i que, per damunt de tot, l’important és la salut de l’alumnat, els ciutadans i de tothom qui ens visita”.

El fet que es tracti d’un festival pedagògic únic al país i que converteixi la Catalunya Central en territori de música d’alta qualitat converteix l’AIMS Festival en un certamen carregat de singularitats. Per això, “cal celebrar el 20è aniversari tant com es pugui, però sent prudents”. Per a l’organització, després de superar l’edició anterior sense cap incident, es preveu un aniversari amb entusiasme, però amb un cert respecte pel fet de tenir rècord d’alumnes i de nombre de concerts enmig de la cinquena onada de la pandèmia. 

Impacte cultural i econòmic

Gisbert i Thiemann no han passat per alt l’impacte que suposa aquest projecte per a Solsona. N’han posat de relleu la dimensió cultural, que fa que durant un mes la capital del Solsonès esdevingui un referent internacional. Però també n’han ponderat el retorn econòmic que representa per a hotels, bars i restaurants allotjar 200 persones durant tres setmanes.

Entrades a la venda

Des de la setmana passada, tota la programació es troba disponible a la web www.aims.cat i les entrades es poden comprar en línia a https://entrades.turismesolsones.com/. Tots els espais tindran la capacitat limitada i es compliran els protocols i les mesures sanitàries vigents. Es requereix mascareta per assistir a totes les actuacions, en les quals també caldrà mantenir la distància de seguretat i seguir les instruccions d’higiene de mans.

arxivat sota:

Banners