Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Eines personals

Ajuntament de Solsona
Sou a: Inici / La Ciutat / Notícies / L’Ajuntament de Solsona apel·la al consum moderat d’aigua

L’Ajuntament de Solsona apel·la al consum moderat d’aigua

El tercer trimestre del 2007 s’ha registrat un increment del 17% respecte el mateix període de l’any anterior

Fent-se ressò dels comunicats del Departament de Medi Ambient i Habitatge de la Generalitat, el consistori solsoní recorda a la població que es manté la situació d’excepcionalitat a les conques i les reserves d’aigua continuen disminuint. Per aquest motiu, el regidor responsable del Servei Municipal d’Aigua, Martí Abella, fa una crida a tots els sectors de consum (domèstic, industrial i rural) “per fer un ús eficient de l’aigua amb un consum moderat”.

Tot i ser a mes de gener, Abella alerta que “no es pot abaixar la guàrdia”, ja que l’evolució de les reserves dels embassaments i els pronòstics meteorològics fan preveure que en el decurs del mes de març es pugui entrar en situació d’emergència –inclou la possibilitat de talls en el subministrament– en el sistema Ter-Llobregat, del qual forma part Solsona.

Segons han explicat els tècnics municipals, la principal captació d’aigua de la qual s’abasta la xarxa solsonina, al riu Cardener, en aquests moments funciona a ple rendiment i els sistemes de bombatge treballen de 18 a 20 hores al dia, amb 180.000 litres l’hora. De la captació de Canalda, per contra, baixen 300.000 litres al dia, prop de la meitat de la seva capacitat, a l’igual que la captació de Lladurs. Igualment, de Fonts Caldes només poden bombar-se 15.000 litres l’hora, mentre que en situacions normals se n’extreu fins a 40.000 litres.

En canvi, les últimes dades de què es disposa quant a consum dels abonats a la xarxa municipal, corresponents al tercer trimestre del 2007, posen de manifest que hi ha hagut un increment del consum respecte el mateix període de l’any anterior. Així, entre els mesos de juliol i setembre de l’any passat els solsonins van consumir 159.214 metres cúbics d’aigua, prop d’un 17% més que el 2006.

Les precipitacions registrades durant la primera quinzena de gener no han estat suficients per sortir de la situació d’excepcionalitat, motiu pel qual el govern català continua demanant un consum racional de l’aigua per tal d’optimitzar al màxim els recursos existents. En la mateixa línia, l’Ajuntament fa una crida als ciutadans “perquè se sensibilitzin amb aquesta situació, controlin les pèrdues d’aigua i no caiguin en actituds de malbaratament”, afirma Abella. Tot i que el consum particular pot semblar insignificant, “si multipliquem l’ús d’aigua en les nostres actituds quotidianes per tota la població de Solsona, poden haver-hi grans quantitats de recursos malgastats”.

Si bé per ara no es preveu activar el pla de sequera d’àmbit municipal, el consistori està pendent de les instruccions que es puguin rebre del Departament de Medi Ambient i Habitatge, l’administració competent per dictar les mesures oportunes dins el Decret de sequera, segons ha indicat el regidor.

Consells d’estalvi

Tanmateix, Martí Abella recorda que hi ha mesures que es poden adoptar per fer un ús moderat de l’aigua en l’àmbit domèstic i que l’Ajuntament va difondre a través d’una campanya l’estiu passat. Dutxar-se en lloc de banyar-se, en la higiene personal; aprofitar al màxim la capacitat de la rentadora i el rentaplats abans d’engegar-los; instal·lar difusors a les aixetes; col·locar sistemes reductors de la capacitat dels dipòsits dels aparells sanitaris, i utilitzar programadors del reg i sistemes gota a gota als jardins són alguns consells que contribueixen a l’estalvi.

arxivat sota:

Banners