L’Ajuntament de Solsona aprova l’increment de la factura de l’aigua amb el posicionament contrari de Treballem
A partir de l’abril de l’any que ve, un rebut domèstic mitjà de l’aigua a Solsona de primer tram (de fins a 18 metres cúbics de consum) passarà a incrementar-se trimestralment prop de 8 euros, que són poc més de 30 euros l’any. El Ple municipal va donar llum verda ahir al vespre a l’actualització de la taxa de l’aigua, congelada des del 2020. Aquest punt es va aprovar amb els vots favorables dels dos grups de govern (ERC i ApS-CUP), el posicionament contrari de Treballem per Solsona, molt crític amb la mesura, i l’abstenció de Junts per Solsona.
La quota fixa del servei passarà dels 5,12 euros mensuals als 7,52 (46,87 per cent d’increment), mentre que la part variable, segons el consum, s’apujarà 5 cèntims d’euro el metre cúbic en el primer tram, 7 cèntims el segon i 57 cèntims el tercer tram, que és el que excedeix de 18 m3, en la tarifa d’ús domèstic.
Per a les famílies de cinc membres o més i les tarifes d’ús industrial o ramader, el primer tram augmentarà 5 cèntims el metre cúbic, mentre que el segon i el tercer ho faran en 7 cèntims.
Treballem per Solsona contraria aquesta decisió i carrega contra el que considera una “mala gestió política de l’aigua”. El seu portaveu, Marc Barbens, associa una “pujada molt aguda” de la taxa al fet que no s’hagi actualitzat progressivament els darrers anys “per no abordar el problema”. En aquest sentit, si es descompten del rebut de l’aigua els conceptes d’escombraries, clavegueram i cànon de l’aigua, Barbens remarca que l’augment per a una llar que consumeixi 17 metres cúbics serà del 43,5 per cent.
Dèficit de 94.000 euros
El regidor de Serveis Municipals, Joan Parcerisa, va desgranar en el Ple els càlculs amb els quals s’ha arribat a aquesta proposta per tal de reduir el dèficit del servei municipal d’aigua, que el 2023 va ascendir fins als 94.000 euros. Els costos fixos van ser de 480.000 euros, que dividits entre els 5.300 abonats de la ciutat, resulta a pagar 7,5 euros al mes, una xifra que representa un increment de 2,4 euros al mes per a tots els rebuts.
Pel que fa a la despesa variable del servei, segons Parcerisa, es va situar l’any passat en 227.000 euros. En aquest cas, “sí que s’imputa al consum i s’ha intentat que repercuteixi el mínim possible en els abonats dels primers trams, que fan un ús responsable de l’aigua”, destaca el primer tinent d’alcalde. En canvi, “es penalitza amb un increment més elevat el darrer tram, el dels que omplen piscines, reguen jardins i no tenen tanta cura amb l’estalvi”. Una factura domèstica de tercer tram s’apujarà uns 66 euros l’any.
“Exercici de responsabilitat”
El govern municipal argumenta la necessitat de fer aquests ajustaments “per continuar garantint, millorant i modernitzant el servei municipal d’aigua, una de les joies de la corona de l’Ajuntament de Solsona”, segons el regidor responsable de l’àrea. La portaveu d’ApS-CUP, Pilar Viladrich, va defensar la revisió, que va qualificar d’“exercici de responsabilitat per blindar i seguir mantenint el servei d’aigua municipal”.
L’alcaldessa, Judit Gisbert, va voler remarcar que no hi ha cap voluntat recaptatòria en aquesta mesura, ja que l’objectiu és “aconseguir un equilibri pressupostari entre les despeses que genera el servei municipal d’aigua i els ingressos” per mantenir-ne la qualitat. Va reconèixer que “políticament no agrada a ningú tocar el preu de l’aigua”. “Però no estem aquí per fer només el que ens agrada, sinó per fer una bona gestió”, va sentenciar Gisbert per tancar el debat d’aquest punt.