Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Eines personals

Ajuntament de Solsona
Sou a: Inici / La Ciutat / Notícies / L’Ajuntament de Solsona recull propostes ciutadanes per millorar la ciutat fins al 13 d’octubre

L’Ajuntament de Solsona recull propostes ciutadanes per millorar la ciutat fins al 13 d’octubre

Tothom que visqui o treballi al municipi pot presentar idees, físicament o telemàtica, per destinar-hi fins a 100.000 euros

1. Una vintena de persones van plantejar les primeres idees, dimecres al vespre

A partir de dilluns i fins al 13 d’octubre, tothom que visqui o treballi a Solsona pot presentar propostes d’inversions de fins a 100.000 euros per millorar la ciutat. Es pot fer físicament, per mitjà de les urnes que hi haurà distribuïdes en quatre punts del municipi, o bé telemàticament, al web https://participa.ajsolsona.cat/. L’Ajuntament posa en marxa els pressupostos participatius 2024-2025.

En la cinquena edició dels pressupostos participatius, el consistori solsoní canvia de metodologia per tal d’obrir el procés al conjunt de la ciutadania i facilitar que tothom pugui dir  la seva en la planificació d’una eina decisiva en la gestió dels recursos públics. Dimecres al vespre es va presentar el procés a l’auditori de la sala polivalent amb l’assistència d’una vintena de persones, que van començar a identificar problemàtiques del municipi i possibles solucions.

Els propers dies, totes les llars rebran a casa aquest fulletó, també publicat al web de l’Ajuntament, amb informació sobre el funcionament del procés i un espai de butlleta per fer una proposta i dipositar-la en alguna de les urnes que hi haurà habilitades a l’OAC municipal, la biblioteca Carles Morató, el casal cívic i comunitari Xavier Jounou i els pavellons poliesportius. Qui ho prefereixi, pot fer-ho en línia a https://participa.ajsolsona.cat/, una plataforma senzilla que no requereix registre.

“Intel·ligència col·lectiva”

Es demana a qui vulgui prendre-hi part que exposi la necessitat que considera que cal resoldre, descrigui la seva idea breument i localitzi l’indret de Solsona on s’hauria d’executar. Hi ha temps per fer-ho fins al 13 d’octubre. Tal com subratlla Daniel Tarragó, sociòleg, professor i director de la consultoria Neòpolis, encarregada de dinamitzar el procés, “no es tracta de queixar-se per qüestions molt particulars, per a les quals ja hi ha altres canals de comunicació bidireccional amb l’Ajuntament, sinó que l’objectiu és construir intel·ligència col·lectiva”.

En aquest sentit, per a Pilar Viladrich, regidora de Participació, la idea passa per “promoure una visió col·lectiva de poble”. Viladrich assegura que els resultats del procés seran políticament vinculants i recorda que les accions consensuades des del 2017 s’han acabat executant.       

Les propostes ciutadanes no poden superar els 100.000 euros i han de ser inversions, com per exemple reformes d’equipaments municipals, construcció d’equipaments de dimensions reduïdes, adquisició de mobiliari urbà, actuacions a la via pública, zones verdes i entorn natural o infraestructures tecnologies, entre d’altres.

En la segona fase, entre els mesos de novembre i desembre, tècnics municipals validaran les propostes rebudes. A partir d’aquí, el gener es preveu organitzar un taller participatiu obert a tothom per escollir els 10 o 15 plantejaments finalistes, que seran els que generin un major grau de consens, i que passaran a la fase de votació final, entre el març i l’abril, una vegada els tècnics els hagin pressupostat.  

L’última votació es farà també físicament, mitjançant urnes, o en línia, al mateix web del procés. En aquest cas, hi podran participar els habitants a partir de 16 anys empadronats a Solsona.

Les primeres aportacions ciutadanes són les que van consensuar els assistents a la trobada de dimecres, després d’una sessió de deliberació en grups de quatre i cinc persones. Reforçar l’enllumenat públic en zones fosques de la ciutat, suprimir les voreres del carrer del Castell, condicionar el paviment de la plaça Major mantenint-ne l’estètica, millorar els parcs de la Mare de la Font i la font de la Mina, col·locar més papereres i eixamplar i il·luminar el camí de la depuradora en van ser algunes.

Al “Pluràlia” 

Aquest mes, “Pluràlia”, l’espai de contingut polític de Solsona FM, es dedica a aquesta qüestió. La directora de Solsona FM, Roser Clotet, entrevista el tècnic dinamitzador del pressupost participatiu, Daniel Tarragó, per explicar les característiques i el funcionament d’aquest procés participatiu que es posa en marxa. S’emetrà aquest dissabte a les dotze del migdia (amb repetició dimecres vinent a les onze del matí) i, posteriorment, es podrà descarregar aquí: https://enacast.com/solsonafm/programs/pluralia.

Banners