Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Eines personals

Ajuntament de Solsona
Sou a: Inici / La Ciutat / Notícies / L’Ajuntament solsoní i la Generalitat aposten per un model d’atenció dels joves migrants sense referents familiars que en faciliti la integració al territori

L’Ajuntament solsoní i la Generalitat aposten per un model d’atenció dels joves migrants sense referents familiars que en faciliti la integració al territori

El consistori està disposat a cedir un habitatge de forma definitiva

Fa prop de quatre mesos que set joves migrants sense referents familiars d’entre 15 i 17 anys viuen en un pis cedit per l’Ajuntament de Solsona. Quatre d’ells estan escolaritzats –tres a l’Institut Francesc Ribalta i un a Arrels II– i la resta assisteixen a classes al Centre de Formació de Persones Adultes. Als que no estudien se’ls orientarà laboralment. L’alcalde, David Rodríguez, la directora general d’Atenció a la Infància i l’Adolescència, Georgina Oliva, i el director dels Serveis Territorials del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, Joan Santacana, s’han reunit recentment a Solsona per fer un seguiment de la situació d’aquests joves i regular-la mitjançant un conveni. En aquesta trobada, en què també hi ha hagut representació de la cooperativa Gedi i dels Serveis Socials Bàsics del Solsonès, s’ha posat de manifest l’aposta conjunta de l’Ajuntament i la Generalitat per un model de gestió d’aquests joves en grups reduïts, que en faciliti una millor integració al territori.

Quan la Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (DGAIA) va demanar la col·laboració de Solsona al juny per pal·liar l’arribada massiva de joves al país, el consistori no va dubtar a cedir a la Generalitat el pis de la Torre Viladot, que estava destinat a la possible acollida de refugiats. Inicialment, l’estada dels menors s’havia previst per a poques setmanes. Amb tot, la seva residència s’ha allargat.

'Model per a la resta de municipis’

Per a l’alcalde, que també és el responsable de la regidoria d’Acció Social, “hem de ser conscients que l’arribada de menors no acompanyats no és una qüestió de Barcelona, sinó del conjunt del país, i Solsona també s’hi ha de solidaritzar”, en referència a la voluntat de posar a disposició recursos residencials. En aquest sentit, Georgina Oliva ha reiterat la seva gratitud: “Estem molt agraïts a l’alcalde, al municipi, al conjunt de veïns i veïnes i al Consell Comarcal per la resposta donada i esperem que aquesta bona acollida que ha fet Solsona sigui el model per a la resta de municipis del país”.

De fet, en lloc de tenir aquests infants i joves en grans equipaments, David Rodríguez es mostra més partidari de repartir-los en recursos residencials més petits pel territori, que faciliti un seguiment més personalitzat i un millor desenvolupament acadèmic, social i laboral. Per això considera que, mitjançant la coordinació entre administracions i organismes, s’ha de trobar una solució per a aquestes persones que ara es troben a Solsona i s’ha de regular mitjançant un conveni, que en aquests moments s’està preparant. Al seu torn, la directora de la DGAIA ha explicat que actualment “convivim inicialment amb centres mitjanament grans (d’unes 60-70 places d’emergència) i després amb unitats convivencials de 10-20 places arreu del territori per facilitar la seva integració i fer efectiu el dret a ciutadania d’aquests nois”.

Buscant una solució definitiva

“Volem que aquests menors visquin dignament i estem disposats a cedir-los un espai a llarg termini, però cal buscar-los una solució definitiva”, defensa el batlle. I és que l’habitatge que ara ocupen els joves es vol deixar lliure per a la possible arribada de refugiats. L’Ajuntament pensa, per als joves, en el pis que es troba a la planta primera de la Torre Viladot o Cal Trinxet, un immoble que hi ha situat al costat i que també és de titularitat municipal. En qualsevol dels dos casos, però, hi convindrien treballs de rehabilitació, motiu pel qual cal conèixer quina és la capacitat d’inversió del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies.

La cooperativa d’iniciativa social Gedi té la guarda dels menors instal·lats a Solsona i un educador conviu permanentment amb ells. Des que van arribar a la capital del Solsonès, a final de juny, els Serveis Socials del Consell Comarcal, d’altra banda, han fet d’enllaç amb el territori. Així, segons explica la responsable del Pla de Ciutadania i Immigració, Lluïsa Camps, només arribar es va impartir un curs de català als nois –tots ells continuen aprenent l’idioma al Centre de Formació de Persones Adultes–, i també s’ha contactat amb els centres educatius, així com amb empreses d’inserció i altres.

Banners