Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Eines personals

Ajuntament de Solsona
Sou a: Inici / La Ciutat / Notícies / La 21a edició de l’AIMS porta a Solsona 110 joves talents de la música clàssica de 22 països diferents

La 21a edició de l’AIMS porta a Solsona 110 joves talents de la música clàssica de 22 països diferents

Entre els dies 5 i 21 es programen una quarantena de concerts al Solsonès i altres comarques de la Catalunya Central i Lleida

Després de dues edicions condicionades per la pandèmia de la COVID, l’Acadèmia Internacional de Música de Solsona (AIMS) torna amb força aquest agost. Aquest divendres, dia 5, a les vuit del vespre es podrà gaudir del concert inaugural de la 21a edició del seu festival al teatre comarcal, protagonitzat pels instrumentistes de corda. En total es programen una quarantena d’actuacions fins al dia 21, en paral·lel a l’Acadèmia, en la qual participen 110 joves talents de la música clàssica procedents de 22 països diferents. Aquest migdia han presentat l’edició d’enguany en roda de premsa el director del certamen, Peter Thiemann, l’alcaldessa, Judit Gisbert, i el director dels Serveis Territorials de Cultura a la Catalunya Central, Francesc Serra.

L’alcaldessa ha tornat a posar de relleu la triple dimensió pedagògica, cultural i social del projecte i per la qual l’Ajuntament continua apostant-hi any rere any. “L’AIMS forma part de la marca de Solsona i és important tant de portes endins com per als visitants”, ha afirmat. També n’ha subratllat el vessant social el representant del Departament de Cultura, per tal que la música arribi a col·lectius vulnerables. Igualment, Francesc Serra remarca la particularitat d’aquest festival d’arribar a racons de l’àmbit rural i micropobles de la Catalunya central, fet que “ajuda a cohesionar el territori”.  

El violoncel·lista Peter Thiemann destaca especialment els concerts inaugural (5 d’agost) i de cloenda (dia 21), a càrrec de professors de l’Acadèmia, intèrprets de prestigi mundial. El plat fort, però, arribarà el dilluns 15, festiu, a la sala polivalent de Solsona de la mà de l’Orquestra Simfònica de l’AIMS. Una seixantena de músics actuaran sota la batuta de Kevin Griffiths per interpretar el primer concert per a piano i orquestra de L. v. Beethoven, amb Seon-hee Myong com a solista; dues obres per a violí solista, que serà Mathilda Dendorfer, una jove de 14 anys que en fa tres que viatja a Solsona cada estiu, i la 4a Simfonia de Beethoven. Sens dubte, “és un concert que ningú no s’hauria de perdre”, destaca Thiemann.

El director del festival també fa esment del Vespre de clàssica i romànic, una cita al castell de Cardona el dijous 11, en la qual debutaran com a solistes alumnes que guanyin el concurs de l’acadèmia, acompanyats per un quintet de professors. Un altre programa en què es podrà escoltar conjuntament professors de vent i de corda serà el que s’interpretarà per partida doble el 13 d’agost a Organyà (Alt Urgell) i l’endemà a Moià (Moianès). Aquest serà un dels concerts que l’emissora Catalunya Música ha escollit per enregistrar. Com és habitual, la qualitat musical del festival s’acompanya d’una àmplia proposta per descobrir espais i paisatges de les comarques del Solsonès, Bages, Moianès, Segarra i Alt Urgell.

Selecció de joves talents

Aquest festival pedagògic, únic al país, enguany ha incorporat modificacions organitzatives pel que fa a la selecció de l'alumnat. L’any passat, amb 140 alumnes, es va assolir el rècord, motiu pel qual s‘ha apostat per fer una selecció de les sol·licituds, tenint en compte les capacitats de les instal·lacions de la ciutat. Per això, l’AIMS opta per escollir els millors talents d’arreu del món i limitar l’alumnat a poc més d’un centenar de persones. Així és com s’han seleccionat 110 alumnes d’entre les més de 150 inscripcions per rebre classes a Solsona i actuar a la quarantena de concerts del festival. Aquests joves talents procedeixen de 22 països diferents i, per primer cop, el nombre d’alumnes internacionals (56%) supera els de l’estat. L’AIMS tindrà representació de països tan diversos com Espanya, França, Alemanya, Itàlia, Suïssa, Dinamarca, Islàndia, Hongria, Israel, Iran, Egipte, Letònia, Mèxic, Equador, Cuba, Brasil, Estats Units, Portugal, Regne Unit o Romania. Més enllà de l’aprenentatge de l’instrument i de les actuacions davant del públic, l’organització posa en valor també l’experiència de convivència que compartiran alumnes de cultures aparentment antagòniques, com per exemple israelians i iranians. “Aquí s’entendran i treballaran conjuntament, perquè no són polítics, sinó artistes”, assenyala el director.

Peter Thiemann també posa l’accent en el projecte social amb joves del Brasil. Gràcies a l’ajut econòmic de Friends of AIMS, hauran pogut venir a Solsona set estudiants que viuen en faveles de zones molt pobres d’aquest país sud-americà. Un altre projecte social destacat és el d’Armènia, d’on vindran dues joves artistes, una pianista i una violinista, gràcies a les beques que concedeix cada any la Fundació AIMS. “El suport de Friends of AIMS a la Fundació que organitza el festival i l’acadèmia ha permès ajudar amb prop de 15.000 euros diversos estudiants amb pocs recursos però amb molt talent”.

Renovació del claustre de professors

Pel que fa al claustre, està compost per vint professors de trajectòria reconeguda internacionalment. Enguany s’incorporen tres cares noves a l’acadèmia de cordes i hi ha una important renovació a la de vents, que presenta figures d’alt nivell, com l’oboista i corn anglès de la Filharmònica de Berlín, Dominik Wollenweber;  l’excepcional i gran mestre de flauta travessera Mario Caroli o la fagotista solista de la Royal Opera House de Londres, Miriam Gussek.   

Finançament estable

L’Acadèmia Internacional de Música de Solsona, que just l’any passat celebrava la vintena edició, ha seguit una línia ascendent en tots els aspectes i s’ha consolidat com un dels festivals rellevants del panorama cultural català. Aquest creixement també es reflecteix en el seu pressupost, que ja s’apropa als 190.000 euros, el 53,5% dels ingressos del qual són propis de l’activitat (matrícules, entrades, abonaments i donacions de particulars).

El Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, que en els dos últims anys ha incrementat la seva col·laboració, aporta gairebé el 50% del finançament públic de l’AIMS. La resta d’ingressos provenen de la Fundació Friends of AIMS (amb seu a Califòrnia), l’Ajuntament de Solsona, l’Institut d’Estudis Ilerdencs (Diputació de Lleida), l’associació d’Artistes, Intèrprets o Executants (AIE) i el Consell Comarcal del Solsonès. La Fundació AIMS agraeix especialment en aquesta edició el suport dels ajuntaments i entitats dels municipis on s’organitzen concerts per la regularització que s’ha fet de col·laborar econòmicament de manera proporcional al nombre d’habitants i tenint en compte les característiques de cada concert.

Entrades a la venda

Els concerts de l’AIMS segueixen sent en els tres formats habituals: el tradicional, en esglésies i auditoris, el de carrer, a la plaça de la Catedral de Solsona, i els gratuïts i  socials, exclusius per a usuaris i residents de diversos centres. Tota la programació i els programes detallats es poden consultar en línia al web www.aims.cat, des d’on també es pot accedir a la compra de les entrades.

arxivat sota: , ,

Banners