La biblioteca de Solsona reprograma el taller de lectura i escriptura sobre les relacions maternofilials
La lectura també pot convertir-se en una eina per treballar la gestió emocional. Aquesta és la premissa sobre la qual se sustenta el taller que la Biblioteca Carles Morató de Solsona reprograma entre final de mes i el desembre per reflexionar sobre les relacions maternofilials. L’escriptora i coordinadora del Club de lectura de dones, M. Dolors Guàrdia, dinamitzarà cinc sessions gratuïtes que combinaran la lectura d’autores reconegudes amb exercicis d’escriptura fàcil.
El taller “Emocions i paraules” es planteja com un espai de reflexió sobre les relacions entre mares i filles a partir de sessions monogràfiques i independents inspirades en textos d’autores com Laetitia Colombani, Natalia Ginzburg, Najat El Hachmi o Milena Busquets. A més, a cada sessió es treballarà una tècnica concreta que també pot servir per abordar altres conflictes o fortaleses emocionals.
Tot i que l’activitat es va convocar entre el març i l’abril, va haver de cancel·lar-se pel volum d’inscripcions. Les persones que hi estaven interessades consideraven que les convocatòries eren massa seguides i concentrades en poc temps. Per això aquesta vegada s’han espaiat i s’han programat en dies diferents de la setmana per oferir més opcions. Tampoc no és obligatori assistir a totes les cites.
Èxits de reconegudes plomes
El taller començarà aquest dissabte, dia 28, de deu a dotze, amb fragments de La trena, fenomen editorial de l’escriptora, guionista, directora i actriu francesa Laetitia Colombani sobre la lluita de tres dones rebels en la recerca de la llibertat personal i social. La sessió se centrarà en la tècnica de la carta. El dijous 9 de novembre, de sis a vuit del vespre, el llibre proposat és el colpidor Per què ser feliç quan podries ser normal?, de Jeanette Winterson, sobre una infantesa ofegada per una mare autoritària i cruel. En aquest cas es treballarà l’autobiografia. La sessió següent serà el dijous 23 de novembre en el mateix horari i girarà al voltant d’una lectura de Lèxic familiar, de la premiada escriptora i activista italiana Natalia Ginzburg, i la tècnica del diàleg. El taller continuarà el 4 de desembre de dos quarts de set a dos quarts de nou del vespre amb Mare de llet i mel, la novel·la de Najat El Hachmi que narra en primera persona la història d’una dona musulmana nascuda al Rif que decideix emigrar amb la seva filla a Catalunya. Servirà també per parlar del microrelat. Finalment, en la darrera convocatòria, el dissabte 23 de desembre de deu a dotze, es tractaran textos de la novel·la de Milena Busquets També això passarà, escrita arran de la pèrdua de la mare de l’autora, i es proposarà als participants descobrir la tècnica del retret i el semàfor vermell.
Inscripcions obertes
El taller “Emocions i paraules”, en el qual col·labora Òmnium Solsonès, està cent per cent subvencionat per la Biblioteca Carles Morató, que ja n’ha obert les inscripcions. Hi ha la possibilitat d’apuntar-s’hi per sessions o bé per tot el programa.
Llicenciada en Filologia Hispànica per la UB, M. Dolors Guàrdia ha treballat de professora de secundària i ha publicat diversos títols en català i castellà, el darrer dels quals és la novel·la Una assassina massa jove (Pagès Editors, 2021). També col·labora en diversos mitjans de comunicació locals i és membre del col·lectiu d’escriptors Lola Palau.