Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Eines personals

Ajuntament de Solsona
Sou a: Inici / La Ciutat / Notícies / La Cobla de Solsona viatja al segle XIX en un espectacle en què intervé Raül Garrigasait

La Cobla de Solsona viatja al segle XIX en un espectacle en què intervé Raül Garrigasait

En la cita que obre el 37è Cicle de concerts d’estiu, aquest divendres, es reestrena l’obra La batalla de Peracamps, del 1839

  •  La primera part del concert, titulada “Entre Déu, la terra i la revolució”, traslladarà el públic al període del Sexenni Democràtic i la Tercera Guerra Carlina
  • El rapsode Víctor Pérez, “Moixic”, recitarà poesia de Valls, Pujols i Foix a la segona part

Per encetar el 37è Cicle de concerts d’estiu de Solsona, aquest divendres, la Cobla Juvenil Ciutat de Solsona, dirigida per Albert Fontelles-Ramonet, aposta per un espectacle que combina la música amb la història, la narració i la poesia. Per fer-ho, té la col·laboració del premiat escriptor solsoní Raül Garrigasait, autor d’Els estranys, que farà viatjar el públic al segle XIX, i del rapsode Víctor Pérez, “Moixic”. La cita és aquest divendres, dia 29, a les deu de la nit a l’emblemàtica plaça de Sant Joan i l’entrada és lliure.

“Entre Déu, la terra i la revolució” és el títol de la primera part del concert, en què Garrigasait vestirà la tria musical de la Cobla Juvenil Ciutat de Solsona amb l’atmosfera de l’època que se situa entre el Sexenni Democràtic i la Tercera Guerra Carlina. En aquest context, hi haurà lloc per música religiosa (Toc d’oració, de Pep Ventura, Contrapàs, de Joaquim Serra, i una versió de Fontelles d’Els Goigs de la Mare de Déu del Claustre), popular (les primeres havaneres escrites a Catalunya per Pep Ventura i el Ball Pla de Lladurs, de Joaquim Serra) i revolucionària (La Marsellesa i l’Himne de Riego).

Reestrena d’una peça que commemora una batalla carlina

La formació solsonina reestrenarà La batalla de Peracamps, una composició dedicada a un conflicte que va tenir lloc l’any 1839 a Llobera, a final de la Primera Guerra Carlina, i que va esdevenir llegendari. El director de la cobla va redescobrir la peça a l’Arxiu Diocesà de Solsona i va instrumentar-la per a cobla. En aquest punt, la música serà tan fidel a la partitura de l’època que fins i tot hi participaran els Trabucaires de Solsona. Tal com explica Fontelles, “al segle XIX era habitual que algunes obres d’esperit revolucionari fossin acompanyades amb trabucs o canons, com per exemple l’Obertura 1812, de Txaikovski, escrita per orquestra simfònica i canons, i també algunes sardanes bèl·liques, com El foc de Castelló d’Antoni Agramont, que se solia interpretar amb trabucs”. En el manuscrit de la peça que es reestrenarà, precisament, en un moment determinat hi ha anotat “bomba”, segons afegeix el músic.  

A la segona part del concert, titulada “Cobla en vers”, hi participarà Moixic amb un repertori que, en part, homenatjarà autors locals. S’hi sentirà poesia de Ramon Valls, Francesc Pujols, J. V. Foix i música de Joan Roure, Rafael Ferrer, Manel Saderra-Puigferrer i Manuel Oltra.

Aquesta serà la primera proposta del 37è Cicle de concerts d’estiu de Solsona, coorganitzada per l’Orfeó Nova Solsona i l’Ajuntament. El cartell, dedicat a la plaça de Sant Joan, també porta una firma artística local, concretament la de la il·lustradora Anna Terricabras.

Tota la programació musical d’estiu a Solsona es pot consultar en línia aquí:

http://solsonaturisme.com/ca/que-fer/fires-festes/concerts-destiu/

  • Acte: Concert de la Cobla Juvenil Ciutat de Solsona
  • Dia: divendres 29 de juny de 2018
  • Hora: 22 h
  • Lloc: plaça de Sant Joan
  • Entrada: gratuïta

 

 

arxivat sota: ,

Banners