La revista ‘Descobrir’ de febrer reivindica el potent imaginari solsoní
“Solsona demostra sobradament que és una ciutat dinàmica i agradable de viure-hi amb propostes aptes per a tothom”, va afirmar ahir el director de la revista Descobrir Catalunya, Joan Morales, en la presentació del número de febrer (264) a la sala cultural del consistori solsoní davant d’una quarantena d’assistents. “La ciutat genera un imaginari molt vibrant i el dossier vol convidar els catalans a conèixer-lo”, va afegir.
L’alcalde, David Rodríguez, va posar èmfasi en el fet que aquest mes al país es parlarà de Solsona, i no només pel Carnaval. “Amb la seva draca protagonitzant la portada de la revista, la ciutat té presència a quioscos i llibreries de tot Catalunya”. Rodríguez en posa en relleu la qualitat tant periodística, dels textos, com artística, de les imatges, del fotògraf especialitzat en territori Òscar Rodbag. El més remarcable, segons ell, és que el dossier aconsegueix dos objectius que s’alineen completament amb les campanyes impulsades des de l’àmbit de turisme: “fer venir ganes de visitar la ciutat i l’entorn i contribuir a nodrir l’autoestima de la població local”.
El Carnaval, entès com “la festa de la democràcia, la participació i l’enginy de tot un poble”, tal com el descriu el periodista i editor Narcís Clotet, és el reportatge d’obertura d’aquestes pàgines. Clotet, que va participar en l’acte d’ahir, posa la festa al seu lloc: “és un dels fenòmens socials endògens més importants que han succeït en molts anys a Solsona”.
Tot seguit, el divulgador Marc Casabosch signa una extensa peça sobre el caràcter aglutinador de Solsona com a capital d’una comarca rural, el mercat setmanal, els establiments i productors d’artesania agroalimentària locals i algunes rutes per trepitjar l’entorn natural.
En tot retrat de Solsona no es pot deixar de fer parada en la seva monumentalitat. L’escriptora M. Dolors Guàrdia és l’autora d’un reportatge que posa l’accent en la resplendor barroca del municipi i tota la resta de patrimoni que recorda que ens trobem en una seu episcopal. A més, s’hi fa fent esment d’històries, anècdotes i curiositats, sense deixar de reivindicar la figura de Domna Maria Álvarez de Haro.
L’especialització en l’activitat musical és un altre dels aspectes que posa en valor de Solsona el Descobrir Catalunya amb un article de la periodista Noemí Vilaseca. La capital del Solsonès té una arrelada cultura musical que surt de la seva ciutadania i que ve de lluny, alhora que ha esdevingut un referent internacional que atrau cada estiu intèrprets de tot el món.
Participació de Garrigasait
Finalment, “la cirereta del pastís” de les 54 pàgines dedicades a Solsona, tal com va expressar ahir l’alcalde, l’hi posa l’escriptor, traductor i editor solsoní Raül Garrigasait, que comparteix amb els lectors la seva experiència de tornar sempre a la seva ciutat natal, una població que neda entre les aigües de “l’ordre litúrgic i la vitalitat salvatge”.
A més de la col·laboració del personal de l’Agència de Desenvolupament Local i de l’Oficina de Turisme, van ser desenes les entitats i persones, especialment les vinculades al Carnaval, que el fotògraf Òscar Rodbag va mobilitzar el novembre per crear una àmplia diversitat d’escenes fotografiades amb una mirada innovadora. Ahir també es agrair aquesta predisposició per fer possible unes imatges potents que han de vendre al país la petita ciutat de les grans emocions.
El número 264 de la revista Descobrir Catalunya es pot trobar als quioscos i llibreries des de la setmana passada.