Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Eines personals

Ajuntament de Solsona
Sou a: Inici / La Ciutat / Notícies / Les obres del carrer de Sant Miquel posen al descobert la muralla primigènia de Solsona

Les obres del carrer de Sant Miquel posen al descobert la muralla primigènia de Solsona

Apareixen els fonaments del portal del segle XIV tretze metres més endins de l’actual

Les obres de reurbanització del carrer de Sant Miquel de Solsona han tret a la llum un fragment de la muralla primigènia, del segle XIV, inclosos els fonaments del portal medieval. És la principal troballa que han posat al descobert els treballs arqueològics, iniciats fa poc més d’un mes. Avui l’alcalde, David Rodríguez, ha fet un seguiment d’aquesta fase de les obres acompanyat de l’arqueòleg municipal, Pere Cascante.   

Tal com exposa Cascante, abans d’iniciar l’excavació “era molt evident que apareixeria la muralla medieval”. Amb tot, es desconeixia l’estat de conservació en què es trobava i que, després de la intervenció, es considera bo. A més, el portal, que es troba tretze metres més endins del carrer respecte de l’actual, “no el teníem definit”. Se’n conserven els fonaments, construïts amb grans carreus. De les excavacions també es dedueix que hi hauria hagut un petit fossat sense aigua com a sistema de defensa i una rampa de pedra per salvar-lo i accedir dins el portal.

Restes de tres èpoques diferents

Aquesta intervenció arqueològica, de fet, ha fet aflorar restes sobreposades del carrer de tres èpoques diferenciades: medieval, del segle XVII i del XVIII. Segons explica Pere Cascante, primerament era l’indret d’un portal secundari, que servia per baixar a la zona de la ribera. Era un carrer estret amb un clavegueram central. Els arxius històrics documenten l’Ajuntament en aquest indret, concretament a la capella de la Mercè.

Posteriorment, el segle XVII van pujar la cota i van eixamplar el carrer. “Els portadors de la verema del vinyet, per exemple, el trobaven massa estret perquè no passaven”. La gran reforma va produir-se un segle després, amb la construcció del portal monumental neoclàssic actual i un nou alçament de la cota, quan el comerç ja tenia com a entrada principal a la ciutat la via provinent de Manresa. El tram més ben conservat és el de la meitat inferior del carrer, on s’han anat dipositant més capes al llarg de la història, mentre que en el superior el paviment medieval estava més en contacte amb el modern.  

Un equip d’entre tres i quatre arqueòlegs està treballant seguint el mètode de l’excavació estratigràfica en extensió, que va baixant els diferents estrats un darrere l’altre, i en cadascun es dibuixen els elements, una vegada mesurats. Al carrer de Sant Miquel no han aparegut peces de ceràmica o altres restes d’aquest tipus perquè “sempre ha estat un lloc de pas i s’hi han anat fent obres”.

Readaptar el projecte

La troballa de la muralla i el seu estat de conservació, tal com ha constatat avui l’alcalde, obliguen a readaptar el projecte de reurbanització del carrer. En aquest sentit, es procurarà que l’afectació de les obres de renovació dels serveis soterrats, per exemple, sigui mínima per a les restes. D’altra banda, cal definir com condiciona l’acabat del nou paviment i com se senyalitza la presència de l’antiga muralla. Una de les opcions que se sospesen des dels serveis tècnics municipals és dibuixar-ne el traçat al nou carrer amb peces de les lloses sostretes per fer les obres, seguint el mateix criteri que es va aplicar en les reformes dels carrers de la Regata i del Vall Fred, per marcar la ubicació d’antigues torres de la muralla.

La millora del tram inferior del carrer de Sant Miquel va plantejar-se seriosament fa dos anys, quan es va esfondrar en dos punts a causa de la pluja. El Pla especial de protecció del nucli antic, incorporat en el Pla d’ordenació urbanística municipal (POUM) de Solsona, requereix que qualsevol obra en el subsòl d’aquest àmbit de la ciutat vagi precedida d’una intervenció arqueològica. A més, aquesta part del vial està protegida com a Bé cultural d’interès local (BCIL) i la muralla, com a Bé cultural d’interès nacional. Tot i que l’actuació s’havia de començar a executar a l’octubre, es va ajornar primer per motius tècnics i, posteriorment, per evitar la coincidència amb la campanya de Nadal. 

arxivat sota:

Banners