Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Eines personals

Ajuntament de Solsona
Sou a: Inici / La Ciutat / Notícies / L'Oficina Jove del Solsonès atén 130 consultes els primers dos mesos i mig de funcionament

L'Oficina Jove del Solsonès atén 130 consultes els primers dos mesos i mig de funcionament

L'equipament, situat al Casal de Cultura i Joventut, assessora els dos milers de joves de la comarca sobre aspectes laborals i d'orientació acadèmica

Des que va obrir portes a primers de desembre, l’Oficina Jove del Solsonès ha atès 130 consultes. Ho va posar de manifest l’alcalde de Solsona, David Rodríguez, en la inauguració oficial de l’equipament, divendres a la tarda. Van participar-hi també la directora general de Joventut, Norma Pujol, la presidenta del Consell Comarcal del Solsonès, Sara Alarcón, la coordinadora territorial de Joventut a la demarcació de Lleida, Esperança Casas, la consellera comarcal d’Acció Social, Sílvia Solé, la regidora de Joventut, Yasmina Valderrama, i diversos alcaldes i regidors de la comarca.

L’Oficina Jove del Solsonès està ubicada a la planta baixa del Casal de Cultura i de Joventut de Solsona, al passeig del Pare Claret de la capital de comarca. Es tracta d’un espai de propietat de l’Ajuntament on, a més d’aquest servei, també hi ha la ràdio municipal, un bar gestionat per l’entitat que treballa amb persones amb discapacitat Amisol, l’Escola Municipal de Música i l’hotel d’entitats.

Per al 15 per cent de la població

Aquest nou servei, que havia estat reivindicat pel jovent solsonenc a través d’un procés participatiu el 2017, té l’objectiu de convertir-se en un punt de referència per a les 2.001 persones de 15 a 29 anys residents als quinze municipis de la comarca, equivalents al 15 per cent del total de la població.

Durant la inauguració, la directora general de Joventut, Norma Pujol, ha destacat la voluntat del Govern de convertir les oficines joves territorials en veritables portes obertes per als joves a les oportunitats de futur, i els ha animat a utilitzar-ne els serveis i els recursos disponibles. L’alcalde va celebrar que s’hagi “resolt una anomalia de l’Administració per a una capital de comarca”. Així mateix, la presidenta del Consell Comarcal va subratllar la coordinació i la suma de voluntats de les diferents administracions per fer possible desencallar aquesta necessitat, reivindicada durant tants anys.

La regidora de l’Ajuntament de Riner Magaly Castañeda va aprofitar per presentar el moviment Munixic, liderat per municipis de menys de 3.000 habitants d’algunes comarques de Lleida, pensat per impulsar accions que ajudin a fixar els joves al seu poble. La inauguració es va tancar amb l’actuació musical dels joves solsonins Paula Jané (veu) i Pau Vilaseca (piano).

L’acte de divendres va servir també per presentar les sis professionals que treballen amb dedicació parcial en els diferents àmbits de l’Oficina Jove. La seva activitat principal se centra a orientar i assessorar els joves de manera personalitzada sobre orientació acadèmica (tramitació de beques, acreditació de competències professionals o itineraris formatius), laboral (inclòs el programa Garantia Juvenil), activitats d’educació en el lleure i associacionisme (com camps de treball, colònies, instal·lacions juvenils o voluntariat), cerca d’habitatge, temes de salut i drogodependències, i processos de participació juvenil.

A més d’un espai independent per a poder fer els assessoraments individualitzats, l’OJ també disposa d’espais d’atenció i acollida, autoconsulta amb accés a internet i un tauler d’anuncis a l’exterior, entre d’altres.

L’horari d’atenció generalista als ciutadans que s’adrecin personalment o per via telemàtica és els matins de dilluns a divendres de 10 a 13.30 h i les tardes de dilluns i dimecres de 16 a 19 h. L’Oficina també té un horari d’assessorament personalitzat en temes de salut –els dilluns de 17 a 19 h-, educació –els dimecres de 10 a 13.30 h i de 16 a 19 h, i divendres de 10 a 13.30 h- i ocupació –de dilluns a divendres de 10 a 13.30 h i dilluns de 16 a 19 h-.

Xerrades i formació als centres educatius

Així mateix, les professionals de l’Oficina Jove es desplacen als diferents centres educatius de la comarca, així com a altres espais freqüentats pels joves per a fer-hi xerrades, tallers informatius o formacions de temes diversos, com són la recerca de feina, la salut emocional, la tramitació d’ajuts, o el consum responsable.

L’obertura d’aquest servei ha estat possible gràcies a la col·laboració entre la Direcció General de Joventut, l’Ajuntament de Solsona i el Consell Comarcal del Solsonès. A la Catalunya Central, a més d’aquesta Oficina Jove també n’hi ha a les comarques d’Osona, el Bages, l’Anoia i el Berguedà. Properament, també hi ha prevista la posada en funcionament d’una Oficina Jove al Moianès, que completarà el desplegament de la XNEJ a la Catalunya Central.

Les OJ i PIJ van atendre el 2018 més de 850.000 usuaris

Les oficines joves formen part de la Xarxa Nacional d’Emancipació Juvenil (XNEJ), el model d’equipaments i serveis per a la joventut que el Departament de Treball, Afers Socials i Família estén arreu del país per afavorir l’emancipació juvenil i la territorialització dels serveis.

Durant el 2018, els 294 punts d’informació juvenil (PIJ) i les 44 oficines joves (OJ) de la XNEJ que hi ha en funcionament a Catalunya van atendre 856.539 joves que van fer fins a 1.123.395 consultes, segons les estimacions de la Direcció General de Joventut.

Al Solsonès, el Servei Comarcal de Joventut va atendre un total de 403 joves, que van fer fins a 649 consultes, majoritàriament sobre educació i formació (31% de les consultes), seguides per les de temàtica de treball (amb un 18%), salut i esports (7%), lleure (3%) i mobilitat i solidaritat (1%), mentre que la resta d’assessoraments van ser en altres àmbits. I al conjunt de la Catalunya Central, la XNEJ va atendre fins a 35.166 joves, que van fer 50.080 consultes, segons les mateixes estimacions.

Pel que fa al perfil d’usuari dels PIJ i les OJ el 2018 correspon a un noi de 16 a 20 anys o menys amb l’Educació Secundària Obligatòria acabada. Per sexes, les noies han suposat el 51% de les consultes davant un 49% dels nois.

 

 

arxivat sota:

Banners