Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Eines personals

Ajuntament de Solsona
Sou a: Inici / La Ciutat / Notícies / Neix a Solsona un cicle de conferències al voltant de la diferència i el pensament divergent

Neix a Solsona un cicle de conferències al voltant de la diferència i el pensament divergent

Es titula Calidoscòpia i tindrà lloc durant cinc divendres de tardor a partir del dia 28 d’aquest mes

La pluridiscapacitat, el fet trans, el trastorn neurotípic de la personalitat o la síndrome d’Asperger són els temes que centren la primera edició del cicle de conferències Calidoscòpia. Es desenvoluparà a Solsona durant cinc divendres de tardor entre el 28 de setembre i el 9 de novembre. És una iniciativa ideada i organitzada pel filòsof solsoní Víctor Pérez i coordinada per la Biblioteca Carles Morató.

El títol d’aquesta primera edició és “Variacions de la quotidianitat des del pensament divergent”. Es concep com un cicle de conferències sobre diferents perspectives de pensament divergent presentades en primera persona amb l’objectiu de “promoure el debat sobre la diversitat i les condicions en les quals caldria bastir una cultura autènticament inclusiva”, tal com explica Víctor Pérez. Totes les sessions estan pensades per adreçar-se a un públic ampli i no especialitzat, i tenen la voluntat de fer d’altaveu d’algunes “comunitats minoritzades o tangencials que, tanmateix, ofereixen relats alternatius i necessaris sobre el fet social”.

La terapeuta ocupacional i experta en teràpia basal Barbara Roller estrenarà el programa, el divendres 28 d’aquest mes a les set de la tarda a la Biblioteca Carles Morató, amb una conferència titulada “Fer present la diferència silenciosa”. Roller hi donarà veu a col·lectius amb dificultats per comunicar-se,  com infants pluridiscapacitats, ancians en procés de demència o pacients neurològics, entre d’altres.

El 5 d’octubre també a les set a la Biblioteca, el cicle proposa una sessió que porta per títol “Repensar les identitats de gènere des de l’experiència trans”, a càrrec de Miquel Missé, sociòleg, escriptor i activista trans. El conferenciant posarà de manifest com des de l’experiència de la transexualitat ha anat trenant diferents relats que són d’interès públic.

El propi Víctor Pérez serà l’encarregat d’impartir la conferència del 19 d’octubre, a la mateixa hora i el mateix espai. A “El trastorn neurotípic de la personalitat vist des de la condició dislèctica”, Pérez, que és dislèctic, abordarà els diferents conceptes de la normalitat i parlarà de l’espectre dislèctic com a una organització particular del cervell.

“Com és ser una persona amb Asperger” és el títol de la darrera sessió, el 9 de novembre, a les vuit del vespre a la sala Francesca de Llobera del Consell Comarcal. La pronunciarà Ramon Cererols, informàtic jubilat que fa nou anys va descobrir que el trastorn de l’espectre autista (TEA) explicava perquè tota la vida s’havia sentit diferent dels altres.

Espectacle per presentar un llibre solidari

Dins aquest cicle, el 26 d’octubre a les vuit del vespre al Teatre Comarcal, també s’hi inclou la presentació, amb un espectacle, d’un llibre intitulat El llevat de la vida. Recull d’aforismes lacònics i profunds, és la segona obra de Pep Divins, pastor i poeta. L’autor ha deixat madurar les idees que per a ell integren la llavor de la vida amb la dedicació i parsimònia de qui guarda el ramat. La recaptació de la venda de tots els llibres es destinarà a l’associació Amisol, una entitat amb qui Divins se sent molt solidari per la seva condició d’albí. En el muntatge de presentació hi intervindran, a més de l’autor, Xavier Roig al violoncel, l’escriptor Raül Garrigasait, les artistes Anna Terricabras i Marta Ricart i Víctor Pérez.

Suport d’entitats i institucions

Fa possible l’organització de Calidoscòpia el suport de diverses institucions i entitats que apadrinen les conferències coordinades per la biblioteca. Són el Servei d’Informació i Atenció a les Dones del Consell Comarcal, la regidoria d’Acció Social, Amisol i el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya.

Banners