Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Eines personals

Ajuntament de Solsona
Sou a: Inici / La Ciutat / Notícies / S’ajorna la votació de l’Ordenança de convivència ciutadana de Solsona per assolir més consens polític

S’ajorna la votació de l’Ordenança de convivència ciutadana de Solsona per assolir més consens polític

L’oposició critica “l’excés de zel” de l’articulat i reclama més participació

Després d’un llarg debat que va monopolitzar la major part del primer Ple de l’any a l’Ajuntament solsoní, l’alcaldessa, Judit Gisbert, va decidir ahir retirar la votació de la modificació de l’Ordenança de convivència ciutadana. Ho va fer després d’escoltar les intervencions dels grups de l’oposició, que van carregar contra bona part de la normativa i van reclamar més participació política i ciutadana en la seva redacció. Gisbert es va comprometre a treballar-la més a fons amb la resta de formacions.    

La regidora de Governació, Isabel Roca, va defensar la necessitat de dotar Solsona d’una nova ordenança de convivència ciutadana, en tant que l’anterior, del 2004, ha quedat obsoleta i no dona resposta a situacions que són fruit de la transformació social dels darrers anys. Roca, que al començament del mandat va treballar en aquesta norma com a comissionada, va explicar que els treballs van aturar-se per la pandèmia i que, posteriorment, van convocar-se tres reunions amb la resta de grups municipals per recollir-ne les propostes. Així mateix, durant un mes la ciutadania ha pogut fer-hi aportacions, algunes de les quals han estat incorporades en el text.  

Aquest procediment, però, no satisfà Junts per Solsona, ApS-CUP ni el PSC. Tots ells troben a faltar un procés participatiu amb els agents socials, com per exemple associacions de veïns, i “un debat tranquil i crític”. Pel que fa al contingut, Marc Barbens, de JxS, opina que el text presenta diverses incoherències i va qualificar l’ordenança de “refregit de preceptes legals”. La regidora del mateix grup Isabel Pérez va comentar diverses observacions de caire jurídic i va assenyalar que hi ha conductes que no s’haurien de regular, en tant que ja tenen la seva pròpia legislació i no són de competència municipal, com la que fa referència a les drogues i les armes.

Hi va coincidir la portaveu de la CUP, Pilar Viladrich, que va destacar el caràcter “extra regulador” de l’ordenança. Va exposar una extensa bateria de modificacions que el seu grup introduiria a l’articulat, que considera excessivament llarg i feixuc. Al seu parer, a més, l’ordenança és massa punitiva (amb un centenar de conductes infractores) i té un enfocament “molt adultocèntric” –lamenta que no s’hi garanteixi el dret dels infants a jugar a l’aire lliure, a tall d’exemple. La CUP també va referir-se a un “excés de zel” en diversos articles, com el de la regulació de la pirotècnica, que en el redactat actual en limita l’ús per Sant Joan i Sant Pere en un determinat horari.

El regidor socialista, Mohamed El Mamoun, va alinear-se amb la resta de grups de l’oposició i va opinar que l’ordenança no s’havia treballat suficientment, “ni amb transparència, ni amb totes les parts implicades”. Al·lega que s’hauria d’haver elaborat i aprovat la primera meitat del mandat, “i no ara, amb presses”.

Amb aquesta acollida de l’ordenança en el si del Ple, l’alcaldessa va mostrar-se sorpresa que no s’haguessin fet totes les aportacions en les reunions prèvies. En qualsevol cas, Judit Gisbert va decidir ajornar la votació d’aquest punt per a una altra sessió i emplaçar totes les formacions a madurar conjuntament el text a fi de buscar el consens.

Banners