Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Eines personals

Ajuntament de Solsona
Sou a: Inici / La Ciutat / Notícies / Solsona acollirà la proclamació de l’hereu i la pubilla de Catalunya a final d’octubre

Solsona acollirà la proclamació de l’hereu i la pubilla de Catalunya a final d’octubre

. La capital del Solsonès serà la primera ciutat de la demarcació de Lleida a celebrar el certamen després de molts anys . Es preveu que més d’un miler de persones acudeixin a aquesta cita, també coneguda com la Festa Major del pubillatge, el cap de setmana del 25 al 27 d’octubre . Laura Algué i Albert Colell tancaran la seva vigència dins el pubillatge a la seva ciutat

La ciutat de Solsona es convertirà aquest any en la capital del pubillatge. Aquest divendres, 6 de setembre, l’alcalde, David Rodríguez, i el president del Foment de les Tradicions Catalanes, Gil Vilarrasa, han anunciat que la capital del Solsonès acollirà els hereus i les pubilles d’arreu del territori el cap de setmana del 25 al 27 d’octubre amb motiu de la proclamació dels representants nacionals del 2019. En la presentació de l’acte als mitjans de comunicació també els han acompanyat la regidora de Cultura, Judit Gisbert, i els joves que el darrer any han lluït els màxims emblemes del pubillatge, els solsonins Laura Algué i Albert Colell.

Per a Foment de les Tradicions Catalanes, enguany l’acte “tindrà un cert caire nostàlgic”, en tant que l’hereu i pubilla de Catalunya, escollits conjuntament a Gironella l’any passat, posaran punt i final al seu trajecte entregant el relleu de la banda i la faixa a la ciutat de la qual ambdós han estat representants locals. Cal destacar que és un fet molt poc habitual que els candidats de la mateixa ciutat siguin escollits alhora hereu i pubilla de Catalunya.

Amb ells, també s’acomiadaran a Solsona els seus vuit companys de les demarcacions respectives: la pubilla i l’hereu de les comarques lleidatanes, Aina Espasa i Gerard Masnou; els de les comarques barcelonines, Laia Medalla i Bernat Bernabéu; els de les comarques gironines, Neus Codina i Jaume Murciano, i els de les comarques tarragonines, Júlia Pallarés i Marc Serra.

Durant el darrer cap de setmana d’octubre, s’espera l’arribada a Solsona de més d’un miler de persones per gaudir de l’anomenada Festa Major del pubillatge i és previst que s’omplin més de 400 places d’allotjament. Des de divendres i fins diumenge hi ha programades diferents activitats, algunes de les quals seran a porta tancada, exclusivament per als representants del pubillatge, mentre que d’altres s’obriran al conjunt de la població.

Inauguració d’una placa commemorativa

Divendres al vespre hi haurà una primera rebuda de caràcter intern i un sopar informal a la Sala Polivalent. Però el gruix central de convocatòries començarà dissabte al matí amb una benvinguda a la Sala Polivalent i la realització dels exàmens a les instal·lacions de l’escola Setelsis per part dels candidats i candidates que s’hi presentin per obtenir la faixa i la banda quadribarrada o daurada. Dissabte a la tarda s’inaugurarà una placa commemorativa de l’elecció nacional i del 50è aniversari del pubillatge solsoní. No serà el primer record del pubillatge a la via pública del municipi, ja que la plaça de Sant Roc acull una majòlica inaugurada el 1982 amb motiu de la primera elecció nacional que es va fer a la ciutat. Al vespre se celebrarà el sopar de gala dels participants al certamen i els seus acompanyants.

La proclamació de la pubilla i l’hereu de Catalunya 2019 i dels representants de les quatre demarcacions tindrà lloc diumenge al migdia a la plaça del Camp. Prèviament, al matí es durà a terme una concentració d’ofrenes d’arreu del país a la plaça de l’U d’Octubre i una cercavila.

L’alcalde de Solsona, David Rodríguez, ha declarat que “és de justícia que Solsona aculli l’acte central del pubillatge català l’any que se celebra el comiat de dos solsonins amb el màxim títol”. A més, és una tradició arrelada a la ciutat, on precisament se’n compleix el cinquantè aniversari, que, al mateix temps “s’ha anat adaptant als canvis”, amb la incorporació de la figura de l’hereu els darrers anys. L’alcalde ha recordat el precedent del 1982 i la  celebració del cinquantenari de la proclamació de la primera pubilla de Catalunya, el 2008, de la qual Solsona també va ser la seu.

Per al batlle, “aquest tipus d’actes han de servir per preservar les tradicions i la cultura popular del país”. Així mateix, Rodríguez ha defensat el rol proactiu de les pubilles i els hereus com a ambaixadors i transmissors d’aquesta cultura popular entre els joves i n’ha posat de relleu la reivindicació dels valors nacionals.    

En aquest sentit, Gil Vilarrasa, president del Foment de les Tradicions Catalanes, també ha explicat que “per nosaltres és una satisfacció que Solsona pugui acollir aquest certamen, ja no només pel simbolisme que els actuals hereu i pubilla de Catalunya siguin d’aquí, sinó perquè aquesta és una ciutat amb un encant especial, que viu la cultura, la promou i, sobretot, la sent”. Per aquest motiu, “estem segurs i tenim la tranquil·litat que se’ns rebrà amb els braços oberts”. Vilarrasa destaca les facilitats que Foment de les Tradicions Catalanes ha tingut a Solsona, un municipi que “està capacitat i preparat per fer d’aquest cap de setmana un èxit que ens deixarà un bon record a tots”.

Per a Foment, el fet que una ciutat emblemàtica de les comarques de Lleida aculli l’elecció nacional també és un reconeixement a la defensa de la tradició que s’està fent en aquesta demarcació, on s’han anat recuperant i introduint les figures de la pubilla i l’hereu.

Els solsonins que cediran la seva banda i faixa han expressat la seva il·lusió que l’acte es faci a casa seva. “Si som on som és perquè hem crescut en aquests carrers i quin lloc millor per acabar que allà on va començar tot?”, ha afirmat Laura Algué. “Esperem que tots els candidats i tothom que acudeixi a Solsona se n’emporti un molt bon record”, ha afegit Albert Colell. Ambdós han coincidit a subratllar la bona experiència que ha suposat durant aquest temps representar Solsona i Catalunya.  

arxivat sota: ,

Banners