Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Eines personals

Ajuntament de Solsona
Sou a: Inici / La Ciutat / Notícies / Solsona desplega una prova pilot de compactació horària als comerços a partir de dilluns

Solsona desplega una prova pilot de compactació horària als comerços a partir de dilluns

La majoria d’establiments de la UBIC aprofitaran el pla de desescalada per modificar els horaris i tancar a les set de la tarda

A partir de dilluns Solsona desplegarà una prova pilot de compactació horària a la majoria de comerços que els permeti abaixar la persiana a les set de la tarda. Així, es vol aprofitar l’inici del pla de desescalada i el retorn a l’activitat per adoptar un horari més saludable, amb una jornada laboral més propera a la rutines europees.

Aquesta prova pilot, que s’emmiralla en l’experiència ja duta a terme en municipis com Vilafranca del Penedès, Lleida o Argentona, és una iniciativa de la UBIC i l’Ajuntament, a través de l’Agència de Desenvolupament Local (Adlsolcar), “per avançar cap a una organització del temps més equitativa, igualitària i eficient”, tal com destaca la directora de l’Adlsolcar, Glòria Domínguez. L’objectiu passa per aconseguir una reorganització de la jornada laboral que permeti als comerciants disposar de més temps per a la família, les activitats de cura i d’educació dels fills, el lleure o el voluntariat.

Es considera que si la clientela s’organitza per anar a comprar més d’hora també tindrà més temps al vespre per a altres activitats. Per facilitar l’adaptació dels compradors, es publicaran els nous horaris de les botigues a les xarxes socials. Per ara no hi ha un mateix horari per a tots els establiments, ja que alguns obriran amb mitja jornada, mentre que altres seguiran altres fórmules per poder conciliar vida familiar i laboral.

Tres setmanes

En l’última assemblea de la UBIC es va posar damunt la taula aquesta proposta, ja present en el pla de treball de l’associació. A més, la iniciativa va en la línia defensada pel consistori, des que Solsona forma part de la Xarxa de ciutats i pobles per la reforma horària. Tant l’Agència com la UBIC coincideixen que “la tornada a la feina després del confinament sembla una bona oportunitat per posar-ho a prova, atès que es comença de nou”, i animen tots els comerços a afegir-s’hi. Després de tres setmanes, se’n farà una valoració.

“Com a membres de la Xarxa de ciutats i pobles per la reforma horària treballem per fer pedagogia dels seus objectius en diversos sectors per anar introduint estils de vida que permetin una millor conciliació, augmentin la productivitat i afavoreixin el benestar de les persones”, assenyala el regidor de Desenvolupament Local, Ramon Montaner. En aquest sentit, els darrers anys s’han organitzat quatre xerrades sobre aquesta temàtica i s’ha flexibilitzat l’horari de treball del personal de l’Agència, una experiència que es valora molt positivament. “L’aturada per la COVID-19 i el fet que els comerços hagin trencat amb la rutina anterior suposa una oportunitat per al sector comercial d’obrir amb un nou horari”.

Tal com propugna Fabian Mohedano, promotor per a la Reforma Horària, hi ha molt camí per recórrer i el client cal que comenci a ser conscient que darrera del mostrador també hi ha una persona i una família.

Banners