Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Eines personals

Ajuntament de Solsona
Sou a: Inici / La Ciutat / Notícies / Solsona dona llum verda a la plaça de Ramon Llumà amb el suport d’ERC i el PDeCAT

Solsona dona llum verda a la plaça de Ramon Llumà amb el suport d’ERC i el PDeCAT

El PSC s’hi absté i ApS-CUP hi vota en contra argumentant diversos motius

La plaça fins ara sense nom de la biblioteca passarà a anomenar-se Ramon Llumà. El darrer Ple municipal hi va donar llum verda amb el suport d’ERC i el PDeCAT, l’abstenció de la regidora socialista i el vot contrari d’ApS-CUP. Es dona així resposta a una petició formulada per la comissió d’homenatge a qui fou alcalde de la ciutat durant 24 anys, president del Consell Comarcal i diputat al Parlament, traspassat el 24 de maig de l’any passat.
 
Aquest acord, que es deriva del que es va adoptar en el Ple extraordinari de condol del maig de l’any passat per dedicar-li un espai públic, té en compte que pel tarannà de l’exalcalde convergent “li escau més posar el nom a un carrer o una plaça que a un equipament públic tancat”. Aquest indret també es considera un enclavament idoni pel fet de ser dins el nucli antic i prop de la casa consistorial.
 
La regidora del PSC, Yasmina Valderrama, es va abstenir arugmentant que “companys socialistes no tenien un bon tracte” durant els mandats de Llumà, en què fins i tot veien perillar la seva feina. Amb tot, Valderrama va mostrar el seu respecte pels votants de la formació de l’exalcalde i els membres de la comissió d’homenatge a la seva figura.
 
Per la seva banda, el grup municipal d’ApS-CUP no veu de bons ulls aquest homenatge després de debatre-ho en assemblea. Al•lega que la ciutat ja “ha fet diversos reconeixements” a Ramon Llumà, però no considera que pertoqui posar el nom de servidors públics a espais públics. Igualment, argumenta que “les decisions dels seus governs estan plenes de clarobscurs”. Així mateix, aquesta formació discrepa dels motius pels quals es considera idoni posar el nom de l’exbatlle a la plaça de la biblioteca. A més, convida l’Ajuntament a fer una reflexió sobre el nomenclàtor de carrers de Solsona, on només n’hi ha dos dedicats a dones. 
 

Una rellevància que ‘depassa l’àmbit local’

 

Ben diferent ho interpreten ERC i el PDeCAT. L’alcalde, David Rodríguez, va recordar en el Ple que la seva formació havia estat crítica amb moltes polítiques de l’executiu d’aleshores, però entén que “calia fer una valoració del conjunt de tota la seva actuació”. “Que els arbres no ens impedeixin veure el bosc”, va demanar. En aquest sentit, Rodríguez defensa que “els motius hi són i la rellevància de la figura de Ramon Llumà depassa l’àmbit solsoní”. En aquest sentit, l’alcalde va posar d’exemple la campanya “Un país, una bandera”, de la qual es va fer ressò arreu del país. 
 
David Rodríguez també va puntualitzar que en la comissió, en la qual hi són representades diverses entitats, s’hi van convidar tots els grups municipals i que hi ha participat qui ha volgut. L’alcalde és partidari de deixar enrere les tensions d’aquella època i mirar la figura de Llumà amb perspectiva.   
 
La formació més crítica amb el sentit del vot dels regidors cupaires va ser la de Marc Barbens. El portaveu del Partit Demòcrata troba “molt injust que després d’aquests anys, en què la història pot haver relaxat la confrontació política, no es faci una reflexió sobre els 24 anys de govern” i recorda que Llumà va guanyar sis eleccions consecutives. A banda d’això, subratlla que “va ser un ferm defensor de la independència”. A més, destaca “altres mèrits”, pels quals hi ha representades entitats en la comissió d’homenatge. “S’estimava la ciutat per sobre de tot”, va remarcar Barbens en el plenari.   
 
arxivat sota: , , ,

Banners