Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Eines personals

Ajuntament de Solsona
Sou a: Inici / La Ciutat / Notícies / Solsona es prepara per a una Festa Major de prepandèmia amb una quarantena llarga de cites

Solsona es prepara per a una Festa Major de prepandèmia amb una quarantena llarga de cites

L’avançament del calendari escolar no altera el programa, que únicament endarrereix una hora l’inici de festa del dia 7 al migdia

La festa patrimonial d’interès nacional dels solsonins torna entre els dies 7 i 11 de setembre amb un programa propi de prepandèmia. En la seva 369a edició, la Festa Major consta d’una quarantena llarga d’actes, alguns dels quals ja comencen a final d’agost. Aquest migdia l’ha presentat en roda de premsa l’alcaldessa, Judit Gisbert, juntament amb l’autora del disseny de la portada i el cartell, Sofiya Kulyk, que ha centrat la imatge d’enguany en el ball de bastons. 

Judit Gisbert manifesta la seva satisfacció davant d’una edició que, després de dos anys excepcionals, “recupera l’essència de la Festa Major en tots els sentits”, tant pel que fa a l’esquema tradicional de la celebració com pel que fa als concerts i balls i altres activitats que es veien limitades per les restriccions anticovid.

Els actes previs s’enceten aquest aquesta setmana amb els assajos dels ballets tradicionals, oberts al públic, els vespres a partir de les set de dilluns a divendres a la plaça del Consell Comarcal. Però serà el primer cap de setmana de setembre quan es concentraran més cites prèvies. Entre d’altres, en destaca un concert vermut a càrrec d’Alidé Sans, una de les novetats d’enguany, organitzada per l’Associació de Dones del Solsonès (dia 3); la 39a Trobada d’acordionistes  i un concert de Cao Laru organitzat pel Casal Popular La Fura (també el dia 3); la 25a Caminada popular al Vinyet (dia 4), i el concert solidari del Solsonès Obert al Món, protagonitzat pel trio vocal osonenc The Sey Sisters (dia 4).

L’avançament de la tornada a l’escola el dia  5 no altera la Festa Major de Solsona, ja que els dies 8 i 9 són festius locals i el dimecres 7 únicament s’endarrereix una hora, a la una del migdia, l’inici de festa amb la tronada, la salutació de l’alcaldessa des del balcó consistorial i el primer passacarrers. D’aquesta manera, tindrà l’oportunitat d’assistir-hi l’alumnat de primària. Així ho van acordar les tres parts responsables del protocol del folklore geganter, la Confraria de la Mare de Déu del Claustre, l’Ajuntament i l’Agrupació de Geganters de Solsona.   

L’eix central de la Festa Major tornarà a celebrar-se igual que el 2019, amb les tradicionals baixades i pujades de les autoritats, la imatgeria gegantera i l’Orquestra Patinfanjàs i els ballets a la plaça Major sense restriccions de capacitat.

Música cada dia

L’oferta musical o de ball també és un pilar de la Festa Major. Cada dia hi haurà com a mínim una convocatòria. A més de les formacions ja esmentades, enguany actuaran l’orquestra La Nova Blanes (dia 7); Les Anxovetes (dia 8); La Fúmiga, la Banda del Coche Rojo i DJ Marsal Ventura (dia 8); l’orquestra Montgrins (dia 9); La Patxanga (dia 9); Pop per Xics (dia 10); O Val das Mouras (dia 10) –cita ajornada del Cicle de concerts d’estiu–; DJ Pussil de Asalto i Strombers i Hey! Pachucos (dia 10). Com és habitual, els concerts joves són organitzats per Joventut Solsonina amb el suport de la regidoria de Cultura, igual que el Concurs de Músics al Carrer, que el dia 9 de setembre arriba a l’onzena edició. L’alcaldessa ha subratllat la “notable capacitat organitzativa i de mobilització de Joventut Solsonina”, tal com han demostrat en les darreres edicions.  

Així mateix, Judit Gisbert remarca la recuperació, després de tres anys, del concert “+Jove”, organitzat pel Consell Municipal d’Adolescents per al públic a partir de 12 anys, el dia 9 a partir de dos quarts d’onze de la nit a la plaça de Sant Pere. Hi actuarà La Patxanga, formada per Mike Cande i Arnau Molet.

També és indissociable de la Festa Major l’obra de Lacetània Teatre. La companyia solsonina amplia el seu últim espectacle amb #Lodelbisbe 4.0. N’oferirà cinc funcions els dies 7, 10, 11, 17 i 18 de setembre al teatre comarcal. 

Quant al públic familiar, enguany la companyia de circ catalano-aragonesa Capicua porta l’espectacle Nüshu a la plaça de l’U d’Octubre el dia 9 i Pop per Xics oferirà un concert d’Els superherois a la plaça del Camp el dia 10. Aquest any es recuperen també el castells inflables l’ 11 de setembre durant tot el matí al passeig.

La gratuïtat caracteritza pràcticament la totalitat d’actes. Només cal pagar entrada per al concert benèfic del SOM, la recaptació del qual es destinarà novament a l’associació Elín, que treballa per acompanyar, acollir i orientar les persones migrants que arriben a Ceuta; l’obra de teatre i el sopar popular de Joventut Solsonina del dia 10.  

La Festa Major absorbeix la partida més elevada de la regidoria de Cultura de tot l’any. El pressupost torna als nivells de prepandèmia i se situa al voltant dels 115.000 euros, aproximadament. Quant al repartiment de la despesa, Judit Gisbert sosté que “s’intenta buscar l’equilibri econòmic entre l’oferta nocturna per als joves i per al públic general”.

D’altra banda, l’alcaldessa agraeix la participació del teixit associatiu en la programació d’actes, que contribueix a engrossir la popularitat de la festa dels solsonins. Posa d’exemple l’Associació de Dones del Solsonès, que s’estrena enguany en l’organització amb el concert vermut del dia 3.  

Visita de la consellera Vilagrà i participació de Tatxo Benet

Enguany ha confirmat la seva participació a la festa la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, el dia 8 de setembre. D’altra banda, l’acte institucional de la Diada Nacional de Catalunya, coorganitzat per l’Ajuntament, el Consell Comarcal, Òmnium del Solsonès i l’ANC el dia 10, consistirà en un parlament a càrrec del periodista, empresari i col·leccionista d’art Tatxo Benet i en una breu actuació musical de Roger Mas, amb la col·laboració, com sempre, de l’Orfeó Nova Solsona i els Trabucaires de Solsona per a la cloenda.   

Un any més, la Festa Major disposarà d’un Punt Lila contra les agressions sexistes i LGBTIfòbiques els dies de concert jove. Així, el dijous 8, s’ubicarà a la sala polivalent entre dos quarts d’una i dos quarts de set del matí, i el dia 10, a la plaça del Camp d’una a cinc. Seran punts de referència que oferiran informació, assessorament i acompanyament en possibles casos de violències masclistes o LGBTIfòbiques. Les regidories de Cultura i Igualtat gestionaran aquest punt a través de l’Associació Antisida de Lleida i el projecte “Espacio propio”, de Creu Roja Joventut.   

Disseny de Sofiya Kulyk

La imatge gràfica del programa d’enguany gravita al voltant del ball de bastons i els seus símbols. És una proposta acolorida, per transmetre la vitalitat de la festa, i dedicada als infants “per tal de mantenir viva la tradició i seguir gaudint d’aquest ball de la Festa Major”, explica l’autora, Sofiya Kulyk, que ha cursat 2n de Batxillerat científic. El seu disseny, guanyador del concurs convocat per la regidoria de Cultura, al qual s’han presentat nou treballs, consisteix en un conjunt d’il·lustracions digitals per a la portada, la contraportada i els separadors interiors. El barret, que és l’element més visible del grup folklòric, protagonitza la portada; una part de la bandera de l’abanderat serveix per il·lustrar el començament del programa d’actes; l’apartat dels concursos s’acompanya del dibuix de dos bastoners, i en les col·laboracions s’hi representa el colofó d’aquest ball. Són algunes de les il·lustracions que es poden veure al llarg de la publicació.

Pel que fa als textos del programa, n’hi ha un que resumeix els 25 anys del Centre d’Estudis Lacetans; un altre de l’Agrupació de Geganters sobre l’aportació a la festa del músic i compositor Joan Roure i Jané, coincidint amb l’Any Roure, i un altre de l’historiador local Albert Colell que documenta establiments comercials ja desapareguts i que es poden veure en fotografies instal·lades a diversos aparadors de la ciutat.

El programa de la Festa Major solsonina en format paper es podrà recollir gratuïtament a l’Oficina d’Atenció Ciutadana de l’ajuntament a partir de la setmana que ve. Tot i això, els actes ja es podran consultar al web www.solsonalafesta.net.  

arxivat sota: ,

Banners