Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Eines personals

Ajuntament de Solsona
Sou a: Inici / La Ciutat / Notícies / Solsona instal·la caixes niu per a ocells i ratpenats en quatre zones del nucli urbà

Solsona instal·la caixes niu per a ocells i ratpenats en quatre zones del nucli urbà

A més de fomentar la presència d’aquests animals al municipi, l’actuació té l’objectiu de combatre diverses plagues

Entre avui i demà la brigada municipal de Solsona col·locarà dotze caixes niu per a ocells i ratpenats autòctons en zones arbrades del nucli urbà. És la primera fase o prova pilot d’un projecte més ampli que impulsen les regidories de Medi Ambient i Parcs i Jardins per fomentar la presència de mallerengues, xuts i ratpenats a la trama urbana i, al mateix temps, lluitar de forma natural i ecològica contra la pèrdua de biodiversitat associada a les plagues.

Les quatre primeres zones on es col·loquen les caixes niu són la plaça del Camp, el passeig del Pare Claret, el Vall Fred i el Vall Calent. A cada zona, n’hi haurà dues per a ratpenats i una per a xuts. La iniciativa ha estat projectada pel biòleg Ferran Fontelles i l’enginyer tècnic forestal Rafel Rodell, assessors de l’Ajuntament en el seu desplegament.

El projecte complet preveu la instal·lació de prop d’un centenar de caixes niu distribuïdes en una desena d’indrets. A més de xuts i ratpenats, també hi ha previst col·locar caixes per a diferents espècies de mallerenga a totes les zones. L’actuació s’havia programat abans del març, per tal que aquests ocells hi poguessin criar, però s’ha endarrerit amb motiu de la pandèmia i aquesta part es deixa per a més endavant, possiblement per executar en el marc d’alguna jornada de sensibilització ambiental en què puguin participar escoles i entitats. De fet, el vessant educatiu i de sensibilització també es un dels arguments que justifiquen l’actuació, atès que es considera que amb el temps escoles i entitats d’educació en el lleure poden prendre part en la revisió de l’ocupació de les caixes niu.

Tal com exposen els tècnics responsables del projecte, d’una banda, es considera necessari col·locar caixes niu per la manca d’arbres grans que ofereixin cavitats naturals on fer-hi el niu o refugiar-se dins la trama urbana i de forats a les parets on tradicionalment s’amagava aquesta fauna. De l’altra, “cada dia hi ha més espècies que afecten la qualitat de vida de la ciutadania de Solsona i les espècies diana poden contribuir al control d’aquestes poblacions”. La processionària del pi, el tigre del plàtan, la díptera, el pugó, les termites i formigues i la papallona del boix són espècies que es controlaran a través de mallerengues, xuts i ratpenats.

La primera fase de la iniciativa, inclòs l’assessorament, té un cost de 3.000 euros per a les regidories de Medi Ambient i Parcs i Jardins. Les caixes estan fabricades amb fusta de procedència comarcal, preferiblement, i amb una dimensió social, ja que prové de la serradora d’Amisol.

Banners