Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Eines personals

Ajuntament de Solsona
Sou a: Inici / La Ciutat / Notícies / Solsona posa en valor els caps de biga amb una nova ruta que s’inaugura aquest dissabte per les Jornades Europees del Patrimoni

Solsona posa en valor els caps de biga amb una nova ruta que s’inaugura aquest dissabte per les Jornades Europees del Patrimoni

Les JEP se celebren aquest cap de setmana amb diverses activitats gratuïtes

Un recorregut autoguiat a través d’un mapa per fer parada en una vintena de punts del nucli antic de Solsona i observar els caps de biga. Aquesta és la nova proposta de la regidoria de Promoció Econòmica i Turisme per posar en valor aquest element distintiu de l’arquitectura popular local. Se n’oferirà un tast aquest cap de setmana en el marc de les Jornades Europees del Patrimoni (JEP).
 
Solsona s’adhereix per tretzè any consecutiu a les JEP amb l’objectiu d’apropar el ciutadà als recursos culturals i turístics de la ciutat a través de diverses activitats gratuïtes. La principal novetat és el recorregut per explicar l’origen i la simbologia dels caps de biga, una proposta similar a la que es va fer l’any passat per inaugurar una exposició sobre la mateixa temàtica. La conduirà Carles Freixes, enginyer en Edificació i màster de Teoria i Història de l’arquitectura. Serà aquest dissabte, dia 7, a dos quarts de set de la tarda, i el punt de trobada és la plaça Major. Per participar-hi cal inscriure-s’hi prèviament, per correu electrònic, a solsonaturisme@ajsolsona.cat, indicant el nom, telèfon i nombre de persones, o bé per telèfon, al 973481009 o 973482310. 
 
Els caps de biga són cares de fusta tallada, de grans dimensions, que coronen bigues estructurals que sostenen les cobertes i decoren l’extrem final d’algunes cases històriques solsonines. En alguns casos, també culminen les biguetes voladisses de balcons i tribunes. Els exemplars més antics daten del segle XV i es troben als porxos de Ca l’Aguilar, a la plaça Major, i entre els més destacables, per la qualitat artística, són els d’època barroca atribuïts al taller de la nissaga de Carles Morató, situats a l’edifici de la biblioteca. Al centre històric solsoní se’n comptabilitzen una seixantena. A partir d’ara, tothom que visiti la ciutat podrà seguir una ruta que es completa en una hora per localitzar-los seguint un mapa que es lliura gratuïtament a l’Oficina de Turisme. El fulletó inclou una activitat especialment pensada per al públic familiar. 
 
El Museu Diocesà i Comarcal també participa activament en les Jornades Europees del Patrimoni amb diverses iniciatives. D’una banda, tant dissabte com diumenge a les onze del matí, s’oferirà una visita guiada a l’exposició “En plein air. Tomàs Boix: la pintura com a passió (1886-1951)”. Anirà a càrrec d’Ovidi Cobacho, historiador i autor dels continguts de la mostra, inaugurada el mes passat. Cal inscriure-s’hi trucant al 973482101, o bé per correu electrònic a museu@museusolsona.cat.
 

Puig i Cadafalch a la ciutat

 

D’altra banda, aquest divendres a les vuit del vespre obre portes al mateix museu una exposició sobre l’empremta a Solsona de Josep Puig i Cadafalch, que porta per títol “La paraula feta obra”. És una activitat amb què la ciutat s’adhereix a la commemoració del 150è aniversari del naixement del polifacètic arquitecte i polític català. Aquest muntatge fa un repàs a totes les obres que va dur a terme Puig i Cadafalch com a historiador i arquitecte, entre els quals hi ha l’estudi i la reconstrucció hipotètica del claustre de Santa Maria.
 

Portes obertes

 

Així mateix, com és habitual, hi haurà portes obertes als dos principals espais museïtzats de la ciutat. Al Museu Diocesà i Comarcal s’hi podrà accedir gratuïtament dissabte d’onze a dos quarts de set i diumenge d’onze a dues, i al Pou de Gel, dissabte d’onze a una i de cinc a set i diumenge d’onze a una. 
 

Participació de les escoles

 

Des de l’àmbit escolar també es treballa en la promoció del patrimoni local. Les escoles de primària de la comarca, coordinades pel Servei Educatiu del Solsonès, participen en les JEP actualment a través del projecte “Apadrinem el nostre patrimoni”. Per mitjà de l’enllaç a un mapa digital de Catalunya es poden consultar els elements georeferenciats per l’alumnat a diferents municipis de la comarca: http://mhm.mobileworldcapital.com/ca_ES/escenari/34/showedit.
 
arxivat sota:

Banners