Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Eines personals

Ajuntament de Solsona
Sou a: Inici / La Ciutat / Notícies / Solsona programa una Festa Major popular ideada per a tots els públics

Solsona programa una Festa Major popular ideada per a tots els públics

El disseny del cartell s’inspira en els vint anys de la incorporació de les nenes al ball de bastons

  • Zoo, el dia 8, i Buhos, el 9, encapçalen l’oferta musical nocturna
  • Tots els balls i concerts de tarda i nit seran gratuïts
  • Roger Torrent presidirà els actes centrals del 8 de setembre

Més d’una cinquantena d’actes farciran el programa de la 365a Festa Major de Solsona, del 7 a l’11 de setembre, que enguany manté l’aposta per al públic juvenil i el familiar accentuada l’any passat. Alhora, se n’incrementa la paritat de gènere en l’oferta d’espectacles. Aquesta tarda ha presentat els trets principals del programa la regidora de Cultura, Sara Alarcón, acompanyada de l’autora del disseny gràfic del cartell i del programa en format paper, Natàlia Catalan.

El plat fort de la programació per als joves que l’any passat va veure’s anul·lat a causa de la pluja, el concert del col·lectiu gandià Zoo, es recupera enguany per a la nit del 8 de setembre, aquesta vegada a la Sala Xelsa, juntament amb DJ Sendo –se’n podrà recollir la invitació al Bar El Castell i a la Tasketa de la Núria a partir del dia 1. L’endemà, dia 9, la plaça del Camp serà l’escenari d’un altre cap de cartell en l’actual escena festiva dels Països Catalans, Buhos, seguit de la Banda Neon (en cas de pluja, la Xelsa en serà el pla B). Són les propostes organitzades per Joventut Solsonina amb la col·laboració de l’Ajuntament. El pressupost d’aquestes dues nits per al jovent, de 23.460 euros, és lleugerament superior al de l’any passat. L’oferta del dia 7 la protagonitza una formació local, la Quinta del Barrio, a la plaça de Sant Pere, sota l’organització del Consell Municipal d’Adolescents.

Sara Alarcón parla d’una “Festa Major popular”, pensada per a tots els públics, i destaca la gratuïtat de tots els concerts i balls, excepte el concert solidari del 2 de setembre a càrrec de Maria del Mar Bonet i Joan Isaac, organitzat pel Solsonès Obert al Món. Se’n destinarà la recaptació a la plataforma Stop Mare Mortum i al Fons d’emergència social. 

El trasllat dels balls a la Sala Polivalent, que l’any passat es va plantejar com a prova pilot per esquivar el risc de cancel·lació per pluja, es mantindrà enguany després de la bona acollida del canvi. Els amenitzaran l’Orquestra Metropol (dia 8), l’Orquestra Montgrins (dia 9) i La Chata (dia 10). Així, a la plaça del Camp l’única cita nocturna serà la del concert jove a càrrec de Buhos el dia 9.

Més paritat de gènere als escenaris

Aquest any, d’acord amb el compromís plenari adoptat el març passat arran d’una moció d’ApS-CUP, s’ha intentat aconseguir una major paritat de gènere en la contractació de grups i companyies: el concert d’havaneres del dia 7 a la nit anirà a càrrec de Les Anxovetes, un conjunt format per veus femenines, i els espectacles infantils, Danses esbojarrades, de la Sal dels Mars, el dia 9, i Koselig, de la Companyia Capicua, el dia 10, també seran protagonitzats per dones. Així mateix, Lacetània Teatre estrenarà On són les dones, amb nou actrius damunt l’escenari.

El fet que el gruix central de la festa s’escaigui en cap de setmana és una conjuntura favorable per a la celebració en honor a la patrona i fa preveure un major èxit de convocatòria, tant en els actes tradicionals de la Festa patrimonial d’interès nacional com en la resta de cites que integren el programa.

Una de les personalitats que hi participaran enguany serà la segona autoritat del país, Roger Torrent. El president del Parlament presidirà els actes oficials de la festa el dissabte 8. D’altra banda, el dia 10, Sor Lucía Caram, Creu de Sant Jordi d’aquest any, serà l’encarregada de pronunciar el parlament de l’acte institucional de la Diada Nacional de Catalunya. 

Una de les novetats fa referència al pubillatge. Així, el dia 7 a dos quarts de cinc, la plaça de Sant Joan acollirà l’acte de comiat de la pubilla, l’hereu, les donzelles i els fadrins de l’any passat, al mateix temps que es donarà a conèixer el nom dels seus successors, que a partir d’ara seran quatre en total, en lloc de sis.

Vuit dissenys al concurs

Pel que fa a la imatge gràfica de la 365a Festa Major de Solsona, la proposta de Natàlia Catalan i Tasies ha resultat l’escollida d’entre els vuit treballs presentats al concurs del disseny de la portada del programa d’actes. El jurat el van integrar representants dels grups municipals, un artista i representants de mitjans de comunicació locals.

L’autora guanyadora, que ha concorregut a la convocatòria per primera vegada, és una barcelonina d’ascendència solsonina de 22 anys, estudiant de doble grau en Enginyeria de Disseny industrial i Disseny de producte a Elisava. La seva proposta, amb un disseny assistit per ordinador, s’inspira en el ball de bastons i el vintè aniversari de la incorporació de les nenes al grup. Així, una balladora constitueix l’element central de la portada i el cartell, amb un fons que representa l’estampat de la jaqueta de domàs blava de l’abanderat del grup.

Pel que fa a les pàgines de separació internes, presenten elements de la imatgeria gegantera i un dibuix de la Mare de Déu del Claustre, sobre una textura característica de la ciutat. S’hi pot veure, per exemple, la imatge de la patrona de la ciutat sobre un fons creat amb el dibuix de la seva corona; l’àliga sobre el sol del portal del Pont; la mulassa amb les fonts del nucli antic; o els ossos amb els esgrafiats de Cal Font, els més antics de la ciutat.

Història local en els articles

Un dels trets singulars del programa de la Festa Major cada any és l’apartat d’articles d’entitats i ciutadans a títol particular que també aporten un valor afegit a la publicació. Aquest any aquesta secció és especialment extensa, amb cinc escrits de temàtica ben diversa i, en la majoria de casos, sobre la història local.

La Comissió del 50è aniversari de Setelsis obre l’apartat amb un article sobre el mig segle de vida de la primera escola pública de Solsona. El següent és de mossèn Enric Bartrina, director de l’Arxiu Diocesà, i versa sobre els 425 anys de la creació del bisbat. Un altre el signa mossèn Lluís Grifell, president del Capítol de la Catedral, per parlar de la futura restauració de l’orgue de la catedral, considerat un dels més monumentals de Catalunya, i per a la qual el bisbat ha demanat dos pressupostos. L’historiador Jordi Tasies també hi participa amb un text sobre un element que l’àliga havia dut al bec durant una època del segle XVIII i la desapareguda figura del voltejador. Finalment, l’arqueòleg Pere Cascante hi resumeix la informació que ha tret a la llum la intervenció arqueològica del tram inferior del carrer de Sant Miquel. Sara Alarcón ha agraït l’aportació divulgativa de tots ells.   

Enguany l’Ajuntament editarà 2.500 exemplars del programa –un centenar menys que l’any passat. Se n’oferirà un per família empadronada o titular d’un habitatge al municipi i es podrà recollir gratuïtament a partir de final de mes a l’Oficina d’Atenció Ciutadana municipal. A partir de dilluns al migdia també es podrà consultar en línia al web www.solsonalafesta.net.

arxivat sota: , , ,

Banners