Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Eines personals

Ajuntament de Solsona
Sou a: Inici / La Ciutat / Notícies / Solsona redueix la població de coloms un 70 per cent en quatre anys i mig d’ús de pinso anticonceptiu

Solsona redueix la població de coloms un 70 per cent en quatre anys i mig d’ús de pinso anticonceptiu

S’estima que actualment hi ha uns 235 exemplars al nucli urbà

  • Aquest hivern es col·locarà un tercer dispensador a la carretera de Torà
  • El mètode utilitzat redueix el volum d’aus sense capturar-les ni sacrificar-les

En 4,5 anys, Solsona ha aconseguit reduir la població de coloms un 70 per cent mitjançant l’ús de pinso anticonceptiu. Aquest és el darrer balanç que ha fet l’empresa anoienca ZooEthics, contractada per la regidoria de Medi Ambient per al control d’aquesta plaga. A final de desembre l’estimació del volum de coloms al nucli urbà se situava en els 235 individus, lluny dels 784 del desembre del 2014. 

El model de Solsona, quan es va començar a implementar, predeia una reducció del 70 per cent del nombre de coloms en un període d’entre quatre i cinc anys si se’n reduïa la natalitat. Per aquest motiu, els resultats demostren que la previsió era l’encertada, segons l’empresa. Els punts d’administració de l’anticonceptiu són ubicats en terrats de l’escola Arrels de Primària i de la catedral, prop del campanar, tot i que durant uns mesos també hi havia un dispositiu a la travessia dels Dominics. La disminució de coloms s’ha fet evident a la zona del portal del Pont, on uns anys enrere se n’hi veien centenars, mentre que actualment només n’hi sol haver una vintena.

El tractament ha tingut un seguiment a través de videocàmeres que han permès observar els coloms, sense molestar-los, com en pocs segons cada dia ingerien la dosi que se’ls administrava i que cap altra espècie ha consumit el medicament. L’anticonceptiu Ovistop, que té nicarbazina (0,08%) com a principi actiu i blat de moro com a excipient, fa minvar els naixements de coloms de forma que no es reposen els individus que van morint a causa de la mortalitat natural de l’espècie. Així s’aconsegueix tenir una població controlada de forma respectuosa amb les aus, sense necessitat de capturar-les ni sacrificar-les. A més, aquest fàrmac no afecta altres espècies, persones o animals, ni tampoc suposa cap risc per al medi ambient.

El regidor de Medi Ambient, Antoni Carralero, considera que “aquest és el mètode més eficaç i ètic per combatre la problemàtica dels coloms”. “Cada any tenim un informe de l’evolució de la població d’aquestes aus, i s’ha constatat la seva disminució any rere any”, explica. D’aquí que la intenció sigui mantenir el mètode “i ampliar-lo en aquells àmbits on es detecti més densitat de coloms”. Per això, en breu es col·locarà un tercer dispensador en un edifici de la carretera de Torà, per donar resposta a la inquietud transmesa en les trobades dels veïns dels barris de Josep Torregassa i Sant Ramon. Es preveu fer la instal·lació aquest hivern.

Abans d’aplicar aquest sistema de control, l’Ajuntament capturava uns 1.300 exemplars l’any mitjançant gàbies en prop d’una desena de punts del nucli urbà, un mètode que va iniciar-se el 2012. Amb tot, no se n’observava una reducció permanent. El 2014, Solsona va ser un dels quatre municipis pioners a Catalunya a utilitzar Ovistop, mentre que actualment superen la quarantena els consistoris que han optat per aquesta fórmula.

arxivat sota:

Banners