Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Eines personals

Ajuntament de Solsona
Sou a: Inici / La Ciutat / Notícies / Solsona reivindica la literatura com un element cohesionador en la vuitena edició del Dia Mundial de la Poesia

Solsona reivindica la literatura com un element cohesionador en la vuitena edició del Dia Mundial de la Poesia

El saló de les Homilies d’Organyà acull un recital poètic i musical participat per prop d’una desena d’entitats i centres educatius

Ahir es va poder escoltar “La poesia”, del valencià Marc Granell, en català, castellà, japonès i llatí en un saló de les Homilies d’Organyà de la Biblioteca Carles Morató de Solsona ple de públic de totes les edats. Aquestes lectures, a càrrec de voluntaris del Servei Comarcal de Català, es van combinar amb recitals musicals d’alumnes de l’Escola Municipal de Música i altres poemes, mentre al mateix temps la il·lustradora solsonina Anna Terricabras donava forma a una obra inspirada en els versos protagonistes de la jornada. Era la vuitena commemoració a Solsona del Dia Mundial de la Poesia.

Era un acte auster, sense pretensions, però amb alguna fórmula que fa que cada any ompli l’espai. “El millor de tot és el fet que una convocatòria d’aquest tipus aconsegueixi aglutinar les voluntats d’institucions locals, entitats i centres educatius, i de tantes veus diferents”, va expressar l’alcalde, David Rodríguez, en la seva intervenció de cloenda. Per tant, “celebrem la literatura també com un element cohesionador de cultures diferents que conviuen a Solsona, però també de generacions i de públics”, va reblar.

Que la poesia mantingui la seva flama, per a la presidenta del Consell Comarcal, Sara Alarcón, que va obrir l’acte, “vol dir que la llengua i la cultura catalanes segueixen vives i mantenen la inquietud i la fortalesa que ha de reforçar les nostres arrels i la cohesió, tan necessàries per afrontar els difícils reptes que se’ns plantegen”.

“La meva iaia”, de la poetessa cardonina Hermentera Fàbrega, “La paraula que salva”, del guissonenc Jordi Pàmies, i “Aquesta remor que se sent”, de Miquel Martí i Pol, van ser les eleccions del Club de lectura de la gent gran, l’Aula d’Extensió Universitària i el Centre de Formació de Persones Adultes del Solsonès, respectivament.  

L’au imaginària de Terricabras

En poc menys d’una hora, en finalitzar la vetllada artística, una altra obra havia nascut, de tècnica mixta d’acrílic, tinta xinesa, carbonet i collage. Es convertia en el centre d’atenció d’assistents que treien el mòbil per immortalitzar-lo el dibuix d’una au imaginària, amb inspiració en la pintura medieval, que es mira a si mateixa i des de la mirada de la qual emprenen el vol altres ocells. Anna Terricabras va atrapar “La poesia” de Marc Granell en aquesta composició amb la reproducció dels seus dos darrers versos: “...i funda uns altres mons que es fan possibles/ si el cant esquinça vels i fon les ombres”.

Aquesta cita, organitzada per l’Ajuntament de Solsona, la Biblioteca Carles Morató i el Consell Comarcal del Solsonès, té la col·laboració de l’Aula d’Extensió Universitària del Solsonès, Òmnium Cultural del Solsonès, el Club de lectura de la gent gran, el Consorci per a la Normalització Lingüística, el Centre de Formació de Persones Adultes del Solsonès, l’Escola Municipal de Música i l’Institut Francesc Ribalta.

De l’amalgama de disciplines artístiques també en neixen petits projectes escolars. Al mateix saló de les Homilies d’Organyà fins a final de mes es poden veure exposats dibuixos de l’alumnat de 4t de l’Escola El Vinyet i de 3r de Setelsis inspirats en el poema de Granell per al Dia Mundial de la Poesia d’enguany.

Banners