Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Eines personals

Ajuntament de Solsona
Sou a: Inici / La Ciutat / Notícies / Solsona s’endinsa en l’Any Fabra durant la primera quinzena de novembre

Solsona s’endinsa en l’Any Fabra durant la primera quinzena de novembre

La Biblioteca Carles Morató acollirà una exposició, un monòleg, una conferència i un espectacle de titelles, tots d’entrada lliure

La capital del Solsonès també s’afegeix enguany a la celebració de l’Any Fabra, dedicat a commemorar la figura i l’obra del lingüista i gramàtic català més il·lustre amb motiu del 150è aniversari del seu naixement i del centenari de la Gramàtica catalana. El programa d’actes, adreçat a escoles i a la població en general, es desplegarà durant tota la primera quinzena de novembre a la Biblioteca Carles Morató. El Departament de Cultura, el Consorci per a la Normalització Lingüística (Servei Comarcal de Català) i la biblioteca solsonina organitzen una exposició, un monòleg, una conferència i un espectacle de titelles, tots d’entrada lliure. Hi col·laboren el Servei de Biblioteques i Òmnium Cultural del Solsonès.

La primera proposta serà l’exposició itinerant “Pompeu Fabra. Una llengua completa”, que s’instal·larà al saló de les Homilies d’Organyà del 2 al 14 de novembre en l’horari d’obertura de la biblioteca. Aquest muntatge presenta l’aportació de Pompeu Fabra a la llengua catalana, l’arrelament social de la seva figura i obra arreu del país i l’impuls a la llengua que va suposar el seu treball. D’una manera planera i amena s’hi mostren les dimensions científiques i socials de la seva obra, així com els trets principals de la seva biografia. Els destinataris de l’exposició són tots els ciutadans i, especialment, l’alumnat de català i d’escoles i instituts.  

De l’afició al tenis a la llengua

El dilluns 5 a les set de la tarda es proposa una aproximació a Fabra per mitjà d’un monòleg dramatitzat titulat Pompeu Fabra: jugada mestra! Creada i interpretada per l’actor Òscar Intente i dirigida per Maria P. Pla, l’obra parteix de la dimensió esportiva del protagonista, molt aficionat al tenis, per fer una metàfora sobre la importància de les regles en la llengua i per introduir l’espectador en els diferents vessants del geni ordenador de la llengua catalana.

El divendres 9 a les set a la tarda, la filòloga i experta en l’obra de Fabra Mònica Montserrat impartirà una conferència que porta per títol “Dades i curiositats entorn del ‘seny ordenador de la llengua catalana’”. El mateix dia a dos quarts de cinc hi haurà una lectura en veu alta de textos relacionats amb el lingüista a l’Hospital Residència Pere Màrtir Colomés.

Espectacle de titelles

Finalment, una altra representació serà la de Mestre Fabra, caçador de paraules, el 12 de novembre a les sis de la tarda. En aquest cas, es tracta d’un espectacle de titelles per a tots els públics, però especialment recomanat per a alumnes de primer a sisè de primària. Produït per la companyia Peus Grossos, aquest muntatge es basteix a partir dels diferents objectes que la Carola es troba entre els llibres del seu pare, el Mestre Fabra. Posa una especial atenció en la visualitat i la poètica.  

Les diferents propostes que es concentraran a la Biblioteca Carles Morató durant mig mes tenen per finalitat reconèixer la figura i obra del científic més reconegut de la llengua catalana, que va codificar-la i modernitzar-la per fer-la apta per a les diverses funcions i, al mateix temps, estimular la vitalitat del català i contribuir a projectar-lo cap al futur.

Banners