Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Eines personals

Ajuntament de Solsona
Sou a: Inici / La Ciutat / Notícies / Solsona torna a posar el focus en col·lectius i temes silenciats en el segon cicle de conferències ‘Calidoscòpia’

Solsona torna a posar el focus en col·lectius i temes silenciats en el segon cicle de conferències ‘Calidoscòpia’

Es programa una sessió cada divendres d’octubre a la Biblioteca Carles Morató

  • Enguany s’aborda l’alcoholisme passiu, la comunitat sorda, el homeschooling i la prematuritat extrema

Promoure el debat sobre la diversitat i fomentar una cultura inclusiva en tots els aspectes posant el focus en col·lectius i temes silenciats. Aquesta continua sent la idea del cicle de conferències Calidoscòpia, que torna a la Biblioteca Carles Morató de Solsona tots els divendres d’octubre a les set de la tarda. En la seva segona edició, aquest programa dirigit pel filòsof Víctor Pérez i coordinat per la biblioteca porta per títol “La fecunditat de pensar des dels marges”.   

Tal com explica Víctor Pérez, el contingut d’aquest any està pensat com una continuació del de l’any passat, que va ser un èxit d’assistència. “La majoria de conferències tracten sobre col·lectius i temes marginats o silenciats, com l’alcoholisme passiu, la comunitat sorda o la no-escolarització a casa”. No és tant el cas de la prematuritat extrema, que centrarà la darrera xerrada, si bé tractarà sobre la singularitat del cervell prematur.

El cicle l’estrenarà la filòsofa, periodista i escriptora Anna Punsoda (Concabella, 1985) el 4 d’octubre amb una sessió titulada “L’alcoholisme passiu, reflexions sobre alcohol i cultura”. Autora de la novel·la Els llits dels altres, s’endinsa en conflictes de l’ànima contemporània i els explica des de diverses òptiques. Punsoda reflexionarà sobre com la cultura ha reflectit l’alcoholisme i fins a quin punt la imatge que en rebem per part d’escriptors, cineastes, músics i pintors s’ajusta a la realitat quotidiana.

Vèncer els prejudicis

L’11 d’octubre compartiran taula tres ponents per parlar de la psicosociologia de la comunitat sorda: Anna Nabau (Linyola, 1981), intèrpret dels signes LSC; Roser Cases (Solsona, 1970), sorda de naixement, operària a la Fundació Amisol i professora de llengua de signes catalana a l’Associació de Persones Sordes de Terrassa, i Javier Capdevila (Tamarit de Llitera, 1971), sord, funcionari de l’Ajuntament de Lleida i ramader. Com a representants d’una comunitat minoritzada, tots tres il·lustraran el públic sobre els esforços que requereix vèncer els prejudicis imposats per la societat i algunes curiositats del món sord.

Ben diferent serà el tema del 18 d’octubre. Carlota Sala, “Ninyacolorita” (Barcelona, 1980), educadora alternativa, escriptora, instructora de ioga i mare independent, impartirà una xerrada titulada “Educació no escolaritzada, eines per a una educació lliure i respectuosa”. Després d’una anàlisi dels principals aspectes legals, socials i culturals que condicionen el homeschooling a Catalunya, la ponent exposarà la seva pròpia experiència amb els seus quatre fills.

Finalment, la solsonina Natàlia Pujol (1996), graduada en Ciències Biomèdiques i màster en Biomedicina Translacional, serà l’encarregada de tancar el Calidoscòpia el dia 25. “Començar a viure massa aviat, una visió biomèdica de la prematuritat extrema” és el títol de la seva intervenció, un relat en primera persona basat en l’experiència personal d’haver nascut a les 27 setmanes de gestació i la influència d’aquest fet en la seva vida. El complementarà amb una anàlisi del paper que hi pot jugar el cervell i què hi diuen els estudis fets fins a dia d’avui.   

Totes aquestes convocatòries, d’entrada lliure, seran els divendres d’octubre a les set de la tarda al saló de les Homilies d’Organyà. El cicle Calidoscòpia és una iniciativa coordinada per la Biblioteca Carles Morató amb el suport de la regidoria d’Afers Socials, el Servei d’Informació i Atenció a les Dones del Consell Comarcal i Amisol.

Banners