Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Eines personals

Ajuntament de Solsona
Sou a: Inici / La Ciutat / Història i tradició / Indrets / Catedral - Mare de Déu del Claustre - Cambril

Catedral - Mare de Déu del Claustre - Cambril

Catedral_ORodbag
Interior de la catedral de Solsona.
Autoria: Òscar Rodbag.

Es coneix l’existència d’una església preromànica de l’any 977. De l’església romànica consagrada l’any 1070 es fa constar que era “un temple famosíssim en tot el món” conegut sota el nom Santa Maria de Solsona. D’aquesta època se’n conserven els tres absis, el campanar, alguns elements del claustre, i el celler i el menjador dels canonges, avui habilitats per a uns altres usos.


La catedral actual és d’estil gòtic, començada a finals del segle XIII i acabada al segle XVII. A l’esquerra del transsepte se situa la capella de la Mercè, amb un retaule barroc molt probablement obra de Carles Morató. A la dreta es venera la imatge de la marededéu del Claustre, del segle XII, catalogada com una de les escultures més importants del romànic català. La seva capella, inicialment destinada a acollir la preuada talla romànica, va patir successives destruccions. La seva construcció, que preveia també bastir-hi un retaule i decorar l'espai arquitectònic amb pintures morals, s'encomanà a Carles i Jacint Morató juntament amb la col·laboració de l'escultor Josep Sunyer i Raurell. Amb la suma de les destrosses de 1810, 1822 i 1936 desaparegué, però per algunes descripcions antigues s'intueix que devia tractar-se d'un dels espais més excepcionals del barroc català.

Pel que fa al cambril, fou ampliat a principis del segle XX per August Font. La façana del cambril segueix una línia noucentista amb alguns elements modernistes. Des de l'any 2018, el cambril és accessible en ascensor i compta amb un sistema d'il·luminació a la cornisa de la cúpula de la capella. 

Per a més informació, es pot concertar en línia una visita guiada a l'equip de Solsona Experience

També podeu consultar el fulletó informatiu d'aquest espai.

Banners